У Ватикані заявили, що слова Папи щодо капітуляції України вирвані з контексту


08:3110.03.2024

Директор пресслужби Святого Престолу о. Маттео Бруні, відповідаючи на запитання журналістів щодо заяв Папи Франциска в інтерв’ю швейцарському телеканалу, зазначив, що “Папа підхопив образ білого прапора, запропонований інтерв’юером, щоб позначити припинення військових дій, перемир’я, досягнуте завдяки мужності переговорів. Його надія полягає в дипломатичному вирішенні для справедливого і тривалого миру”, передає Vatican News.

Тобто своїми словами про Україну Папа Франциск мав намір закликати до припинення вогню і відновити мужність переговорів.

Нагадаємо, як повідомляло ІншеТВ, в інтерв’ю Франциска запитали про його позицію щодо дебатів між тими, хто каже, що Україна повинна здатися, оскільки вона не змогла дати відсіч російським військам, і тими, хто стверджує, що це легітимізує дії найсильнішої сторони. Інтерв’юер використав у запитанні термін “білий прапор”. “Це одна з інтерпретацій, це правда”, – сказав Франциск, згідно з попередньою стенограмою інтерв’ю і частковим відео, яку цитувало агентство Reuters

Тому Маттео Бруні, директор прес-служби Святого Престолу, вимушений бу відповідати на запитання журналістів щодо цього інтерв’ю Radio Télévision Suisse (RTS), частина якого була опублікована напередодні ввечері.

Отець Бруні пояснив, що прагнення Папи до України, яке він завжди описує як “мученицьке”, було повністю виражене в його словах під час молитви “Ангел Господній” 25 лютого, на наступний день після другої річниці початку війни.

З цієї нагоди Папа підтвердив свою “глибоку прихильність” до українського народу. Він також закликав усі сторони “створити умови для дипломатичного вирішення в пошуках справедливого і тривалого миру”.

“Папа, – уточнив пан Бруні, – вживає термін “білий прапор” у відповідь, підхоплюючи образ, запропонований інтерв’юером, щоб вказати на необхідність припинення військових дій, перемир’я, досягнуте завдяки мужності переговорів”. В іншому місці інтерв’ю, говорячи про іншу ситуацію конфлікту, але маючи на увазі кожну ситуацію війни, Папа чітко заявив: “Переговори ніколи не є капітуляцією”.

В інтерв’ю інтерв’юер Лоренцо Буккелла запитує Папу: “В Україні дехто закликає до відваги капітуляції, до білого прапора. Але інші кажуть, що це легітимізує сильнішу сторону. Що Ви думаєте?”

Папа Франциск відповів: “Це одна з інтерпретацій. Але я вважаю, що сильнішим є той, хто бачить ситуацію, хто думає про народ, хто має відвагу білого прапора, щоб вести переговори. І сьогодні переговори можливі за допомогою міжнародних сил. Слово “переговори” – це мужнє слово. Коли ти бачиш, що ти переможений, що справи не йдуть добре, необхідно мати мужність вести переговори. Вам може бути соромно, але скільки смертей це закінчить? Ведіть переговори вчасно, шукайте якусь країну, яка може бути посередником. Сьогодні, наприклад, у війні в Україні, є багато тих, хто хоче бути посередником. Туреччина запропонувала себе для цього. І інші. Не соромтеся вести переговори, перш ніж стане гірше”.

Таким чином, слова Папи, взяті із образу, запропонованого інтерв’юером, повторюють, серед іншого, те, що вже було сказано за ці два роки безперервних закликів і публічних заяв, а саме: важливість діалогу проти “божевілля” війни і першочергову турботу про долю цивільного населення.

“Надія Папи, – підтвердив пан Бруні, – є і залишається тією, яку він завжди повторював протягом цих років, а нещодавно підтвердив з нагоди другої річниці конфлікту: “Відновлюючи свою дуже глибоку прихильність до мученицького українського народу і молячись за всіх, особливо за численні невинні жертви, я благаю, щоб знайшлася дещиця людяності, яка дозволила б створити умови для дипломатичного вирішення в пошуках справедливого і тривалого миру””.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube