Проти Шарія відкрили кримінальну справу у Литві: підозрюють у відмиванні грошей


16:4413.08.2022

Генеральна прокуратура Литви порушила кримінальну справу проти українського проросійського блогера Анатолія Шарія за підозрою у відмиванні грошей, повідомляє литовське видання 15min з посиланням на представницю литовської Генпрокуратури Риту Стундене.

Досудове розслідування розпочалося 2 серпня за статтею 216 Кримінального кодексу (легалізація отриманого злочинним шляхом майна). Розслідування проводить Служба розслідувань фінансових злочинів, організує прокурор Департаменту кримінального переслідування Генпрокуратури.

Заяву на Шарія подав російський юрист Марк Фейгін. За його словами, з 2012 року Шарій, будучи резидентом Литви, міг провадити незареєстровану діяльність, отримувати недекларовані доходи з неясних російських джерел та не сплачувати податки.

За інформацією з литовських соцмереж, справа в тім, що на відміну від інших країн, надання виду на проживання в Литві, на відміну від інших країн, передбачає обов’язкове набуття статусу податкового резидента. Отже, Шарій мав декларувати всі свої прибутки та сплачувати з них податки. Тим часом, Анатолій Шарій в цей час одержав понад 600 тисєвро, але не задекларував ці надходження. Пізніше блогер заявив, що це була виплата від Google, але, як стверджує Фейгін, кошти були пепреведені з приватного рахунку россіянина.

У січні 2022 року Шарія позбавили політичного притулку в Литві: Департамент державної безпеки дійшов висновку, що перебування Шарія в Литві становить загрозу нацбезпеці. У червні Шарію заборонили в’їзд до Литви.

Наразі Шарій перебуває в Іспанії: його там затримали у травні цього року на прохання України. Суд заборонив йому виїзд із країни – готується процедура екстрадиції в Україну, де він підозрюється за двома статтями: про держзраду (ст. 111 ККУ) та порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ)

Нагадаємо, початок масштабного нашестя россії на Україну призвів до фактичної ліквідаії політичного проекту Шарія. Так, Фракція Партії Шарія в Миколаївській міській раді припинила свою діяльність



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube