Удару по ядерних об’єктах або виробництву дронів чи балістичних ракет – Ізраїль визначився з відповіддю Ірану, але коли?


07:0417.04.2024

Армія оборони Ізраїлю вирішила, як вона буде наносити контрудари по Ірану і його поплічникам, але ще не визначилася з термінами.

Про це The Jerusalem Post повідомили кілька джерел.

Через те, що терміни все ще не визначені, а також через всі необхідні складні підготовчі заходи, поточне рішення може змінитися.

Однак сам факт прийняття рішення свідчить про серйозність і рішучість ізраїльського керівництва завдати удару у відповідь, хоча все вказує на те, що Єрусалим все ще прагне приглушити атаку, щоб уникнути переростання її в регіональну війну.

Начальник штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві. Герці Халеві натякнув, що час атаки не дуже близький, під час візиту до батареї ППО “Стріла” 136-го батальйону.

Він сказав: “Ми проводимо політику тилу, щоб принаймні дати можливість громадянам цього пасхального тижня жити майже як зазвичай, тому що ми повністю довіряємо вам і вашій готовності”.

Можливо також, що Халеві, політика командування Тилу та інші офіційні особи, які дотримуються своїх звичних графіків, є частиною хитромудрої фальсифікації, щоб змусити Іран і його маріонеток послабити свою пильність.

Але принаймні просте прочитання відповідних сигналів вказує на те, що велика атака не є неминучою в найближчі дні і навіть може бути відкладена на довший час.

Можливі варіанти атаки варіюються від “ніг” – удару по іранських ядерних об’єктах – до “середини шляху” – удару по об’єктах з виробництва безпілотників або балістичних ракет, які були безпосередньо задіяні в іранському ударі – до більш обмежених варіантів – вбивства конкретних осіб або покарання посадових осіб КВІР за кордоном разом з їхніми спільниками; або ж поєднання деяких з вищезгаданих варіантів з великою кібератакою.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант у вівторок заявив: “Іранці зазнали невдачі у своїй атаці, і їм не вдасться стримати Ізраїль. Небо Близького Сходу широко відкрите для [ізраїльських] військово-повітряних сил. Кожен ворог, який прийде за нами, буде вражений, де б він не був”.
Він також повідомив, що в неділю вранці Ізраїль зазнав понад 500 повітряних атак від нападників, включаючи як Іран, так і його маріонеток.

До цього часу офіційні особи оцінювали 300-350 повітряних загроз, включаючи близько 120 балістичних ракет, 170 безпілотників і 30 крилатих ракет. Однак, Хезболла також брала участь у ракетних обстрілах, а єменські, сирійські та іракські групи ополченців, ймовірно, також брали участь.

Заява Галланта є першою публічною заявою, яка дає кількісну оцінку повітряним загрозам. У вівторок повітряні загрози з боку “Хезболли” продовжилися. Армія оборони Ізраїлю оголосила про вбивство Ісмаїла Юсефа База, старшого командира “Хезболли” в прибережному регіоні Лівану, що еквівалентно званню командира ізраїльської бригади.

За словами військових, Баз десятиліттями служив у “Хезболлі” на різних посадах, перш ніж став командувачем прибережної зони. Серед його різних ролей було управління ракетними і протитанковими ракетними атаками на Ізраїль.

Він також керував різними терористичними операціями проти Ізраїлю. Баз продовжує список майже десятка високопоставлених офіцерів “Хезболли”, вбитих Ізраїлем з 7 жовтня; менша кількість з них були в ранзі командира бригади.

За повідомленнями ЗМІ, у вівторок Хезболла запустила два ударні безпілотники, в результаті чого три людини отримали поранення. Військові заявили, що безпілотники вразили райони поблизу Бейт-Хіллеля.

Хезболла випустила ще кілька ракет по північному Ізраїлю. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) також оголосила про проведення навчань у північному регіоні, щоб перевірити взаємодію між своїми кібер- і технологічними підрозділами та оперативними підрозділами Північного командування.

Це підкреслює, що частина відповіді Ізраїлю на дії Ірану може бути в кібернетичній сфері. Цілком можливо також, що атака єврейської держави призведе до подальшого контрудару з боку Тегерана і його головної довіреної особи, Хезболли.

Іранська атака сталася після того, як 1 квітня Ізраїль вбив одного з командирів Корпусу вартових ісламської революції Мохаммеда Резу Захеді, який роками керував терористичними актами проти Ізраїлю з Лівану і Сирії.

Нагадаємо, Москва може передати Ірану винищувачі та засоби ППО, – Washington Post



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube