«Слів і оплесків недостатньо. Ми маємо продовжувати надавати засоби для продовження боротьби проти рф» – Боррель про Україну (ФОТО)


08:3103.12.2022

2 грудня Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки – Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель відвідав тренувальний полігон Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні.

Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ, передає Інше ТВ.

«Сьогодні всі погоджуються, що українська армія є однією з найкращих армій світу. Вони показали, довели, що в реальній боротьбі вони є однією з найкращих армій світу. Зворушений розмовою з українськими військовими та сповнений захоплення їхньою хоробрістю та рішучістю. Слів і оплесків недостатньо. Ми маємо продовжувати надавати засоби для продовження боротьби проти рф. І ми не припинятимемо це робити через EUMAM і Європейський фонд миру», – зокрема, сказав Боррель.

За його словами, ця Місія Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні є дуже відчутним доказом та ілюстрацією загальної європейської волі підтримати Україну: військово, фінансово, економічно та політично. І вона буде розвиватися й надалі.

«Ця Місія є безпрецедентною з багатьох точок зору. Вона піднімає кордони військової співпраці Європейського Союзу на новий рівень.

По-перше, Місія була створена в рекордно короткий термін – лише за кілька тижнів – 15 листопада, і я радий оголосити сьогодні, що командувач Місією адмірал Ерве Блежан, який сьогодні супроводжує мене та є головою Місії, – оголосив про повну початкову боєздатність.

Ця Місія вже працює. Ця Місія навчатиме 15 000 українських солдатів, коштуватиме бюджету Європейського Союзу близько 100 мільйонів євро, і вже зараз 1100 солдатів проходять підготовку в різних таборах.

У цій Місії беруть участь 20 держав-членів. Це найширша військова Місія, яку коли-небудь здійснював Європейський Союз для будь-якого партнера. Ця Місія створить додаткові пропозиції щодо навчання для задоволення потреб України. Я бачив тут не лише офіцерів ЄС, а й британців та канадців.

Я маю подякувати Польщі, я маю дуже подякувати Польщі за великі зусилля, які докладають Військо Польське та Польський Народ. Без них, без сильної підтримки Польського Уряду, неможливо було б розвинути цю Місію за такий короткий час і зробити її функціональною.

Ми також збираємося надати ресурси: 16 мільйонів євро на летальне обладнання для тренувань. І буде більше. Інші країни приєднаються до нас: наприклад, Норвегія, яка не є членом Європейського Союзу, оголосила, що підтримає цю Місію фінансово близько 15 мільйонів євро, щоб забезпечити необхідні боєприпаси та навчальні матеріали», – зауважив Віцепрезидент Європейської Комісії.

Також він підкреслив, «що військова підтримка української армії становить понад 3,1 мільярда євро, які надходять від Європейського фонду миру (EPF). Якщо додати до цієї цифри обсяг двосторонньої підтримки, яку країни-члени надають Україні, ми досягнемо майже 9 мільярдів євро – втричі більше, що є вражаючою сумою за такий короткий період часу».

Як повідомляло Інше ТВ, У Великій Британії завершились 5-тижневі навчання українських новобранців під керівництвом інструкторів з Данії (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube