На Миколаївщині самозванці видали себе за спадкоємців померлого фермера, шоб привласнити землю


12:5829.05.2024

Прокуратура у судовому порядку вимагає витребувати 3 земельні ділянки сільгосппризначення у комунальну власність від недобросовісних набувачів.

Миколаївська окружна прокуратура за наслідками проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом підробки установчих документів одного з фермерських господарств Очаківського району, встановила факт незаконної приватизації у 2008 році земельних ділянок загальною площею 16,5 га із земель, раніше наданих у постійне користування такому господарству.

Так, після смерті голови фермерського господарства, який був єдиним його учасником, та яке не було успадковано його родичами в установленому законом порядку, земельна ділянка, що раніше була надана йому у постійне користування для ведення фермерського господарства, підлягала поверненню у державну власність, а саме господарство – припиненню.

Однак, з метою незаконного заволодіння земельною ділянкою дві особи внесли до установчих документів фермерського господарства неправдиві дані щодо його членів та нового голови.

В подальшому підроблені документи були передані до державних реєстраторів юридичних осіб та Очаківської районної державної адміністрації, що і стало підставою для незаконної приватизації земельних ділянок державної форми власності громадянами, які взагалі не мали жодного відношення до діяльності фермерського господарства та достеменно знаючи, що вони не є родичами покійному голові, добросовісно не припинили процедуру оформлення права приватної власності на ділянки.

Більш того, відповідно до ст. 32 Земельного кодексу України та ст. 13 Закону України «Про фермерське господарство» член фермерського господарства, який не отримував ділянку для його створення, не має права на приватизацію ділянки, яка перебуває у користуванні фермерського господарства та отримана іншою особою – його засновником. Зазначене є окремою підставою для витребування спірних ділянок.

Реагуючи на вказані порушення Миколаївська окружна прокуратура звернулася з позовом до господарського суду Миколаївської області в особі Чорноморської сільської ради, яка на даний час уповноважена розпоряджатися землями в межах громади та в її інтересах здійснювати захист порушених інтересів у спірних відносинах, однак відповідних самостійних заходів не вживає, про витребування таких ділянок у комунальну власність.

Наразі судом відкрито провадження у справі.

Нагадаємо, на Миколаївщині знайшли ще 854 га землі, де можна висадити ліси (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube