На Житомирщині планують закласти найбільшу в Європі плантацію технічної коноплі


17:4125.02.2023

У Житомирській області на базі недіючого льонозаводу в селі Рижани планують створити кластер із вирощування та переробки технічних конопель. Для цього закладуть плантацію по вирощуванню рослини, яка буде найбільшою в Європі.

Про це повідомив акціонер Володарсько-Волинського льонозаводу Мішель Терещенко, пише «Рубрика».

Йдеться про перетворення старого льонозаводу в селі Ріжанні на сучасний кластер з вирощування та переробки технічних конопель. Це дуже гарний проєкт, який сприятиме відбудові та європейській інтеграції України, що створить альтернативу постачанню з Китаю. Також це дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі“, – зазначив аграрій.

Терещенко розповів, що навколо заводу буде створено індустріальний парк для всіх українських підприємців, які прагнуть приїхати і працювати на місці, будучи впевненими в хорошому забезпеченні основною сировиною.

Малі та великі компанії у сфері текстилю, упаковки та біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна або пелет з біомаси, очікуються та вітаються. Ви дізнаєтесь більше найближчими днями“, – додав акціонер.

У коментарі Укрінформу він зазначив, що наразі вже є домовленості з українськими інвесторами, зацікавленими у проєкті створення кластеру з вирощування і переробки технічних конопель у Рижанах.

Ініціатор проєкту поки не називає імена інвесторів, але запевняє, що про них стане відомо найближчим часом.

У Франції, Бельгії та Італії є технології, що дозволять отримати із конопель довге волокно. Досі їх застосовували лише для льону. Якщо ж це застосувати до конопель, його можна використовувати в текстильній промисловості й отримувати гарну продукцію.

І якщо у Франції площі плантацій під технічну коноплю сягають 30-40 га, то в Україні є можливість розширити їх до понад 1000 га. Наразі вже є домовленості з фірмами в Італії, Бельгії, Франції, які готові купувати волокно в Україні“, підкреслив Мішель Терещенко.

Цей проєкт створить альтернативу постачанню з Китаю й дозволить відродити традицію текстильної коноплі в Житомирі та Європі.

Кластер очікує на співпрацю з малими та великими компаніями у сфері текстилю, упаковки та біологічно розкладаних рушників, якісного паперу, ізоляційних та будівельних матеріалів, нетканих матраців, агроволокна або пелет із біомаси.

Як повідомляло Інше ТВ, З українських конопель можна виготовляти набої для фронту та житло для тилу (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube