Стріляв, щоб не вбити. Нападник на Фіцо розповів про свою мотивацію


11:2224.05.2024

Словацький письменник Юрай Цинтула, який 15 травня стріляв у прем’єра Словаччини Роберта Фіцо, розповів на суді про мотиви свого вчинку.

Про це повідомляє словацьке видання Pravda.

Надзвичайно небезпечний і цілеспрямований, – так оцінив прокурор перед судом вчинок вбивці Юрая Цінтули. Його метою була помста, і хоча він повторював, що не хотів нікого вбивати, а лише хотів «зашкодити здоров’ю» прем’єр-міністра Роберта Фіцо, щоб той не зміг виконувати свої обов’язки на посаді прем’єр-міністра, він спланував свій акт за два дні до цього і мав напоготові два патрони.
На судовому засіданні свідчили десять свідків, а прийняття рішення тривало менше чотирьох годин. Суддя Роман Пуховський нагадав, що в ході підготовчого провадження не приймається рішення про вину і покарання. Було достатньо доказів, щоб відправити вбивцю Юрая Цінтулу під варту.

Цинтула хотів помститися

У суді обвинувачений у вбивстві Цінтула заявив, що не буде коментувати діяння, в якому його звинувачують. «Він скористався своїм правом не давати свідчень», – заявив суддя Роман Пуховський, який виніс рішення про взяття під варту стрільця. «Щодо підстав тримання під вартою, він заявив, що не погоджується з правовою кваліфікацією діяння, оскільки ніколи не мав наміру вбивати потерпілого, про що він також заявив на допиті 15 травня 2024 року до пред’явлення обвинувачення», – йдеться в постанові.

Цинтула додав, що нікуди не збирається тікати і жодним чином не перешкоджатиме кримінальному провадженню. «Що він також письмово підтверджує у своїй присязі, яку подає в письмовому вигляді», – йдеться в постанові. Щодо причини взяття під варту, то в наданому зобов’язанні він також зазначив, що ніколи більше не буде вирішувати свою «безпорадність і розчарування станом суспільства шляхом фізичного нападу на будь-кого». «Те, що він мав намір зробити, він вже зробив. Він усвідомлює, що діяв абсолютно неприйнятно, він не повинен був завдавати шкоди потерпілому. Він повинен був краще передати йому книгу, яку приготував для нього, – засвідчив Цинтула, який щиро шкодує про свій вчинок.

«Але він повторює, що вмів стріляти і цілився так, щоб точно не поставити під загрозу життя жертви. Він також був дуже обережним, щоб навіть випадково не наразити на небезпеку жодну людину в натовпі або охоронця. Він просить вибачення за свої дії у потерпілого, про що готовий сказати йому особисто на суді, якщо у нього буде така можливість, а якщо ні, то обов’язково вибачиться перед ним письмово. Він також скористався своїм правом зберігати мовчання”, – йдеться далі в постанові.

Цинтула був допитаний у відділку поліції в Гандловій в процесуальній якості підозрюваного. Він стверджував, що в минулому ніколи не перебував на лікуванні в психіатричній лікарні і не проходив психологічну експертизу. Відео з мотивом стрілка було оприлюднене в ефірі співробітником Управління захисту конституційних службовців у середу перед допитом, за який він наразі перебуває під слідством Управління інспекційної служби. Міністр оборони Роберт Каліняк заявив вчора, що не бачить юридичної проблеми у витоку відео, оскільки воно не є доказом.

Коли Фіцо наблизився до натовпу і опинився на відстані близько двох метрів, Цинтула витягнув пістолет, прикріпленій до його пояса. «Вказаний пістолет він заздалегідь підготував до стрільби вдома, тобто вставив у нього магазин з патронами, зарядив пістолет, залишивши курок пістолета в задньому положенні», – йдеться в повідомленні.

Коли він витягнув пістолет, він направив його на Фіцо, зокрема, в нижню частину його тулуба, і вистрілив близько трьох разів. Фіцо в цей час тиснув руки іншим людям і стояв до Цинтула правим боком. З записів камер відеоспостереження видно, що було зроблено п’ять пострілів, чотири з яких влучили в прем’єр-міністра. «Постріли були зроблені у швидкій послідовності», – йдеться у звіті. Постріли влучили лише в прем’єр-міністра; він не цілився в охоронців і не влучив у них. Він повторив, що не хотів вбивати Фіцо, але хотів поранити його і завдати шкоди його здоров’ю. «Він цілився в нижню частину тулуба і, на його думку, влучив у нижню частину тулуба. Він додав, що, можливо, відстань до нього була навіть не два метри, що куля влучила б навіть у сліпого”, – йдеться у повідомленні.

Після стрілянини Цинтула припускав, що Фіцо виживе, але, за його словами, існував ризик його вбивства. Тим не менш, Цинтула кілька разів повторив, що не хотів його вбивати.

«Те, що він міг поранити іншого, стріляючи, він усвідомлював, ризик був, але він цього не передбачав. На завершення він заявив, що є соціально чутливим і все, що відбувається в суспільстві, його надзвичайно дратує”, – йдеться в постанові. Цинтула додав, що хотів присвятити Фіцо книгу під назвою «Послання жертви», яку він носив разом з пістолетом, а саму присвяту написав вранці 15 травня без дати, оскільки не знав, як розвиватиметься ситуація.

«Він додав, що ніхто більше не знав про його плани, але він не збирався нікого в це втягувати», – йдеться у повідомленні. Він припаркував машину на невеликій стоянці навпроти універмагу в Хандловій і сказав, що в ній немає нічого важливого – навіть зброї або вибухівки.

Після того, як прем’єр-міністр Фіцо впав після пострілів і його забрали, під час обшуку на місці злочину в Гандловій був знайдений чорний пістолет з написом ČZ 75B, калібру 9 мм Люгер, що лежав біля лавки. «Зброя була вилучена разом з сімома патронами і магазином», – йдеться в постанові. За словами прокурора, в контексті всіх зібраних доказів очевидно, що обвинувачений в минулому негативно, навіть з ненавистю, реагував на жертву. «Що призвело до того, що він вчинив акт, який не зміг довести до кінця тільки тому, що його зупинили співробітники поліції, що свідчить про наявність обґрунтованих побоювань, що він спробує довести свій акт до кінця», – сказав прокурор, за словами судді.

Запланований акт, Цинтула не погоджувався з поглядами Фіцо

Прокурор обґрунтував клопотання про взяття під варту тим, що факти, встановлені на сьогоднішній день в результаті проведеного розслідування, чітко доводять, що діяння, яке розслідується, мало місце.

Докази включають свідчення кількох свідків і редактора телеканалу «Prievidza», оператор якого зняв стрілянину. Свідок показав, що Цинтула робив «ворожі і недружні» зауваження на адресу Фіцо. «Його турбувало те, як він ставився до Росії та Угорщини, що у нього були з ними добрі стосунки», – йдеться в резолюції. Вбивці не подобалося, що той мав добрі стосунки з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, а також те, що він негативно висловлювався про Європейський Союз.

За словами свідка, Цінтула писав у своєму профілі на Facebook, що «Фіцо треба зупинити». Однак вона не бачила його статус на власні очі, оскільки не має його в друзях. У Цінтули була зброя – пістолет ЧЗ калібру 9 мм, який, за словами свідка, він брав до себе на дачу, де стріляв по деревах. Коли стрільцю щось не подобалося, він казав, що «вб’є її». «Це проявлялося в тому, що він підвищував голос і погрожував її вбити», – йдеться в постанові. Свідок підтвердив, що Цинтула ходив на політичні акції протесту.

Близько двох-трьох тижнів тому інший свідок бачив статус у Facebook, в якому він негативно коментував дії уряду. Репортер місцевого телеканалу Prievidza робила репортаж під час нападу і розповіла, що бачила, як Фіцо підійшов ближче до людей. «Він підійшов, щоб потиснути руку одній жінці, коли пролунали вибухи, схожі на петарди», – йдеться в резолюції.

Цинтулу загрожує покарання від 25 років до довічного ув’язнення.

Нагадаємо: Можливі диктатура і повна зачистка політичного поля. Що буде в Словаччині після замаху на Фіцо



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube