Швеція видала Туреччині члена курдської партії – для згоди на вступ в НАТО


20:3703.12.2022

Швеція депортувала до Туреччини члена Робочої партії Курдистану (РПК), яку там вважають терористичною організацією.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Тата доставили в центр утримання під вартою в Мольндале. Після завершення процедур його відправили літаком до Туреччини.

Швеція і Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО в травні, відмовившись від десятиліть військового неприєднання, що було викликано вторгненням Росії в Україну.

Але Туреччина – член НАТО понад 70 років – висловила заперечення проти їхніх заявок на членство, звинувативши ці дві країни в толерантності і навіть підтримці терористичних угруповань.

У червні на саміті НАТО Туреччина і дві північні країни підписали меморандум, спрямований на розв’язання законних проблем безпеки Анкари, що відкриває шлях до їх можливого членства в Альянсі.

Згідно з меморандумом, Фінляндія і Швеція надають повну підтримку Туреччині у протидії загрозам її національній безпеці. З цією метою Гельсінкі і Стокгольм не надаватимуть підтримку сирійським відгалуженням терористичної групи PKK, YPG і PYD, а також терористичній організації Фетуллаха (FETÖ) – угрупованню, що стоїть за спробою державного перевороту в Туреччині в 2016 році.

У своїй більш ніж 35-річній терористичній кампанії проти Туреччини РПК – включена до списку терористичних організацій Туреччиною, Сполученими Штатами і Європейським союзом – відповідальна за загибель понад 40 000 людей, в тому числі жінок, дітей і немовлят.

Турецькі офіційні особи, в тому числі президент Реджеп Тайіп Ердоган, попередили, що Туреччина не дасть добро на членство Швеції і Фінляндії, поки меморандум не буде виконаний.

Для вступу країни до НАТО необхідна одностайна згода всіх 30 існуючих країн-членів Альянсу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube