Відкалібрований злочин: розслідування Truth Hounds ракетного удару по Миколаївській ОВА 29 березня 2022 року


06:0601.09.2022

Ракетний удар по будівлі Миколаївської ОДА відбувся 29 березня 2022 року, о 8:35 ранку. У фасадну частину будівлі влучила ракета, спричинивши значні руйнування. Внаслідок удару загинуло 37 осіб, третину будівлі було зруйновано вщент, інша частина перебуває в аварійному стані.

Документатори Truth Hounds та IPHR побували на місці атаки 21 і 23 травня 2022 року, сфотографували та зняли відео її наслідків, зібрали свідчення п’ятьох безпосередніх очевидців події та доповнили ці матеріали розслідуванням на базі даних з відкритих джерел. Це допомогло встановити тип зброї, змоделювати траєкторію її польоту та безпосередній момент влучання, з’ясувати вид та розташування пускової платформи, а також визначити коло осіб, причетних до цієї атаки. Також у партнерстві з Центром Просторових Технологій було розроблено 3D модель ракети і будівлі ОДА. За результатами проведеного розслідування експерти Truth Hounds дійшли висновку, що даний напад містить ознаки воєнного злочину.

Про це йдеться у розслідуванні Truth Hounds, передає Інше ТВ.

У ході розслідування вдалося встановити, що удар по будівлі Миколаївської ОДА було завдано крилатою ракетою типу «Калібр». Окрім візуальної схожості цього типу ракет до тієї, що перед самим влучанням в Миколаївську ОДА потрапила на камеру відеоспостереження сусідньої будівлі, на користь цієї версії свідчить той факт, що вибух стався всередині будівлі. Зазвичай саме ракети типу «Калібр» оснащуються спеціальною проникаючою бойовою частиною.

На основі аналізу відкритих джерел вдалося встановити, що пуск ракети здійснювався з акваторії Чорного моря. Ця теза підтверджується й свідченням очевидиці, яка вранці 29 березня чула проліт ракети над с. Іванівка Очаківського району, що знаходиться на узбережжі Дніпровської затоки.
У період, що передував атаці на ОДА, у Чорному морі знаходилося 10 човнiв ВМФ РФ, які були здатні завдати відповідний ракетний удар: 2 фрегати, 4 підводних човни та 4 малих ракетних катери. Скринінг Севастопольської бухти за 28-29 березня виключає ймовірність нанесення удару з підводних човнів, оскільки всі вони у той час перебували у бухті.

Натомість 2 російські фрегати та 2 корвети перебували саме в акваторії Чорного моря. Аналіз розташування кожного з цих човнів у морі відносно цілі, а також зіставлення цієї інформації зі свідченнями очевидців польоту ракети у напрямку Миколаєва та технічними характеристиками ракет сімейства «Калібр», вказує на те, що, найімовірніше, «Калібр» було
випущено саме з російського фрегату «Адмірал Ессен».

У відкритих джерелах нам вдалося знайти інформацію про екіпаж фрегата «Адмірал Ессен», зокрема і його командирів: капітана 2-го рангу Олександра Смірнова та капітана-лейтенанта Анатолія Перетятька, що керує ракетно-артилерійською бойовою частиною корабля. Саме вони можуть нести відповідальність за скоєння цього воєнного злочину.

У Truth Hounds вважають, що обстріл Миколаївської ОДА — воєнний злочин, у вигляді умисного нападу на цивільний об’єкт. Римський статут Міжнародного кримінального суду називає напади на цивільні об’єкти воєнними злочинами за статтею 8(2)(b)(ii). І навіть якщо виникають сумніви у цивільному статусі будівлі, атака на неї все одно буде воєнним злочином у вигляді нападу невибіркового характеру 8(2)(b)(iv). Тобто таким, за якого завдана шкода є явно непропорційною тій несуттєвій військовій перевазі, що ЗС РФ могли здобути в результаті нападу.

Більше детально читайте у розслідуванні Truth Hounds.

Як повідомляло Інше ТВ, Громадська організація Truth Hounds, яка спеціалізується на документуванні воєнних злочинів за стандартами МКС, 20 травня побувала у Миколаєві (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube