Кремль щедро платить політтехнологам за розкол українського суспільства, і їм це вдалося, – розслідування The Washington Post


20:2017.02.2024

Коли минулого місяця вперше з’явилася новина про те, що президент України Володимир Зеленський готується звільнити свого головнокомандувача генерала Валерія Залужного, офіційні особи в Москві, здавалося, раділи. Як свідчать документи, вони намагалися організувати саме такий розкол протягом багатьох місяців.

 Про це йдеться в розслідуванні The Washington Post. На жаль, сьогодні ми вже бачимо результат цієї підривної роботи. ІншеТВ переклало цей текст, щоб нам стало розуму зрозуміти, що розбрат всередині країни – найкоротший шлях до поразки у війні.

“Нам потрібно посилити конфлікт між Залужним і Зеленським на кшталт “він має намір його звільнити”, – написав один кремлівський політтехнолог рік тому, після зустрічі високопоставлених російських чиновників і московських піарників, згідно з внутрішніми документами Кремля.

Адміністрація президента Росії Володимира Путіна наказала групі російських політтехнологів використовувати соціальні мережі та фейкові новини для просування теми, що Зеленський “істеричний і слабкий. … Він боїться, що його відсунуть, тому позбавляється від небезпечних”.

Згідно з документами Кремля, отриманими європейською розвідувальною службою і проаналізованими The Washington Post, вказівка Кремля призвела до появи тисяч постів у соціальних мережах і сотень сфабрикованих статей, створених фермами тролів і поширених в Україні та по всій Європі, в яких намагалися використати напруженість у відносинах між двома українськими лідерами, про яку тоді ходили чутки. Файли, що налічують понад 100 документів, були передані The Post, щоб вперше викрити масштаби кремлівської пропаганди, спрямованої на Зеленського з метою розколу і дестабілізації українського суспільства – зусилля, які Москва назвала “інформаційно-психологічними операціями”.

Однак українське суспільство, згідно з опитуваннями громадської думки, досі залишається напрочуд згуртованим після російського вторгнення, а офіційні особи в Москві, як свідчать документи, іноді висловлювали розчарування своєю нездатністю підірвати Зеленського і посіяти розбрат. Один з них поскаржився в одній розмові, що український президент схожий на Бреда Пітта, світову зірку з іміджем, який неможливо заплямувати.

Але зараз, коли генерала Залужного немає, лінія фронту заморожена, а подальша військова і фінансова підтримка з боку США непевна, дехто в Києві стурбований тим, що приховані пропагандистські зусилля Росії можуть почати підривати національну згуртованість і моральний дух.

“Найважчі часи попереду”, – сказав один високопоставлений європейський чиновник з питань безпеки, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні питання. “Росія вижила, і вони готують нову кампанію, яка складається з трьох основних напрямків: по-перше, тиск на лінію фронту; по-друге, атаки на українську інфраструктуру; і, по-третє, ця кампанія з дестабілізації”.

Чотири ключові цілі Москви

Документи показують, як у січні 2023 року перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко доручив групі чиновників і політтехнологів забезпечити присутність в українських соціальних мережах для поширення дезінформації.

Ці зусилля ґрунтувалися на попередньому проекті, яким Кириєнко, давній помічник Путіна, керував з метою підірвати підтримку України з боку Заходу, зокрема у Франції та Німеччині, як свідчать попередні повідомлення The Post. Європейську пропагандистську групу курирувала одна із заступниць Кирієнка, Тетяна Матвєєва, керівниця департаменту Кремля з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, свідчать документи.

Наприкінці 2022 року, після того, як Україна відтіснила російські війська в Харківській і Херсонській областях, а офіційні особи в Києві почали говорити про великий весняний контрнаступ на сході і півдні, Кирієнко зібрав другу команду, зосереджену на дестабілізації самої України, свідчать документи. Ці зусилля очолив один з його найближчих заступників Олександр Харичев, бюрократ, відомий у деяких московських колах як “фіксер” або “куратор виборів”, оскільки він гарантує, що внутрішні вибори пройдуть так, як хоче Кремль.

На нараді 16 січня 2023 року Кирієнко виклав чотири ключові завдання для української команди пропагандистів: дискредитація військового і політичного керівництва Києва, розкол української еліти, деморалізація українських військ і дезорієнтація українського населення, свідчать документи.

Успіх команди мав вимірюватися за ключовими показниками: Вони мали “знизити рейтинги ключових осіб в офісі Зеленського, українському уряді та командуванні Збройних сил України”, а також посилити переконання серед українського населення в тому, що еліта країни працює лише на себе. “Зростання кількості відставок урядовців і публічних конфліктів” також було б ознакою досягнення. Щоб посилити страх і тривогу, втрати України у війні мали бути перебільшені, йдеться в документах.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, Харичев і Матвєєва не відповіли на детальні прохання прокоментувати зміст документів.

Документи свідчать, що прогрес відстежувався на майже щотижневих зустрічах у Кремлі, де стратеги проводили презентації інформаційних панелей, що демонстрували найбільш популярні пости, які вони розмістили в українських соціальних мережах, і підраховували загальний розподіл їхньої продукції. Вони також проводили щотижневі опитування громадської думки щодо рівня довіри до Зеленського та військового керівництва країни.

Серед матеріалів, на які вони звернули увагу, був сфабрикований пост у Facebook про те, що сім’я загиблого солдата не отримала жодної допомоги від держави, який, згідно з однією з презентацій дашборду, зібрав понад 2 мільйони переглядів. Згідно з іншою, топ-постом для дезорієнтації населення стало фейкове відео в Telegram, в якому стверджувалося, що головна мета війни київської влади – “воювати до останнього українця”.

Починаючи з нуля

До початку березня десятки найманих тролів викачували понад 1300 текстів і 37 000 коментарів в українських соціальних мережах щотижня, згідно з однією з презентацій дашборду. Записи показують, що працівники троль-ферм заробляли 60 000 рублів на місяць, або $660, за написання 100 коментарів на день.

Більшість звітів стратегів перед своїми політичними господарями були зосереджені на обсязі виробленого контенту і загальній кількості переглядів, але за перші п’ять місяців вони не надали жодних доказів того, що ці зусилля мали якийсь вплив на українців. Опитування, проведені Кремлем, показали, що довіра до Зеленського залишалася стабільно високою: з лютого по червень президенту довіряли від 68 до 73,3 відсотка українців.

Однак у серпні кремлівські опитування показали, що цей показник знизився до 65,4%. Неможливо оцінити точність цих опитувань, і незрозуміло, як росіяни проводять їх в Україні.

Опитування, проведене київським Центром Разумкова в липні, показало, що довіра до Зеленського становить 81%. Останнє опитування, опубліковане центром 8 лютого, показало, що довіра до Зеленського впала до 69%.

Стратеги усвідомлювали складність свого завдання. “На даний момент нам доводиться входити в український медіа-ландшафт практично з нуля, – йшлося в одному з квітневих звітів. “Проросійський сегмент повністю вичищений зі ЗМІ та соціальних мереж”.
Стратеги порадили розвивати “мережу Telegram-каналів у поєднанні з Twitter і Facebook/Instagram” як найефективніший спосіб проникнення в український медіапростір, зазначивши, що аудиторія Telegram в Україні зросла на 600 відсотків порівняно з попереднім роком. Після вторгнення уряд Зеленського створив єдине джерело телевізійних новин, але українці відійшли від нього, заявивши, що військові дії України недостатньо висвітлюються та обговорюються.

“Телеграм став найважливішим джерелом новин, навіть важливішим, ніж основні засоби масової інформації”, – сказав високопосадовець з питань європейської безпеки. “Його неможливо заблокувати”.

Московські стратеги наголосили на необхідності уникати відвертої проросійської пропаганди, щоб побудувати довіру з аудиторією. “Зрозуміло, що ми не можемо літати зі старими ресурсами”, – написав один зі стратегів 5 квітня після зустрічі в Кремлі.

До першого тижня травня пост, який кремлівські стратеги розмістили у Facebook, про те, що “Валерій Залужний може стати наступним президентом України”, зібрав 4,3 мільйона переглядів, як показує одна з презентацій дашборду. Після цього Кремль віддав наказ створювати подібні пости або “додаткову реальність” – термін, який російські чиновники використовують для позначення фейкових новин, – включно з повідомленнями про те, що західні лідери шукають заміну Зеленському і що Залужний має намір зупинити контрнаступ.

У заяві Meta, материнської компанії Facebook, з приводу російських постів про Залужного і нібито відсутності державної допомоги для загиблого солдата, йдеться, що вона з 2022 року “відстежує і блокує акаунти, сторінки і веб-сайти, якими керує ця кампанія”, “включаючи ці дві сторінки, які були швидко виявлені і заблоковані нашою командою безпеки”.

Не зупинившись, стратеги розмістили в Україні безліч статей у соціальних мережах, одна з яких була опублікована в травні під заголовком “Зеленський тримається за трон. В Україні ліквідують демократію”, – свідчать документи. Інша, опублікована в червні, намагалася обіграти те, що, як вона стверджувала, було тривалим зникненням Залужного з поля зору громадськості, а блогерам було доручено публікувати коментарі, що заявляють про це: “Ось чому Залужний зник: Тому що він міг і повинен був зайняти місце Зеленського”.

Переробка дезінформації

Стратеги також намагалися використати кампанію Кірієнка в Західній Європі, переробляючи її дезінформацію для використання в Україні. Тактика європейської кампанії включала клонування та узурпацію веб-сайтів ЗМІ та урядових сайтів, таких як Le Monde та Міністерство закордонних справ Франції, а потім розміщення на них фейкового контенту, що паплюжить український уряд, в рамках операції, яку офіційні особи Європейського Союзу назвали Doppelgänger. Вони також створили фейкові акаунти на X, або Twitter, для відомих діячів, включаючи міністра закордонних справ Німеччини Анналіну Бербок. Стратеги намагалися розмістити історії або дописи з цих сайтів чи акаунтів в українських соціальних мережах як справжні європейські репортажі чи коментарі.

Після того, як у вересні фейковий акаунт Бербок заявив, що “війна в Україні закінчиться через 3 місяці”, німецька влада розпочала розслідування і виявила понад 50 000 фейкових акаунтів, які координували проросійську пропаганду, в тому числі й ті, що поширювали цей твіт. Чиновники вважають, що фейкові акаунти були продовженням кампанії Doppelgänger, повідомляє Der Spiegel.

Операція “Двійник” була вперше викрита виданням “Мета” у вересні 2022 року, а потім французькою владою влітку минулого року і пов’язана з сайтом фейкових новин Reliable Recent News, який пов’язаний з двома російськими компаніями – “Агентством соціального проектування” і “Структурою національних технологій”. Кремлівські документи показують, що керівники “Агентства соціального проектування” і “Структури” – Ілля Гамбашидзе і Микола Тупікін – працювали безпосередньо з Кирієнком та іншою кремлівською чиновницею, Софією Захаровою, яка координувала зусилля в Європі та Україні. “Вона – мозок”, – сказав один з європейських чиновників з питань безпеки.

У липні ЄС запровадив санкції проти Гамбашидзе, “Структури національних технологій” та Агентства соціального дизайну за їхню роль у створенні фейкових веб-сторінок та акаунтів у соціальних мережах, які “узурпували ідентичність національних ЗМІ та урядових веб-сайтів” в рамках “гібридної кампанії Росії проти ЄС та країн-членів”. Гамбашидзе і Тупікін були названі Державним департаментом США в листопаді за їхню роль в зусиллях Кремля з поширення дезінформації в Латинській Америці.

Захарова, Гамбашидзе і Тупікін не відповіли на детальні прохання прокоментувати зміст документів.

Гамбашидзе, Тупікін та їхні колеги запропонували наративи, які, як вони сподівалися, зруйнують образ Зеленського на Заході як “героя маленької країни, що бореться з глобальним злом”, як свідчить один з документів, надісланих у квітні. Вони пропонували зобразити Зеленського як актора, здатного лише слідувати сценарію, написаному для нього Сполученими Штатами і НАТО, а його західних прихильників – як таких, що втомилися від нього. Вони пропонували поширювати фальшиві українські урядові документи як докази корупційних схем військових закупівель, а також припускали, що Зеленський і його сім’я мають рахунки в західних банках, – йдеться в документі.

Ці плани призвели до появи сотень статей і тисяч постів у соціальних мережах, перекладених французькою, німецькою та англійською мовами, які були спрямовані проти Зеленського, свідчать документи.

Одна стаття, призначена для французької аудиторії, мала заголовок: “Диригентові набридли концерти Зеленського: дії США в Україні наводять на думку, що Вашингтон незабаром має намір позбутися Зеленського, не обговорюючи це з Парижем”.

На основі цієї статті один зі стратегів наказав співробітнику тролеферми підготувати пости в соціальних мережах французькою мовою: “Вашингтон замінить Зеленського на більш дієздатного президента. А Франції доведеться мовчки продовжувати озброювати і фінансувати Україну”.

В іншій статті описувалося, як Зеленський наполягав на тому, щоб українські війська захищали Бахмут всупереч бажанню Залужного, що призвело, за його словами, до загибелі 250 000 українських військовослужбовців – дико перебільшеної кількості загиблих у жорстокій битві за це місто. Працівників “троль-ферми” попросили писати коментарі на кшталт “Чому українські генерали ненавидять Зеленського? Піар на крові бійців” і “Розстріляти знесиленого президента? В Україні назріває генеральська змова”.

Однією з цілей стратегів, за словами представників європейських служб безпеки, було забезпечення того, щоб теми, розміщені в європейських соціальних мережах, фільтрувалися назад в Україну через репости і посилення, або ж були підхоплені українськими політиками, які прагнуть просунути свої профілі за допомогою провокаційних постів.

“Вони шукають слабкі місця. … Вони використовують те, що створюють самі, і те, що валяється у них під ногами”, – сказав другий європейський чиновник з питань безпеки. “Все спрямовано на те, щоб деморалізувати людей”.

Стратеги також мали прейскуранти на розміщення проросійських коментарів у провідних західних ЗМІ і на оплату послуг “впливових осіб” у соціальних мережах у США і Європі, “готових працювати з російськими клієнтами”. У документах йдеться про те, що росіяни були готові платити до 39 000 доларів за розміщення проросійських коментарів у провідних західних ЗМІ.

“Практично скрізь це будуть колумністи, лідери громадської думки, колишні дипломати, чиновники, професори тощо”, – йдеться в примітці до прейскуранта. З документів незрозуміло, чи вдалося Кремлю отримати матеріал для західних видань і чи платили комусь за це.

Але кремлівські політтехнологи не гребували набивати власні кишені в цьому процесі: “Я додав 20 відсотків”, – писав один з них колезі.

Коли на Київ опустилася зима, почала з’являтися низка глибоко фальшивих відео, на яких Залужний називає Зеленського ворогом народу і закликає до перевороту. Ці відео були швидко засуджені як фейкові і не мали жодного реального впливу в Україні. Але високопоставлений європейський чиновник з питань безпеки заявив, що він стурбований тим, що Кремль лише тестує ґрунт для майбутніх фейків.

“Це дуже дорого, але це може спрацювати, – сказав він. “У відповідний час це може бути використано”.

Нагадаємо також: Для розбрату і хаосу тут і на Заході. РФ створила міжнародну мережу із 193 “інформаційних порталів”, які маскуються під місцеві



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube