Чи готова Миколаївська область до потенційної аварії на ЗАЕС? Що з йодідом калію та планами евакуації – розповів Кім (ВІДЕО)


13:1729.08.2022

На випадок аварії на Запорізькій АЕС в області буде йодід калію, кількість якого визначає МОЗ. Також пропрацьовано плани евакуації, і, хоча є проблема з транспортом, допоможуть військові.

Про це в ефірі телемарафону «UAразом» розповів начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім, передає Інше ТВ.

– Найближча точка до Запорізької АЕС в Миколаївській області – це 100 км. І буде багато що залежатиме від вітру та погодних умов. Але ми пропрацювали шляхи евакуації при потенційній небезпеці, яка може бути. Розподіл щодо кількості йодіду калію проводили не ми – він буде у нас в наявності в тій кількості, в якій визначить МОЗ. Але я вважаю, що в нас ще є час, щоб ми евакуювали людей. Ми це прорахували, єдина проблема, що є на зараз, – кількість транспорту, який потенційно може бути зарезервований для цього, але це через мобілізацію транспорту для військових дій. Але вважаю, що військові нам теж допоможуть в випадку якомусь, – сказав Кім.

Щодо примусової евакуації населення з районів, де неможливо буде забезпечити опалення взимку, Віталій Кім відмітив, що це дуже «тонке питання».

– Це невелика кількість людей, яка буде зустрічати холоди на лінії зіткнення. З ними всіма ведеться робота, добровільна евакуація вже вся проведена. Залишається лише примусова, і це дуже «тонке питання», тому що ми не хочемо порушувати ніяких прав, свобод. Але ми будемо дивитися по ситуації, і в разі необхідності ми евакуюємо людей примусово з лінії зіткнення, – сказав начальник Миколаївської ОВА.

Як повідомляло Інше ТВ, у Держатомрегулюванні зробили прогноз, куди піде радіаційна хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС (ІНФОГРАФІКА)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube