У Миколаєві презентували альбом-каталог мариністичного живопису та графіки із колекцій трьох миколаївських музеїв (ФОТО)  


17:3420.10.2023

В Миколаївському обласному художньому музеї імені В.В. Верещагіна відбулась презентація альбому-каталогу мариністичного живопису та графіки із зібрання Очаківського музею імені Р.Г. Судковського, Миколаївського обласного художнього музею імені В.В. Верещагіна та Миколаївського музею суднобудування і флоту.

Цей альбом–каталог презентує оцифровану збірку мариністичного живопису та графіки із колекцій музеїв–учасників проекту «Цифрова колекція музею: Мариністика».

Про це повідомили в музеї ім.В.Верещагіна, передає Інше ТВ.

В рамках проєкту оцифровано та каталогізовано понад 400 мариністичних творів з зібрань художніх та краєзнавчих музеїв Миколаєва і Очаківа, 212 з яких увійшло до друкованого альбому–каталогу. Насправді, творів набагато більше, ніж їх оцифрували, але робота триває. Директор Миколаївського обласного художнього музею імені В.В. Верещагіна Сергій Росляков зазначив , що це робота на декілька поколінь, дуже перспективна і величезна справа, справжній вибух у розповсюджуванні мистецтва в світі.

Більшість творів, які представлені в каталозі, це мариністика – живопис, графіка, акварелі, тощо. Чому мариністика? Тому, що море – це емоції, які надихають на життя. Заступниця директора МОХМ імені В.В. Верещагіна з наукової роботи Лариса Твєрітінова розповіла, що це не перший проект музею і Агенції розвитку Миколаєва (проект з оцифрування колекцій миколаївських музеїв реалізує Агенція розвитку Миколаєва спільно із Платформою MY ART за підтримки Українського культурного фонду – прим.Інше ТВ), в планах продовження співпраці.

До речі, Миколаївський обласний художній музей імені В.В. Верещагіна, Очаківський музей мариністичного живопису та Миколаївський музей суднобудування і флоту – єдині музеї в країні подібного напрямку. Завідувачка Музею суднобудування і флоту Тетяна Мітковська подякувала за спільну роботу всім учасникам проекту, який демонструє надбання української та європейської культури. Деякі твори, наприклад, що увійшли в каталог, раніше майже не експонувались.

Права на копіювання зображень, які представлені у виданні, належать музеям – учасникам проекту.

Всього було надруковано 250 примірників альбому-каталогу. Близько 40 залишаться у художньому музеї імені В.В. Верещагіна, 15 – у Музеї суднобудування і флоту, решта розійдеться бібліотеками країни. А робота в цьому напрямку, безперечно, буде продовжена.

Як повідомляло Інше ТВ, окрім евакуйованих картин Oчаківського музею мариністичного живопису, в Миколаєві додатково оцифрують ще понад 100 експонатів з колекцій Музею суднобудування і флоту та Миколаївського обласного художнього музею ім. В.В. Верещагіна.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube