Закупівля рідкого хлору «Миколаївводоканалом»: на підприємстві визнають, що він дорогий, але кажуть, що платять не вони


17:1225.02.2023

Міське комунальне підприємство «Миколаївводоканал» придбало у полтавського ТОВ «Марілайф» 53,75 тонн рідкого хлору для очищення води за ціною 108 тис. грн за тонну.

Це вдвічі дорожче минулорічної ціни, за якою купували хлор у цієї ж фірми, і значно вище тих цін, що пропонують інші постачальники для комунальних водоканалів. 

Про це повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на систему РroZorro.

Закупівля хлору була проведена без використання електронної системи і, відповідно, без конкурсу. Договір на загальну суму 5,8 млн грн уклали 21 лютого 2023 року. Поставки розраховані на строк до 15 травня 2023 року.

Закупівля рідкого хлору «Миколаївводоканалом»: на підприємстві визнають, що він дорогий, але кажуть, що платять не вони 1
Закупівля рідкого хлору «Миколаївводоканалом»: на підприємстві визнають, що він дорогий, але кажуть, що платять не вони 3

Як зазначають журналісти, Миколаївський водоканал придбав цю хімічну речовину значно дорожче, ніж інші закупівельники, які використовують рідкий хлор для очищення питної води.

Зокрема, КП «Первомайський водоканал» фактично одночасно придбало 51 тонну хлору на 4,5 млн грн за ціною 88,2 тис. грн за тонну у ТОВ «Агрогазсервіс».

Південно-Українська АЕС в лютому підписала договір з ТОВ «Аульська хлоропереливна станція» на поставку 13 тонн рідкого хлору за ціною 73 460 грн за тонну.

На початку січня ОКВП “Дніпро – Кіровоград” придбало 500 тонн рідкого хлору в контейнерах теж у «Аульської хлоропереливної станції» на 42,8 млн грн з умовою постачання на кілька водоканалів міст Кіровоградської області. Ціна хлору в цій угоді склала 85 600 грн за тонну.

КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради 2 січня уклав угоду на постачання рідкої хлорки на 118 млн грн, хлор у контейнерах від ТОВ «Зовнішагротранс-1» обійшовся по 90 840 грн за тонну.

28 грудня «Київводоканал» підписав угоду із АТ «Дніпроазот» на поставку 57,5 тонн рідкого хлору за ціною 69 450 грн за тонну.

МКП «Миколаївводоканал» закупляє рідкий хлор у ТОВ «Марілайф» з липня минулого року.  Нагадаємо, торік «Дніпроазот», що був основним виробником рідкого хлору в Україні, зупинив виробництво через стрибок цін на газ для хімічної промисловості та небезпеку російських обстрілів. Українські водоканали перейшли на співпрацю із постачальниками, що закуповували рідкий хлор в Молдові, Румунії та Словаччині.

Перший договір миколаївського водоканалу із ТОВ «Марілайф» був укладений 6 липня за ціною 51 500 грн/т, другий – в серпні за 81 870 грн/т, а вже в грудні партнери перейшли на ціну 108 000 грн/т. Грудневий контракт було укладено на 6,9 млн грн, а новий контракт у січні – на 5,8 млн грн.

За даними сервісу YouControl, ТОВ «Марілайф» зареєстровано у Кременчуці Полтавської області зі статутним капіталом в 1 тис. грн. Єдиною власницею і директоркою компанії є Марина Гнойова. У 2022 році підприємство отримало  держзамовлень на суму 112,6 млн грн.

Після появи журналістського матеріалу про закупівлю хлору на підприємстві визнали, що хлор дійсно дорогий, пояснили, чому, і зауважили, що за нього платить не МКП «Миколаївводоканал».

«Цього тижня фахівці МКП “Миколаївводоканал” уклали угоду з юридичною особою щодо постачання рідкого хлору для очищення води. Підприємству зараз необхідно майже 54 тони хімічної речовини, загальна вартість з податками становить 5 мільйонів 805 тисяч гривень.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну майже все фінансування, постачання хлору та обрання підприємства, яке надасть ці послуги для МКП “Миколаївводоканал”, здійснюють лише міжнародні фонди, зокрема, і Міжнародний комітет Червоного Хреста. Іншими словами, «Миколаївводоканал» лише отримує донорську допомогу.

В мирний час доставка здійснювалася спеціальними транспортними засобами, які перевозили по 15 контейнерів з хімічною речовиною. Зараз же, відповідно до діючого Меморандуму про взаєморозуміння, укладеного між комунальним підприємством та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, фахівці «Миколаївводоканалу» повинні дотримуватися вимог донорської організації. Тому заради безпеки населення перевезення хімічних речовин здійснюється автомобілями, які оснащені лише по 4 контейнери вмістом не більше, ніж одна тонна. Контейнери повинні бути розподілені по всій довжині вантажівки (не поруч один з одним) та упаковані мішками з піском для обмеженого захисту від балістичних пошкоджень або дорожньо-транспортної пригоди. Під час постачання та транспортування хлору маршрути транспортних засобів повинні пролягати якомога менше через населені пункти.

Таким чином, в цьому році вартість закупівлі рідкого хлору вище, ніж минулорічна. Адже більше витрачається коштів на логістичні маршрути, на паливно-мастильні матеріали для транспорту та збільшується кількість поставок товару.

Однак, зазначимо, що постачальника рідкого хлору та цінову політику визначає донор, а саме Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Міське комунальне підприємство «Миколаївводоканал» виступає лише в ролі кінцевого бенефіціарного власника та не є платником за продукцію», – йдеться в повідомленні МКП «Миколаївводоканал».

Як повідомляло Інше ТВ, Мерія Миколаєва замовила генераторів на 12 мільйонів, задравши ціну найпопулярнішої моделі, – «Наші Гроші». В той же день мер повідомив, що відсторонив начальника управління і доручив провести перевірку журналістського матеріалу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube