Зовсім поруч з Миколаєвом може з’явитись заказник «Матвіївські кучугури». Якщо міськрада та Миколаївський лісгосп погодять


14:2603.02.2023

Українська природоохоронна група UNGG клопотала про створення ботанічного заказника загальнодержавного значення “Матвіївські кучугури” на Миколаївщині, і Костянтинівська сільська територіальна громада надала погодження.

Про це повідомили в UNGG, передає Інше ТВ.

«Клопотання про створення заказника на 60 га ми розробили ще в 2020 році спільно з науковцями Інституту ботаніки НАН України. Територія проектованого заказника є частиною рідкісного псамофітного ценокомплексу – територій світового рівня унікальності в пониззях долин річок Південний Буг та Інгул, що характеризуються поширенням вузьколокальних ендемічних видів рослин.

Особливо цінні ділянки відзначаються раритетними видами флори з Червоної книги України: волошка білоперлинна – ендемік пониззя долин Південного Бугу та Інгулу, бурачок савранський – ендемік басейну Південного Бугк та пониззя Дніпра. Тут також зростають і інші ендемічні види, зокрема, причорноморські: юринея харківська та козельці дніпровські; причорноморсько-каспійські: чебрець Палласів.

Для різнотрав’я характерне різноманіття псамофітних та степових видів – молюго дрібненька, ушанка дніпровська, астрагал мінливий, подорожник пісковий, коростянка українська, щавель горобиний, молочай Сегієрів, лещиця волотиста, цмин щитконосний, конюшина польова, козельці дніпровські тощо.

Згідно з Резолюцією 4 Бернської конвенції, на цій території виявлено тип оселища: E1.9 Незімкнені несередземноморські сухі кислі та нейтральні трав’яні угруповання, у тому числі континентальні трав’яні угруповання на дюнах», – зокрема, йдеться в повідомленні UNGG.

Тепер Українська природоохоронна група UNGG очікує погодження від ДП “Миколаївське лісове господарство” та Миколаївська міська рада, у межах яких перебуває половина земель, що пропонується включити до складу заказника.

«Створення цього заказника означатиме надання охоронного статусу одній з найцінніших природних ділянок у Миколаївській області. У час, коли чимало заповідних куточків знищені війною, маємо зробити все можливе, аби надати охоронний статус цінній природи, яка досі лишається незахищеною», – підкреслюють природоохоронці.

Як повідомляло Інше ТВ, Громади Миколаївщини планують передати понад 400 га земель лісівникам – природоохоронці радіють.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube