Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО)


16:1513.08.2022

У видавництві «Родовід» наприкінці вересня виходить фотокнига «Молода Миколаївська Фотографія». До неї увійшли роботи учнів фотошколи MYPH.

Bird in Flight опублікував обрані світлини з видання із коментарями авторів проєкту.

Фотошкола MYPH, заснована Сергієм Мельниченком, існує вже чотири роки. За цей час її учні взяли участь у понад двадцяти виставках, фестивалях і ярмарках в Україні, Європі й Південній Кореї. Після початку російського вторгнення школа створила власну колекцію NFT, кошти від продажу якої скерували на допомогу армії та постраждалим від війни. Зараз учні MYPH перебувають у різних частинах України і за кордоном.

Ідея видати книгу з роботами учнів виникла у Сергія ще кілька років тому, а з початком повномасштабної війни він зрозумів, що зараз саме час підвести проміжний підсумок історії школи. Сергій відібрав знімки 63 авторів, а дизайнерка Катерина Лесів запропонувала їм розповісти про свої пошуки, думки та мрії.

— Звісно, багато фотографів, представлених у книзі, з Миколаєва. Школа починалася саме з мого рідного міста, а вже потім через пандемію перейшла в онлайн-режим, що дозволило приймати студентів з усієї України та з-за кордону, – засновник школи Сергій Мельниченко.

Деякі з авторів зараз знаходяться у досить гарячих точках. Наприклад, Марія Горшкова активно волонтерить у Миколаєві з перших днів війни, паралельно фотографуючи все, що там відбувається. Станіслав Остроус родом із Херсона, але десь рік тому переїхав до Харкова, де також знімає зараз. Олексій Чарєй служить у ЗСУ та паралельно фотографує своїх товаришів по службі, деякі світлини увійшли до книги.

– Оскільки у виданні достатньо велика кількість авторів і робіт, теми досить різні. Але всі вони так чи інакше перетинаються та переходять одна в одну. Там представлені автори останнього, сьомого навчального курсу, який почався у листопаді 2021-го і у лютому обірвався через війну. Для мене дійсно важливо, що навіть ті, хто не встиг закінчити навчання, вже стали частиною нашої великої сім’ї.

У нас не було завдання зробити книгу повністю відображенням сьогодення, особливо усього того, що зараз коїться в моєму місті. Але насправді фотографії все одно обростають новими сенсами. Там є знімки з життям довоєнного Миколаєва, за котрим ми всі дуже сумуємо. Сподіваємося, що дуже скоро зможемо повернутися до нього.

Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 1
Артем Гумілевський
Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 3
Катерина Ільченко
Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 5
Станіслав Остроус
Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 7
Христина Войтків

-Якщо описувати книгу лише трьома словами, то це «молодість», «спільнота», «свобода». Теми робіт варіюються від дослідження сексуальності до роздумів про рейви як продовження культури традиційних масових гулянь та до полароїдів з фронту. Це знімки, зроблені задовго до повномасштабного вторгнення та після. У будь-якому випадку зараз контекст війни нашаровується на кожну роботу, каже Катерина Лесів, художниця з Хммельницького.

Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 9
Лада Соловйова
Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 11
Олена Лемберська
Виходить фотокнига з роботами учнів миколаївської школи фотографії (ФОТО) 13
Олена Швед

Довідка: Сергій Мельниченко, – фФотограф із Миколаєва, член спільноти «Українська фотографічна альтернатива». У 2018-му заснував школу концептуальної та артфотографії MYPH. Володар Leica Oskar Barnack Award та Photographer of the Year, номінант премій Foam Paul Huf Award та PinchukArtCentre 2015. Виставлявся у Європі, Ізраїлі, Аргентині, США.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube