Державний архів Миколаївської області не припиняв працювати від початку російського вторгнення. Хоча і постраждав (ФОТО)


07:3309.02.2023

У Державному архіві Миколаївської області зберігається майже півтора мільйона документів, фото-, аудіо- та відеоматеріалів. За час повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну у сховищах архіву в Миколаєві не втрачено жодного документа, архів ні на день не припиняв роботу.

Про це повідомляє «Суспільне Миколаїв» з посиланням на директорку Державного архіву Миколаївської області Наталію Колесник.

Станом на 8 лютого, каже Наталія Колесник, немає повної інформації по архівних відділах райдержадміністрацій у районах області, де відбувалися і тривають бойові дії.

“Ми знаємо, що всі документи органів місцевого самоврядування з території Кінбурнської коси перевезені на материкову частину. Сподіваємося, що там втрати документів не буде. Проте на території Баштанського району, де в березні 2022 були дуже сильні обстріли, можлива певна втрата документів”, — розповіла Наталія Колесник.

За словами директорки, щодня архів приймає громадян, яким потрібно знайти певні документи — для виходу на пенсію або працевлаштування, з житлових та земельних питань. Єдина послуга зі стандартного переліку, яку сьогодні не надають — виконання генеалогічних запитів.

“Це встановлення родинних зв’язків на кілька поколінь вглиб. Така робота вимагає багато часу і залучення багатьох працівників”, — пояснила Наталія Колесник.

У штаті держархіву Миколаївської області 43 людини, каже керівниця архіву, з початком повномасштабної війни деякі працівники виїхали до інших регіонів України або за кордон.

“Архів жодного дня не припиняв працювати. Ми виходили, ми намагалися робити те, що у наших силах. Навіть з тією умовною невеликою кількістю співробітників. Були дні, коли працювали лише п’ять людей”, — сказала Наталія Колесник.

Будівля обласного архіву кілька разів потерпала від вибухів російських ракет і снарядів, бо знаходиться неподалік від так званого “урядового кварталу”. Влучання 29 березня 2022 року російської крилатої ракети по будівлі обласної ради створило загрозу втрати великої кількості документів обласних органів влади. У приміщеннях були вибиті вікна, частина кабінетів забруднена пилом.

Начальниця відділу формування національного архівного фонду та діловодства Ганна Хозяшева розповіла, що працівники державного архіву залучені до документування даних про злочини російських військових.

“Першими і основними джерелами, від яких ми будемо збирати подібну інформацію, це будуть головне управління ДСНС, Миколаївська обласна військова адміністрація, головне управління Національної поліції. Можливо, це буде Миколаївська обласна прокуратура, органи місцевого самоврядування, на території яких відбулися ці злочини”, — сказала Ганна Хозяшева.

Працівники архіву сподіваються на співпрацю зі засобами масової інформації в Миколаївській області у справі збереження свідчень про злочини військових російської армії.

За словами Наталії Колесник, станом 8 лютого в кабінетах та сховищах Державного архіву Миколаївської області триває ремонт та ліквідація наслідків обстрілів. Працюють 32 фахівці.

Як повідомляло Інше ТВ, Працівники «Миколаївгазу» в окупованій Снігурівці змогли зберегти від загарбників архів та аварійну машину



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube