«Празька весна» 1968 року і війна в Україні: чеські політики обіцяють підтримку нашій країні і надалі


06:3522.08.2022

21 серпня у Празі перед будівлею «Чеського Радіо» пройшов традиційний захід на згадку про жертви вторгнення. Тут 21 серпня 1968 року городяни намагалися зупинити радянські танки та перешкодити захопленню радіо окупантами.

Про це пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

Учасники церемонії, яка щорічно проводиться перед будівлею радіо на Виноградській вулиці Праги, поклали вінки до меморіальної дошки пам’яті жертв подій серпня 1968 року, встановленої перед входом.

«Ми згадуємо цей день як день приниження та зради. Нічим не спровокована війна путіна йде безпосередньо біля нас», – нагадав, відкриваючи пам’ятний захід, генеральний директор «Чеського Радіо» Рене Заворал.

«Пам’ять про серпневі події ніколи не була такою важливою і актуальною, як сьогодні. Російські танки, як і раніше, їдуть чужою землею», – підкреслив у своєму виступі голова уряду Петро Фіала.

Чеська Республіка збирається і надалі надавати військову та гуманітарну допомогу Україні. Чехія хоче вже зараз брати участь у відновленні зруйнованих війною шкіл, лікарень та інших установ, необхідних життю країни. Про це повідомив прем’єр-міністр Петро Фіала, виступаючи перед журналістами після акції пам’яті жертв вторгнення до Чехословаччини 1968 року.

«Ми продовжуватимемо робити те, що робимо зараз. Ми надсилатимемо Україні військову техніку. Ми розширюємо переговори з Україною про допомогу після закінчення війни та про те, де ми могли б допомагати вже зараз, чи то ремонт шкіл, медичних закладів і того, що необхідно українцям, щоб вони могли якомога нормально жити. Я думаю, що це завдання не лише Чеської Республіки, а й інших країн. Ми будемо користуватися своїм статусом країни-голови ЄС, щоб скоординувати дії, таким чином, щоб допомога з боку Європи була справді ефективною», – повідомив Петро Фіала.

Крім військової допомоги, голова чеського уряду повідомив про надання також гуманітарної та дипломатичної допомоги. «Ми продовжуватимемо роботу за всіма цими напрямами, оскільки ми знаємо, що Україна протистоїть величезним переважаючим силам. І лише в тому випадку, якщо такі країни, як наша та інші західні демократії, їй допоможуть, Україні вдасться вистояти проти переважаючих сил російських сил», – вважає чеський прем’єр.

Нагадаємо, у ніч із 20 на 21 серпня 1968 року країни Варшавського договору ввели свої війська до Чехословаччини. Радянські війська залишалися на території країни протягом двадцяти років.

Як повідомляло Інше ТВ, Прокуратура Чехії висунула проти росіянина звинувачення за участь в анексії Криму



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube