Данія сподівається на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві. Боротьба за $1 трильйон на відновлення України вже набирає обертів (ФОТО)


09:2910.03.2024

Росія ще наступає, але політики, керівники та інвестори вже очікують на найбільший контракт з часів щонайменше Другої світової війни.

Про це повідомляє Bloomberg.

У зв’язку з різким зростанням замовлень на свої резервні електрогенератори в Україні, турецька компанія Aksa Power Generation нарешті відрядила до Києва спеціального менеджера. Робота Саліха Комурчу полягала не лише в нагляді за поточним бізнесом у країні, що постраждала від війни. Вона також стосувалася того, що станеться, коли бомби врешті-решт перестануть падати.

Ситуація на лінії фронту не дає жодного уявлення про те, коли і як може закінчитися війна Росії проти свого сусіда. Останнім часом українські невдачі затьмарили настрій у Києві. Але зростаюча фаланга компаній поступово збільшує свою присутність на місцях, і коли це станеться, відкривається перспектива найбільшої інвестиційної можливості з часів щонайменше Другої світової війни.

Уряди, керівники та інвестори позиціонують себе в очікуванні реконструкції, яка, за оцінками Європейського інвестиційного банку, може скласти понад 1 трильйон доларів державного та приватного капіталу. З поправкою на інфляцію, це більш ніж у п’ять разів більше, ніж фінансований США План Маршалла, який спричинив промисловий ренесанс у Європі після поразки Німеччини.

Погляд на відновлювальні роботи по всій Україні – навіть в умовах бойових дій, що тривають вже третій рік – дає уявлення про те, як можуть виглядати масштабні зусилля.

Турецькі компанії відновлюють мости і дороги, постачають генератори енергії і мобільні шпиталі, сподіваючись, що матимуть перевагу, коли розгорнеться боротьба за великі контракти. Однак поки що мало що з цього розраховане на довгострокову перспективу і більше на латання шрамів від бойових дій.

Данія сподівається на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві. Боротьба за $1 трильйон на відновлення України вже набирає обертів (ФОТО) 1
Turkish company Onur Group built the new Irpin bridge, on March 7.Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Данія сподівається на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві. Боротьба за $1 трильйон на відновлення України вже набирає обертів (ФОТО) 3
The nearby Stoyanka bridge was rebuilt by Ukrainian companies.Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Німецькі та австрійські компанії планують підприємства в інфраструктурі та обороні, JPMorgan Chase & Co. чекає на робочі групи для “передпроектного планування”, а Данія поки що виділила 120 мільйонів євро (130 мільйонів доларів) на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві.

“Кожен будує свої кола, – сказав Комурчу, представник Aksa в українській столиці з листопада. – Я хочу бути в центрі подій. “Я хочу бути в центрі подій, серед людей, які були тут заздалегідь – і знати всіх”.

Місце, де відбувається відбудова, покаже, як може виглядати майбутня Україна. Мільярди доларів планується виділити на частину країни, контрольовану урядом президента Володимира Зеленського, але близько 18% території України наразі окуповані російськими військами.

Мапа України залежатиме від того, яку частину цієї території поверне собі Київ, а також від того, коли і де вирішить жити понад чверть довоєнного населення країни. Близько 3,7 мільйона громадян все ще залишаються внутрішньо переміщеними особами, майже 6,5 мільйона втекли за кордон, а мільйони інших живуть під російською окупацією.

За оцінками міністра економіки України Юлії Свириденко, від мін та інших боєприпасів постраждали 156 000 квадратних кілометрів (60 231 квадратна миля) – територія, що майже вдвічі більша за Австрію.

З цих причин людина, відповідальна за проект відбудови в Україні, каже, що поки що не може намалювати картину того, якою буде його країна після закінчення війни. Питання також включають в себе те, як гарантувати, що російські агресори не повернуться, якщо буде досягнута якась мирна угода, і як країна, що страждає від корупції, буде обробляти допомогу, що надходить.

“У нас є шанс відбудувати краще, ніж було в СРСР, – сказав Мустафа Найєм, голова Державного агентства з розвитку інфраструктури та реконструкції, у своєму офісі в Києві. “Своєрідна машина, яка запрацює – впевнено і прозоро – коли надійдуть кошти”.

Наразі Україна бореться за отримання допомоги для підтримки своїх виснажливих воєнних зусиль, не кажучи вже про відбудову країни. Прорив стався на початку лютого, коли Угорщина відмовилася від своєї опозиції до пакету допомоги ЄС у розмірі 50 мільярдів євро.

Але на місцях ведеться робота, спрямована на підтримку життєдіяльності країни, а також на підготовку до реконструкції. Українські енергетичні компанії латають пошкоджену інфраструктуру, а сільськогосподарські компанії відновлюють елеватори і транзитні шляхи.

Найбільший виробник сталі, Metinvest BV, оцінює, що після початку масштабної реконструкції для відновлення житла та соціальної інфраструктури протягом 5-10 років знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі. Компанія заявляє, що готова задовольнити цей попит.

Sheet Steel Production at Metinvest Holding LLC's Zaporizhstal PJSC Plant
A blast furnace at Metinvest’s Zaporizhstal PJSC steel plant in Zaporizhzhia, in June 2022.Photographer: Julia Kochetova/Bloomberg

Німецькі компанії слідують за своїм урядом, який підтримує Україну на двосторонньому рівні. У лютому оборонний гігант Rheinmetall AG оголосив про плани створити в Україні підприємство з виробництва вкрай необхідних 155-мм артилерійських боєприпасів.

Виробник будівельних матеріалів Fixit з минулого року відкриває новий виробничий майданчик на заході України, а хімічна компанія Bayer AG оголосила про інвестиції у виробництво насіння.

Австрійська компанія Waagner-Biro Bridge Systems, яка виробляє модульні сталеві шляхопроводи, що перетинають річки і долини, вже розпочала виробництво на заводі в Західній Україні. Генеральний директор компанії Ріхард Кершбаумер сказав в інтерв’ю минулого року, що “роботи вистачить на десятиліття”.

З огляду на те, звідки будуть надходити гроші, американські та європейські компанії, ймовірно, отримають левову частку контрактів, коли вони надійдуть. Туреччина, однак, тим часом просувається вперед.

За два роки війни турецькі будівельні підрядники завершили 70 проектів в Україні на загальну суму близько 1 мільярда доларів, заявив на початку цього року міністр торгівлі Туреччини Омер Болат. Найбільша з них, Onur Group, ремонтує підірвані мости, такі як міст в Ірпені на околиці Києва.

Данія сподівається на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві. Боротьба за $1 трильйон на відновлення України вже набирає обертів (ФОТО) 6
The new Hostomel bridge near Bucha, site of the first major battle between the Russian and Ukrainian armed forces in the Russian invasion.Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Данія сподівається на відбудову суднобудівного хабу в Миколаєві. Боротьба за $1 трильйон на відновлення України вже набирає обертів (ФОТО) 8
The bridge was rebuilt by Ukrainians, while foreign companies are looking to win more contracts in the country.Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg

У співпраці з південнокорейською Samsung C&T Corp. група “Онур” також будувала в Україні мобільні шпиталі. Згодом компанія хоче відновити реконструкцію Міжнародного аеропорту “Дніпро”, а також деякі проекти з будівництва автодоріг.

“У нас тут понад 4 000 одиниць техніки, і ми віддані Україні і ніколи не думали про те, щоб залишити її”, – сказав Емре Караахметоглу, генеральний координатор компанії в Україні. За його словами, найнагальнішою проблемою для компанії є пошук достатньої кількості працівників через призов до армії.

Хоча конкуренція за контракти буде величезною, турецькі компанії сподіваються, що їхній досвід роботи в країнах, які боролися з конфліктом або корупцією, дасть їм перевагу.

Стамбульська компанія Dogus Construction, яка вже багато років працює в Україні, відновлює три мости за підтримки Великої Британії і, за словами її представника в Україні Сухи Канатана, очікує, що одного дня отримає контракти на суму “кілька мільярдів доларів” від реконструкції.

Оскільки Росія переозброюється швидше, ніж Україна, патова ситуація у війні може тривати недовго. Президент Зеленський закликав США піти за Європою і відновити свій пакет допомоги, хоча навіть якщо це станеться, питання полягає в тому, де союзники України можуть отримати дефіцитні ресурси боєприпасів.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy Hosts 'Ukraine. Year 2024' Forum
President Zelenskiy at the ‘Ukraine Year 2024’ forum in Kyiv, on Feb. 25.Photographer: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Але компанії кажуть, що незалежно від того, що станеться в найближчій перспективі, реконструкція має колись настати. Питання корпоративного настрою полягає радше в тому, як переконатися, що вони готові до цього.

Наприклад, угорська інжинірингова компанія Ganz-Mavag, що знаходиться за межами України, заявила, що однією з причин участі в тендері на купівлю іспанського виробника поїздів Talgo SA було збільшення потужностей для задоволення попиту в Східній Європі протягом наступного десятиліття, що буде зумовлено реконструкцією в Україні, коли вона почнеться.

У Миколаєві консультанти та місцева влада розробляють генеральний план розвитку міста до 2050 року. За словами Єспера Карупа Педерсена, технічного директора і керівника проекту данської інженерно-консалтингової компанії Cowi, яка працює над реконструкцією Миколаєва, багато з них залишаються лише на папері, оскільки подальший прогрес неможливий до закінчення війни.

“Багато проектів можуть стати мішенями для бомбардувань, – сказав він. За його словами, часто такі прості завдання, як отримання документів від місцевої влади, є складними, оскільки людей забирають на фронт, створюючи прогалини в державному управлінні.

Більшість данських коштів, наданих муніципалітету, були використані на придбання генераторів, водяних насосів, обігрівачів та підтримку зусиль з розмінування міста, населення якого скоротилося після вторгнення Владіміра Путіна два роки тому.

Втім, навіть ці перші кроки приносять свої плоди. Вже є видимі ознаки того, що люди почали повертатися до Миколаєва. Під час свого останнього візиту до міста в січні посол Данії Оле Егберг Міккельсен сказав, що вперше з часів війни потрапив у затор на дорозі.

Міккельсен висловив сподівання, що данські компанії одного дня скористаються доброю репутацією своєї країни в Україні, вивчаючи комерційні можливості в цій країні. “У нас такий підхід, що ми повинні щось робити вже зараз, – сказав він. “Ми не можемо чекати, поки закінчиться війна і відбудуться конференції з питань відновлення”.

Безумовно, нові галузі пускають коріння, а оборона і технології зростають у своїй важливості та внеску в економіку України. Сільське господарство, головний рушій зростання, переживає найбільшу реконструкцію за останні десятиліття.

Європейський банк реконструкції та розвитку, який з початку війни надав Україні 3,8 мільярда євро фінансування, зазначив, що фокус має бути не лише на грошах, але й на людях, сказала Беата Яворчік, головний економіст банку.

Ukraine Recovery Conference
Mustafa Nayyem at Chatham House, ahead of the Ukraine Recovery Conference, in London, in June.Photographer: Jordan Pettitt/PA Images/Getty Images

Дійсно, успіх найбільшого інвестиційного проекту з часів Другої світової війни вимагає терпіння українців, і чи можна довіряти Росії в тому, що вона дотримуватиметься мирних домовленостей, вважає Найєм, український офіційний представник у Києві.

“Багато людей мислять категоріями “війна закінчиться і …”, але ми не знаємо, коли вона закінчиться, – сказав Найєм. “І навіть коли вона закінчиться, що ми будемо робити з таким сусідом? Нам точно знадобиться багато часу, щоб відновити території, які були звільнені або знаходяться на лінії фронту”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube