Старі танкери як прикриття. Путін націлився на шведський острів Готланд – аналог Зміїного, але в Балтійському морі


09:5522.05.2024

Головнокомандувач шведської армії Мікаель Бюден застерігає проти російських іржавих нафтових танкерів у Балтійському морі. Путін може не лише спричинити ними екологічну катастрофу, але й використовувати їх для шпигунства та саботажу. Він також пояснює, як шведські винищувачі допоможуть Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю RND.

Президент Росії Путін пригрозив наслідками у разі вступу Швеції до НАТО. Минуло вже більше двох місяців з моменту вступу – чи була це порожня погроза?

Ми вже давно чуємо агресивні тиради Путіна на адресу колективного Заходу. Іноді Путін залишається невизначеним, іноді він згадує про свою ядерну зброю. Ми очікували, що Росія спланує якісь дії, коли ми вступимо до НАТО. Ще до того, як ми подали заявку на членство в НАТО, ми розуміли, що час між подачею заявки і вступом буде надзвичайно ризикованим для нашої безпеки. На щастя, ми вже мали гарантії безпеки від країн-партнерів. Але після вступу ми практично не бачили більшої активності з боку Росії, ніж раніше. У наших сценаріях ми припускали, що Росія буде демонстративно грати м’язами. Однак ми не очікували вторгнення і введення сухопутних військ, а скоріше інших операцій, таких як дезінформація, наклепницькі кампанії і кібератаки, тобто багато невійськових провокацій. Але дозвольте мені бути дуже чітким: Путін не може нам загрожувати. Ні тоді, ні зараз.

Чи були якісь наслідки, наприклад, більше російських винищувачів у повітряному просторі Швеції?

Не більше, ніж ми очікували. Коли ми спостерігаємо пересування російських військ, то це не безпосередньо на наших кордонах. Вони проводять навчання, але лише на очікуваному рівні. Було кілька серйозних кібератак, але важко сказати, хто насправді за цим стоїть. У деяких випадках це, безумовно, був державний актор, але це міг бути хтось інший, а не Росія. У більшості випадків атаки не мають військового характеру, а є атаками на економіку чи суспільство.

Чи вважаєте ви, що нещодавній саботаж на шведській залізничній мережі, який зачіпає стратегічно важливу лінію, також може бути актом відплати з боку Росії?

Наразі немає жодних доказів російських диверсій у Швеції. Однак розслідування все ще триває. Водночас, цей приклад відповідає саме тому акту саботажу, який ми могли б очікувати від Росії. Він вписується у відомі випадки диверсій на газопроводах і підводних кабелях у Балтійському морі. Але є й інші випадки можливого саботажу, які наразі розслідуються. Ми повинні бути набагато пильнішими, ніж раніше, щоб захистити наші країни від Росії.

Вступ Швеції до НАТО також має велике значення для НАТО через її географічне розташування посеред Балтійського моря. Швеція зараз масово модернізує стратегічно важливий острів Готланд, зокрема – чому?

Готланд є шведською територією, тому Швеція несе відповідальність за його захист, а Готланд має право на захист. Були часи, коли ми скоротили нашу військову присутність на Готланді до такої міри, що у нас там були лише добровольчі сили внутрішньої оборони. Ці мирні часи минули. Війна в Україні змінила політичну ситуацію в Європі, і нам довелося масово переозброювати Готланд. Зараз ми охороняємо острів за допомогою постійно дислокованих на ньому підрозділів і тимчасово перекидаємо туди додаткові сили, якщо ситуація загрози зростає. Хто контролює Готланд, той контролює Балтійське море. Наразі це ми. Ми захищаємо Готланд і можемо також використовувати острів для наступальних операцій у разі необхідності. Ми дуже зацікавлені в тому, щоб зберегти морський шлях відкритим і контролювати те, що відбувається над і під поверхнею. З Готланду ми можемо допомогти іншим країнам НАТО в Балтійському морі жити в безпеці. Але якщо Путін вторгнеться на Готланд, він може загрожувати країнам НАТО з моря. Це був би кінець миру і стабільності в Північному і Балтійському регіонах.

Ви вважаєте, що Путін поклав око на Готланд?

Так, я впевнений, що Путін навіть поклав на Готланд обидва ока. Мета Путіна – отримати контроль над Балтійським морем. Ймовірно, він також поклав око на Аландський архіпелаг. Росіяни пильно стежать за тим, що відбувається на входах і виходах з Балтійського моря. Для Путіна так само важливо, як і для нас, щоб Балтійське море залишалося відкритим і безпечним. Якщо Росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив на наше життя – у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем. Ми не повинні цього допустити. Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він залякує членів НАТО.

Тіньовий російський флот старих нафтових танкерів перекачує нафту на інші судна біля Готланду. Чи є ці кораблі частиною гібридної війни Путіна?

Перш за все, ці російські нафтові танкери становлять реальну загрозу навколишньому середовищу в Європі. Ці дуже старі, готові до здачі на металобрухт судна не обслуговуються належним чином і приховують своє російське походження, не плаваючи під російським прапором. Росія може спричинити екологічну катастрофу прямо на нашому порозі і представити це як нещасний випадок. Наслідки для довкілля були б катастрофічними. Але росіяни також можуть використати ці кораблі в інший спосіб для ведення війни проти НАТО. Для Росії немає кращого способу підкрастися до нас, ніж замаскуватися під старий нафтовий танкер. Вони можуть використовувати ці кораблі для перехоплення наших повідомлень, таємного транспортування чогось або для підводних диверсій.

Чи використовувала Росія вже свої нафтові танкери для таких цілей?

Я не можу вдаватися в деталі, але скажу так: ми дійсно не можемо нічого виключати.

В Україні путінські солдати атакують Харків. Наскільки серйозною ви вважаєте ситуацію?

Українські збройні сили наразі перебувають у надзвичайно складній та напруженій ситуації. Ми дуже уважно стежимо за ситуацією і говоримо з нашими українськими колегами про ситуацію на місцях, в тому числі на зустрічах НАТО. Бойові дії все ще відбуваються в тих же районах і вздовж тієї ж лінії фронту. Жахливо бачити, скільки людей загинуло і як міста лежать в руїнах. З початку останнього наступу росіяни не здобули багато території. Відбуваються лише постійні невеликі просування, лінія фронту зміщується туди-сюди – загалом дуже складна ситуація. Війна вже кілька місяців перебуває в глухому куті, і наразі не видно жодних змін.

В Україні вже третій рік триває війна. Ми все ще недооцінюємо Росію?

Ні, я не думаю, що ми недооцінюємо росіян. Але ми повинні уважно стежити за Росією і розуміти, що Путін наразі готує свою країну до дуже тривалої війни. Росіяни все ще мають більше військових можливостей і сил, які вони можуть використати проти українців, що ще більше загострює ситуацію на місцях. Путін налаштував російську економіку на війну так, як ми не можемо. Росіяни зараз виробляють величезну кількість оборонного обладнання, набагато більше, ніж ми можемо поставити Україні.

…більше, ніж ми можемо або хочемо дати Україні?

Немає жодних сумнівів щодо політичної волі. Ні у Швеції, ні в інших країнах НАТО, як я чую від своїх колег. Але ми повинні робити більше і ми повинні стати швидшими. Ми занадто повільні в багатьох сферах, наприклад, в оборонній промисловості та в органах державної влади. Наші структури не пристосовані до війни; бюрократія, адміністрування і законодавство гальмують нас. Подивіться на темпи в Росії зараз, коли Путін перевів економіку на військові рейки і все ще може виробляти достатньо для дуже, дуже довгої війни, незважаючи на всі санкції, запроваджені Заходом.

Звучить так, ніби ви очікуєте війну, яка триватиме роками.

Війні не видно кінця, і ні Росія, ні Україна наразі не мають достатнього впливу, щоб виграти цю війну військовим шляхом. Насправді я очікую, що війна триватиме дуже довго. Ми вже врахували це в наших стратегічних планах безпеки і військової допомоги Україні. Це також відображається в політичній волі підтримувати Україну не лише наступним пакетом військової допомоги, але й роками. Ми знаємо, що швидких рішень не існує. Ця війна триватиме. Ми повинні підтримувати Україну якомога більше, щоб вона не програла війну. Бо якщо Україна програє війну, це означатиме кінець нашої нинішньої архітектури безпеки в Європі.

Українські партнери обіцяли західні винищувачі F-16 ще минулого року, але досі жодного не отримали. Вони запізнилися для нинішнього російського наступу, це провал з боку Заходу?

Винищувачі – це дуже сучасні і складні системи озброєння. Я сам льотчик-винищувач і знаю, про що говорю. У Європі ми вже кілька разів переводили військово-повітряні сили на сучасні, новітні системи і знаємо, скільки зусиль це коштувало. Те, що в Україні наразі немає F-16, не є поразкою. Підготовка та навчання тривають. Ми повинні усвідомлювати, що потрібен час, навіть якщо це терміново, щоб така система озброєння в кінцевому підсумку змінила ситуацію на полі бою. І я впевнений, що F-16 змінять ситуацію, як тільки вони будуть доставлені.

За останні тижні українські солдати навчилися літати на шведських винищувачах Gripen. Швеція ще не взяла на себе зобов’язань щодо жодного Gripen. Але з вашої військової точки зору, чи не допомогло б це Україні?

Наш «Гріпен», безумовно, допоможе українській армії. Перш за все, Україна потребує кращої протиповітряної оборони, тобто винищувачів з сучасними сенсорами та озброєнням, а також засобів протиповітряної оборони «земля-повітря». Росіяни поки що не змогли досягти переваги в повітрі над значною частиною повітряного простору України, і надзвичайно важливо, щоб Росії не вдалося зробити це в майбутньому. Україна може досягти цього за допомогою систем протиповітряної оборони, а також винищувальної авіації. Нові, більш сучасні військово-повітряні сили значно покращили б ситуацію для українців.

Ви самі пілот і добре знайомі з винищувальною авіацією. Чи не має шведський Gripen більше переваг для використання в Україні, ніж F-16?

Я не хочу робити жодних порівнянь. Наша система винищувальної авіації була розроблена для власних потреб. У нас немає великих військових баз, Gripen може злітати і сідати на дорозі, його легко обслуговувати. Винищувач також потребує небагато часу на землі: потрібно менше 15 хвилин, щоб дозаправити літак, завантажити його новими боєприпасами і знову злетіти. Достатньо одного техніка та п’ятьох новобранців. Цей бойовий літак дуже надійний і простіший в управлінні, ніж інші бойові літаки. Він добре зарекомендував себе в багатьох країнах і в реальних місіях, наприклад, в Лівії. Звичайно, ці винищувачі були б дуже корисними в Україні. Українці це дуже добре знають і тому дуже зацікавлені в «Гріпені». Зрештою, передача винищувачів – це політичне рішення.

Нагадаємо також: РФ вирішила посунути держкордон у Балтійському морі – бо “не відповідає географічній обстановці”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube