В Миколаєві оцифрують 300 експонатів врятованої колекції Музею мариністичного живопису з Очакова (ФОТО)


15:3009.08.2023

В Миколаєві оцифрують 300 експонатів врятованої колекції Музею мариністичного живопису з Очакова.

Серед них є картини українських художників Руфіма Судковського, Івана Айвазовського, а також Тетяни Яблонської. Наразі музейна колекція зберігається у надійному місці, та невдовзі її можна буде побачити і дослідити в онлайні.

Про це повідомили в Агенції розвитку Миколаєва, яка спільно із Платформою MY ART за підтримки Українського культурного фонду і реалізує проект з оцифрування, передає Інше ТВ.

Як нагадують в Агенції, Очаківський музей – єдиний в Україні музей, присвячений мариністичному живопису – різновиду образотворчого мистецтва, у якому зображують море. Музей є територіально-відокремленим відділом Миколаївського обласного художнього музею ім. Верещагіна. Тому й цифрувати евакуйовані мистецькі твори активно допомагають саме музейники Миколаєва.

Врятована колекція – це понад 300 предметів мариністичного живопису та графіки XIX-XX ст. Основа колекції – картини відомих українських художників-мариністів ХІХ століття Руфіна Судковського, Олексія Ганзена та Івана Айвазовського. Ці картини вперше покинули музейні стіні з моменту відкриття музею у 1982 році. Їхні сюжети тісно пов’язані з культурним контекстом нашого міста і регіону. Вони змальовують українські краєвиди Чорноморського узбережжя, морської стихії, побут морських рибалок, військові баталії та історичні віхи розвитку України як військово-морської держави. Ці твори є надбанням вітчизняної та світової культури.

На сьогоднішній день вже оцифрована велика частина цих творів. Паралельно з цим йде робота над створенням макетів для друку майбутнього каталогу мариністичної графіки і живопису.

Як повідомляло Інше ТВ, у вересні 2022 року Платформа MY ART і Агенція розвитку Миколаєва за підтримки Програми ЄС House of Europe допомогли евакуювати в надійне місце експонати Oчаківського музею мариністичного живопису.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube