Вистава «Катерина» Миколаївського худдраму здобула Гран-прі міжнародного конкурсу (ФОТО)


18:0223.04.2024

Вистава “Катерина” Миколаївського академічного художнього драматичного театру здобула Гран-прі міжнародного конкурсу. Це спільна робота з Херсонським театром імені Миколи Куліша.

Прем’єра вистави відбулася 27 березня, її створили до 210-го дня народження Тараса Григоровича Шевченка та Міжнародного дня театру.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв» з посиланням на директора-художнього керівника Миколаївського худдрамтеатру Артема Свистуна.

Керівник закладу зазначив, що це крок вперед для театру.

“Катерина” — це твір Тараса Шевченка про кохання, відданість, віру та розчарування. Це історія про українку, яка віддавши своє серце москалю, зазнає трагічної долі. Поема розповідає про те, як москаль відходить у похід, обіцяючи повернутися, проте залишає за собою лише слід руйнування у вигляді ґвалтувань, грабування та смерті.

Вистава була частиною Міжнародного проєкту-конкурсу “Тарас Шевченко єднає народи” та отримала нагороду у номінації “Свою Україну любіть”. Артем Свистун вважає, що театр є важливим інструментом у формуванні думки суспільства.

На сцені використовували артефакт – коромисло з Полтавщини, котрому понад 200 років, каже директор театру. Серед реквізиту 12 мішків зі справжнім зерном. Завдяки рідкісним предметам та музиці на сцені відтворили автентичні українські обряди та традиції. Артисти грають розповідачів, котрі цитують Шевченка.

Поет був пророком, який віщав про знищення українського народу, вважає Артем Свистун, а вистава має на меті збереження української культури та традицій: “Образ Катерини – це Україна. Яку ґвалтували, яку знищували. Це, щоб ми зробили певні висновки, що війна тут і зараз”.

Міжнародний проєкт-конкурс “Тарас Шевченко єднає народи” має привернути увагу світової спільноти до сучасних проблем України. Драма “Катерина” — це нагадування про важливість пам’яті та відданості своїм ідеалам.

Артем Свистун наголосив, що для театру це вагома відзнака, проєкт покажуть у Києві та інших містах України.

Як повідомляло Інше ТВ, «Люби-мене-не-кинь»: у Миколаєві відбулась прем’єра моновистави театру-студії «В.Ти.К» (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube