В будинках холодно, міська влада бреше – такого в Миколаєві не було навіть під обстрілами, кажуть мешканці (ФОТО)


17:2428.11.2023

Поки на півдні України вирує апокаліптична негода, сотні помешкань у Миколаєві досі залишаються без тепла. Проблема не повʼязана з раптовим стихійним лихом, кажуть жителі міста, натомість вони обурені недбалістю влади.

З 17 листопада температура вночі знизилася до нуля градусів, і у квартирі стало нестерпно холодно, розповідає BBC Україна мешканка Миколаєва Юлія.

Поки не було заморозків, родина вмикала кондиціонер, але він не дуже допомагав, квартира не встигала добре прогрітися.

“Не можеш попрати одяг, тому що він не сохне. Неможливо навіть у душ сходити, бо на стінах збирається конденсат, а під шпалерами вже пліснява”, – скаржиться жінка.

Юлія живе у багатоквартирному будинку в Центральному районі Миколаєва, а її обидві бабусі – в Інгульському. І у неї, і у її бабусь температура повітря вдома близько 10 градусів.

Температурний мінімум, допустимий у квартирах українців, влада встановила на рівні 16 градусів. Але у помешканнях багатьох миколаївців вже два тижні значно холодніше.

“Ми спали в одязі під кількома ковдрами, але витримати це неможливо”, – каже Юлія.

Миколаїв
Підпис до фото,Юлія показує, як сушила прання біля газової плити

За її словами, така ж ситуація у багатьох її знайомих і друзів у місті.

У понеділок родина виїхала до передмістя Миколаєва, де у друзів приватний будинок і опалення автономне.

Утім, виїхати можуть далеко не всі. Жанна, інша жителька Миколаєва, розповідає BBC Україна, що працює з дому. У її квартирі на вулиці Шосейній у Заводському районі міста теж 10 градусів.

Жінка розповідає, що зігрітися виходить у кафе або просто на вулицю. “Там можна принаймні пройтися швидким кроком, порухатися”, – каже Жанна, а вдома вони з чоловіком вмикають обігрівач, однак він “зʼїдає” багато електрики.

Жанна каже, що у дитячій лікарні опалення теж немає.

негода
Підпис до фото,З минулих вихідних в Україні вирує негода, найбільше потерпають південні області

Останні два дні у Миколаєві, як і на всьому півдні України вирує негода. Сніг із сильним вітром нагнав перемети подекуди до 2 метрів. Комунальні служби повідомляли, що в області перекрили рух на 10 ділянках доріг, рятувальники витягли майже сотню автомобілів, які застрягли на трасі.

В самій Одесі негода зруйнувала трубу котельні, тож понад двісті квартир залишились без світла і влада обіцяє за кілька днів вирішити проблему.

Така погода незвична для Миколаєва, кажуть жителі міста, ніхто не був до неї готовий.

Без електрики у Миколаївській області залишилися сотні населених пунктів.

Через навантаження на систему електропостачання влада просить громадян зменшити користування електроприладами. Але як бути, якщо це єдиний спосіб зігрітися?

Що каже влада

За українським законодавством, опалювальний період починається, якщо протягом трьох днів середня температура на вулиці буде +8 градусів та нижче.

У жовтні погода була тепла, і опалювальний сезон стартував лише 14 листопада. Утім, тиждень потому, 21 листопада у місті без опалення все ще залишалися понад 400 багатоквартирних будинків, повідомляла влада.

Температура повітря вночі вже була близько нуля градусів.

Централізованим опаленням у Миколаєві займаються два підприємства. 40% абонентів забезпечує державна “Миколаївська теплоелектроцентраль”, а 60% забезпечує комунальне ОКП “Миколаївоблтеплоенерго”.

24 листопада міська адміністрація повідомила, що “Миколаївоблтеплоенерго” запустив усі котельні міста, тепло подається до всіх будинків, які обслуговує це підприємство.

Водночас “Миколаївська ТЕЦ” продовжує ремонтувати пориви у своїй мережі, повідомив міський голова Олександр Сенкевич.

“Тепло зовсім не подається або подається з низьким тиском до близько 90 будинків”, – написав мер у телеграмі.

Під цим постом – понад 800 повідомлень жителів міста, які називають численні адреси у різних районах Миколаєва, в яких тепло так і не зʼявилося.

Миколаїв
Підпис до фото,Фото користувача Volodymyr (Monomax) Slyusarenko під постом міського голови у телеграмі

Влада пояснює, що відповідальність за аварії несуть приватні компанії або ОСББ. Про це 23 листопада розповідав каналу “Суспільне” заступник миколаївського міського голови Віталій Луков.

“Держава не може з цим впоратись. Такі речі треба передавати в комунальну власність. Є десь 50 будинків, де керуючі компанії не підготували будинки до зими. Це, як правило, приватні компанії або ОСББ. Десь повітря, десь пориви внутрішньобудинкові”, – пояснював чиновник.

Але як можна зрозуміти з повідомлень під постом міського голови, будинків, де досі холодно, у місті значно більше.

Навіть у тих будинках, де опалення начебто включили, батареї – холодні, тому що у системі немає тиску.

“Батареї теплішають на годину, а потім знову холодні, квартира не прогрівається”, – каже співрозмовниця BBC Україна Юлія.

.
Підпис до фото,Погода у Миколаївській області різко погіршилась останніми днями

До того ж коли на Миколаїв вдарив сніговий шторм, у багатьох будинках опалення знову виключили.

Як повідомляв Олександр Сенкевич, це сталося в Інгульському районі через відключення електроенергії. Підприємства тепломережі мають “повторно стравити повітря із систем”, пояснював голова.

Проте співрозмовники BBC Україна наголошують, що опалення не було й до того, як розігралася стихія.

“До опалювального сезону готові”

Влада звітувала про підготовку до опалювального сезону ще влітку, каже BBC Україна інша мешканка Миколаєва Марина. Казали про заміну солоної води у системі на чисту зі свердловин, а також про заміни труб.

У телемарафоні 24 вересня мер Миколаєва розповів, що місто мало достатньо часу, щоб “обстежити, підготувати котельні та обладнання”, адже “підготовка до опалювального сезону починається одразу після його закінчення”.

За словами міського голови, “проведені гідравлічні випробування майже 400 кілометрів теплових мереж”, а у місті на випадок блекаутів відновили мережу пунктів незламності.

Утім, теплотрасу на вулиці Садовій, де живе Марина, розкопали ще у липні, і вона досі у такому ж стані.

Тепло в її будинку вперше включили лише у минулу пʼятницю, але всього на кілька годин. Жінка стверджує, що опалення немає у жодному будинку на вулиці Садовій, “а це довга вулиця”.

А зі вчорашнього дня ще й немає світла, тому грітися людям нічим.

У суботу Марина звернулась до Миколаївської ТЕЦ, де їй сказали, що опалення зʼявиться до вечора, у неділю знову сказали чекати до вечора, а у понеділок не дзвінки більше не відповідали.

холод
Підпис до фото,Навіть у тих будинках міста, де опалення начебто включили, батареї – холодні через низький тиск у системі, кажуть мешканці Миколаєва

BBC Україна також не змогла додзвонитися на контактні телефони Миколаївської ТЕЦ, вказані на сайті підприємства. У міській раді Миколаєва пообіцяли відповісти на запит протягом дня, але на момент публікації відповіді так і не було.

“Якби влада попередила, що опалення не буде до грудня, люди, можливо, підготувались би, хтось виїхав, але вони нічого не сказали”, – обурюється співрозмовниця BBC.

Щоб нарешті зігрітися, Марина також виїхала зі своєї квартири до приватного будинку батьків в інший район міста.

За її словами, такої складної ситуації у Миколаєві не було навіть під час обстрілів минулого року.

Це підтверджує і Жанна.

“Я дуже люблю своє місто, у нас завжди був порядок, але зараз ситуація, яку просто неможливо зрозуміти”, – каже жінка.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube