Не спонсор. США хочуть оголосити Росію країною-агресоркою або терористкою. Що це дасть


11:3227.12.2022

Конгрес США готує законопроєкт, покликаний присвоїти Росії поняття «країна-агресорка», а не «країна-спонсор тероризму».

Про це в інтерв’ю «Суспільному» заявила пані посол України в США Оксана Маркарова, пояснивши, що це означатиме.

Зокрема Оксана Маркарова розповіла, що ключовим пріоритетом дипломатів на 2023 рік є надання Росії правильного статусу. Статус країна-спонсор тероризму присвоєний всього чотирьом країнам: Північній Кореї, Сирії, Кубі та Ірану. За словами Маркарової, Україна давно веде переговори з партнерами про додання Росії в цей список для того, щоб «її називали правильно і щоб включились обмеження, що дозволять ще більше ізолювати РФ».

«Ми, звичайно, розуміємо, що вона не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. А Росія сама терорист. Тобто це країна, у якої регулярна армія, уряд, президент, так би мовити, обраний. Вони всі військові злочинці. Вони всі займаються агресією і тероризмом. Тому одне питання – це як ми назвемо, так би мовити, Росію, інше питання – що за цією назвою стоятиме», – зазначила дипломатка.

За її словами, зараз напрацьовують альтернативні варіанти, наприклад, назвати Росію країною-агресоркою, чи країною-терористкою, чи країною-агресоркою, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення.

«Це зараз в активному обговоренні. Для нас це пріоритет, бо ми хочемо перше – назвати правильно і надати оцінку законодавче і політично, а друге і найголовніше – це що ж буде в суті цих обмежень. І ми вважаємо, що мають бути максимальні обмеження, як з точки зору законодавчого забезпечення, санкцій, обмежень, контролю експортних, які не дозволять Росії продовжувати вести цю війну. Це ще все в роботі. Це ключовий пріоритет на 2023 рік», – додала вона.

Нагадаємо також: Після виступу Зеленського в Конгресі там активізувалося ухвалення рішень щодо допомоги Україні, – Маркарова



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube