«То моє море»: миколаївці евакуювали колекцію Музею мариністичного живопису з Очакова (ФОТО)


12:0007.09.2022

Миколаївці допомогли евакуювати експонати Oчаківського музею мариністичного живопису. Музейна колекція, в якій представлені картини Руфіма Судковського, Івана Айвазовського та Тетяни Яблонської наразі зберігається у надійному місці.

Допомогу музейникам з пакувальними матеріалами та евакуацією колекції мариністичних творів надали Платформа MY ART і Агенція розвитку Миколаєва за підтримки Програми ЄС House of Europe.

Про це повідомили в Агенції розвитку Миколаєва, передає Інше ТВ. 

«Ми не перший рік співпрацюємо з миколаївськими музеями в напрямку оцифрування предметів з їхніх колекцій.  В цьому році теж планували продовжувати цю справу, хотіли розказати про унікальну українську культурну спадщину, зокрема із фондів очаківського музею. Але війна, м’яко кажучи, внесла свої корективи. Тому разом із музейними працівниками ми зосередились на тому, аби убезпечити ці унікальні експонати», – каже Євген Гомонюк, менеджер з комунікацій Агенції розвитку Миколаєва.

Очаківський музей – єдиний в Україні музей, присвячений мариністичному живопису – різновиду образотворчого мистецтва, у якому зображують море.

«Ці картини вперше покинули музейні стіні з моменту відкриття музею у 1982 році. Їхні сюжети тісно пов’язані з культурним контекстом нашого міста і регіону. Вони змальовують українські краєвиди Чорноморського узбережжя, морської стихії, побут морських рибалок, військові баталії та історичні віхи розвитку України як військово-морської держави. Тому перифразовуючи слова відомого українського реггі-хіту 90-х – «то моє море», і ми його врятували», – каже Євген.

Музей є територіально-відокремленим відділом Мико­лаївського обласного художнього музею імені Василя Верещагіна. Врятована колекція – це мариністичний живопис та графіка XIX-XX ст. Основа колекції – картини відомих українських художників-мариністів ХІХ століття Руфіна Судковського, Олексія Ганзена та Івана Айвазовського. Ці твори є надбанням вітчизняної та світової культури.

Як повідомляло Інше ТВ, станом на кінець серпня на Миколаївщині російськими обстрілами було пошкоджено 111 закладів культури, 11 з яких – вщент



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube