В Миколаєві російськими обстрілами пошкоджена 91 будівля закладів освіти. Чи будуть їх відновлювати, і як?


15:3015.03.2023

61% закладів освіти Миколаєва пошкоджений російськими обстрілами, причому 7 закладів освіти постраждали найбільше.

Чи будуть їх відновлювати, про це в програмі «Діалог» ТРК «МАРТ» розповіла начальниця управління освіти Миколаївської міськради Ганна Личко, передає Інше ТВ.

«Якщо говорити за кількість зруйнованих закладів освіти в місті, то певною мірою різний ступінь пошкодження мають 61% закладів освіти – 91 будівля закладів освіти є пошкодженою. Є такі руйнування, як ми говоримо, що залатаємо дах, замінимо вікна, і на цьому все гаразд з будівлею. А є такі заклади, наприклад, як гімназія №48, як 49-та, корпус 60-ї школи, основний корпус 51-ї школи, ліцей ім.Аркаса, ліцей №2, гімназія №7, то тут найбільші руйнування. І якщо говорити за ці заклади освіти, то вони потребують капітального ремонту і, можливо, навіть будівництва», – сказала начальниця управління освіти Миколаївської міської ради Ганна Личко.

Щодо відбудови зруйнованих закладів Ганна Личко сказала, що при прийнятті рішення щодо відбудови чи ремонту будуть мати вплив кілька факторів, і кількість дітей – один з них.

«48-ма школа (приймала) до 900 дітей, це велика школа. 49-та школа останні роки – 100-120 дітей, вона невелика, на території діти шкільного віку є, але вони обирали інші заклади освіти. На сьогоднішній день проводиться дуже ретельний аналіз, і поточне рішення стосовно відбудови 49-ї школи буде прийняте шляхом певного заходу в Програмі відновлення міста Миколаєва. Але поряд з тим, 49-та школа – це одноповерхова будівля, і вона немає ні захисного укриття, вона знаходиться в пристосованій будівлі. 48-ма школа зазнала значних руйнувань. На сьогоднішній день закінчується демонтаж тієї частини будівлі, яка була зруйнована. І знов таки треба розглядати заклади освіти в майбутньому як ті, що мають захисні укриття. Нажаль, напевно, як в Ізраїлі, треба, щоб кожний заклад освіти мав відповідний захист. Тому вивчаємо, будемо приймати рішення.

51-ша школа вкрай необхідна, тому ми стоїмо за те, що, можливо, треба розглянути навіть нове будівництво. Тому що захисні укриття повинні бути. На сьогоднішній день у 51-шій школі зруйнована практично під фундамент частина будівлі закладу. Плануємо в 51-й школі в цьому році за результатами проведених ремонтних робіт в корпусі початкової школи запустити офлайн-навчання дітей початкових класів.

(Щодо 2-ї гімназії) ми провели технічне обстеження ліцензованою організацією. Більша частина будівлі ліцею №2 може використовуватись в освітньому процесі. Нам треба зробити певні ремонти по встановленню вікон, по відкосам і захисне укриття. Там є непогані цокольні приміщення, які дозволяється використовувати за результатами певних заходів. Тому більша частина будівлі ліцею №2 буде використовуватись для освітнього процесу.

Ліцей ім.М.Аркаса – це пам’ятка архітектури, тому ми будемо відновлювати цю будівлю. Поки передбачається, що це буде за кошти Данії. Але знов таки більш детальну інформацію може надати УКС», – сказала Ганна Личко.

Як повідомляло Інше ТВ, Ситуація в шкільній освіті Миколаєва: скільки вчителів і учнів поїхали, скільки вже повернулись.

Також повідомлялось з 21 медзакладу міського підпорядкування в Миколаєві російськими обстрілами було пошкоджено 16.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube