Пам’яті миколаївського художника-самородка Володимира Якубовського (ФОТО)


13:1628.04.2023

Рік тому не стало Володимира Якубовського – миколаївського художника, живописця, графіка і скульптора, в творчому доробку якого близько 200 живописних полотен, 50 графічних монохромій, 150 скульптурних фігур та композицій з мармуру, пісковика, граніту, базальту, гіпсу та деревини.

Про художника розповів його брат Олег Якубовський, український колекціонер, реставратор і підприємець.

Володимир Якубовський народився 1961 року в місті Миколаєві на хуторі Старий Водопій, в традиційній українській родині. Жив та працював у місті Миколаєві. З дитинства захоплювався малюванням та фотографуванням, навчався в ізостудії під керівництвом відомого колориста Р.Я. Вайнштока. Після закінчення 8 класу середньої школи №46 вступив до Харківського державного художнього училища, який закінчив  1981 року за спеціальністю «художник-оформлювач спектаклю (декоратор)». Працював у Миколаївському  академічному обласному театрі ляльок, на Миколаївському суднобудівному заводі.  Був ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Виставляв свої твори для продажу у художніх салонах Києва, Миколаєва, Одеси. Був учасником художніх виставок, присвячених пам’яті Р.Я. Вайнштока в Миколаєві.

За словами Олега Якубовського, його брат вивчав історію рідного краю, культуру та традиції предків, фольклор та міфологію, добре знався на флорі і фауні дикого українського степу. Мав особливо надтонке відчуття магічності української природи та містичне світосприйняття всесвіту, що відобразилося у багатьох його творах.

Володимир Якубовський працював у різних напрямках: натюрморт, пейзаж, портрет, жанрові композиції, а також поєднував портретний живопис та натюрморт з пейзажем. Найкращі живописні твори – «Річка Часу» з портретом матері автора та «Містерія Життя» за мотивами арійських Ригвед. В графіці представлені композиції на тему сучасності – «Чорнобильська трагедія», «Облуда революції» та інші. Широко відомими є його авторські копії Збручанського ідолу з каменю.

Більшість робіт Володимира Якубовського розпорошена по музеях та приватних колекціях світу, деяка частина робіт залишилася у розпорядженні родичів-спадкоємців.

Прах митця, відповідно заповіту, після кремації був розвіяний в українському степу, який він обожнював, боготворив та шанував.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві помер відомий шаховий тренер Дмитро Рахмилевич



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube