Масштабний наліт дронів. Що і чим атакувала Україна в російському Таганрозі (ФОТО)


09:0010.03.2024

Як повідомлялося, в ніч на 9 березня на територію РФ був виконаний масштабний наліт із використанням понад 40 українських дронів-камікадзе. (У Таганрозі вночі дрони атакували авіазавод, в РФ стверджують, що відбили масовану атаку (ФОТО, ВІДЕО)

Однією із цілей удару ймовірно став рашистський “АНТК им. Бериева” в місті Таганрог, котрий одночасно веде насправді три програми – не тільки виробництво літаків-амфібій Бе-200 та ремонт і модернізація А-50, але й також і програма літака радіолокаційного А-100 “Премьер”, що має стати розвитком А-50, повідомляє Defense-Express.

Російські ресурси припускають, що для цієї атаки з нашої сторони міг бути використаний дрон-камікадзе “Лютий” від “Укроборонпром”, що має бойову частину в 75 кілограмів та заявлену дальність пуску до 1000 кілометрів.

Як стверджують рашисти, на фото ймовірно уламки дрона-камікадзе "Лютий"
Як стверджують рашисти, на фото ймовірно уламки дрона-камікадзе “Лютий”

Також рашисти припускають, що саме цей дрон-камікадзе “Лютий” був використаний для удару по стратегічно важливому металургійному комбінаті в Ліпєцку наприкінці лютого 2024 року.

Цікаво, що тут мова про безпілотник, зовнішній вигляд якого було “засвічено” лише в листопаді 2023 року, і то для цього було обрано доволі цікавий формат – фотографія моделі літального апарата на робочому столі одного із заступників глави Мінстратегпрому. Хоча вперше про роботу над таким безпілотником “Укроборонпром” заявляв ще у жовтні 2022 року.

Перелік дронів-камікадзе, які були зафіксовані під час ударів по РФ, зокрема дрон-камікадзе "Лютий", інфографіка від H I Sutton
Перелік дронів-камікадзе, які були зафіксовані під час ударів по РФ, зокрема дрон-камікадзе “Лютий”, інфографіка від H I Sutton

На даному етапі лишається поки таємницею не тільки те, як виглядає безпілотник “Лють”, втілений “у металі”, але й також те, чи став “Укроборонпром” розвивати цю платформу саме в багатоцільовому варіанті.

Оскільки можемо пригадати, що на перших порах цього проекту заявлялось, що цей безпілотник зможе бути багаторазовим, тобто – “заточеним” не тільки під роль дрона-камікадзе, але й під інші завдання також.

Що саме атакував умовний “Лютий”

За повідомленнямиз відкритих джерел, був атакований рашистський “АНТК им.Бериева” в місті Таганрог, на якому зокрема виготовляють пошуково-рятувальні літаки-амфібії Бе-200. На даному фоні особливо цікавим виглядає те, що за даними The Military Balance 2023, в строю збройних сил Росії наразі налічується лише один Бе-200, приписаний до морської авіації ВМФ РФ.

Але ще більш цікавішим виглядає той факт, що пошуково-рятувальний літак Бе-200 був створений взагалі на базі радянського проекту протичовнового пошуково-рятувального літака А-40 “Альбатрос”, котрий так і не був запущений у серію.

А-40 "Альбатрос", архівне фото з відкритих джерел
А-40 “Альбатрос”, архівне фото з відкритих джерел

Роботи по А-40 “Альбатрос” стартували ще у 1983 році, і вже на той момент передбачалось, що цей літак-амфібія має замінити собою Бе-12, котрий уже на той момент вважався морально та фізично застарілим.

Конструктори А-40 передбачали, що їх “Альбатрос” має стати найбільшим у світі спеціалізованим літаком-амфібією у світі, та повинен знищувати підводні човни противника в будь-якій точці Світового океану.

Під такий задум А-40 «Альбатрос» мав отримати відповідні характеристики: тривалість патрулювання – до 12 годин, практична дальність – до 4000 кілометрів, бойове навантаження – 6500 кілограмів (більш ніж удвічі, аніж у Бе-12).

А-40 "Альбатрос", архівне фото з відкритих джерел
А-40 “Альбатрос”, архівне фото з відкритих джерел

Довжина корпусу А-40 “Альбатрос” складала 45,7 метрів, розмах крила – 42,5 метрів, максимальна злітна маса – 90 тон, екіпаж – 4-8 осіб. Усього було виготовлено три дослідні екземпляри цього літака, випробування яких відбулись ще до розвалу СРСР.

Після 1991 року проект А-40 в росіян опинився у “підвішеному” стані, оскільки подальші роботи та випробування по цьому літаку не відбувались, а в 2012 році Міноборони РФ заявило про закриття проекту по протичовновому “Альбатросу”.

В 2016 році російське оборонне відомство заявляло намір поновити роботи по протичовновому А-40 “Альбатрос”, однак наразі жодних слідів по цьому наразі не проявляється.

А-40 "Альбатрос", архівне фото з відкритих джерел
А-40 “Альбатрос”, архівне фото з відкритих джерел


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube