Для розбрату і хаосу тут і на Заході. РФ створила міжнародну мережу із 193 “інформаційних порталів”, які маскуються під місцеві


09:5713.02.2024

У Франції розкрили структуровану і скоординовану мережу дезінформації, націлену на окуповані територіх, на Захід, а також на зменшення допомогм Україні.

Про це заявило урядове агентство Viginum, повідомляє Le Figaro. ІншеТВ переклало це дослідження.

Все було готове до нової дезінформаційної кампанії. Через два роки після початку війни в Україні і напередодні напруженого виборчого року на Заході Росія випробовує і відточує свої інструменти пропаганди і маніпуляції. У понеділок Міністерство закордонних справ, Міністерство збройних сил та агентство Viginum, відповідальне за моніторинг іноземного цифрового втручання, представили висновки кількамісячного розслідування мережі “інформаційних порталів”, спрямованих на окуповані Росією території в Україні, а також у Франції, Німеччині та Польщі.

Ця мережа, яку аналітики іронічно назвали “Портал Комбат”, поширює проросійський контент, який є “явно неточним або таким, що вводить в оману”, з метою “поляризації” суспільних дебатів і “послаблення” західної підтримки України, повідомляє Viginum. За висновками експертів з цього питання, “пекельна машина” дезінформації “керується безпосередньо адміністрацією президента в Москві”.

“Портал Комбат” базується на мережі з 193 “інформаційних порталів”, побудованих навколо “трьох цифрових екосистем”. Перша об’єднує сайти під назвою “правда” у Франції, Німеччині, Польщі, Іспанії, Великій Британії та США. “Правдиві” сайти були відкриті в червні 2023 року для ретрансляції акаунтів російських або проросійських соціальних мереж, російських пресових агентств або інституційних сайтів. Усі вони повторюють кремлівський дискурс про “спеціальну військову операцію” і паплюжать Україну та її прихильників.

Ці сайти пов’язані з іншою, старішою екосистемою сайтів під назвою “news.ru”, “орієнтованою на російськомовну аудиторію в Україні”. “Ці сайти були створені послідовними хвилями в період з 3 квітня по 17 грудня 2022 року. Вони доступні з 41 різною назвою українських міст, щоб орієнтуватися на місцеву аудиторію. Стратегічні міста, такі як Донецьк чи Луганськ, можуть мати два портали. Для цієї екосистеми “стратегія розповсюдження видається більш наступальною”, – пояснює Вігінум. “Сайти, створені після вторгнення в Україну, перестали бути простими порталами, що повідомляють загальну інформацію або місцеві новини, а стають справжніми рупорами російської системи впливу”, – додаємо ми. В Україні місцеве російськомовне населення іноді покладається на подібні засоби масової інформації для отримання інформації. Нарешті, остання екосистема “порталу Комбат” базується на старих сайтах, створених з 2013 року.

І це ще не інформаційна війна, але повна готовність до атаки

“Росія мобілізувала значні ресурси” для розбудови своєї мережі, зазначає експерт з цього питання. Але в Європі ця операція не встигла дати жодного ефекту. “Незважаючи на продуману систему, наслідки у Франції залишилися помірними”, – пояснює Вігінум, вказуючи на низькі показники аудиторії платформ типу “Правда”: 10 700 відвідувань у листопаді для французького сайту, 17 600 – для польського, 34 400 – для німецького, 36 700 – для англійського і 55 000 – для іспанської версії.

“Це неактивний пристрій, який може бути активований за першої ж нагоди”, – каже військове джерело. На тактичній мові ми б говорили про попереднє позиціонування в очікуванні можливості. Інформаційна війна все ще перебуває в зародковому стані. Росія випробовує свої інструменти. Захід хоче продемонструвати своєму конкуренту, що він вміє виявляти загрози.

Мережа “Портал Комбат” не виробляє контент, а ретранслює інші “джерела”, в тому числі в автоматизованому режимі, щоб збільшити їхню аудиторію або вплив. Потім ці повідомлення поширюються в інших медіа за принципом “наративного розповсюдження”. Вони націлені на конкретну аудиторію, наприклад, на прихильників теорій змови. Щоб зробити операцію менш помітною, контент, призначений для маніпуляцій, може бути змішаний з неполітизованими або навіть нешкідливими новинами, зокрема, в мережі “news.ru”. Але французька влада визначила більш стратегічні маневри. Влітку 2023 року “сайт “pravda-fr” опублікував контент, присвячений різним кризам у таких країнах, як Нігер і Габон, що принижував французьку присутність у Сахелі”, – зазначають вони. Цей же сайт також був використаний “як джерело статті у Вікіпедії, присвяченій ситуації в Червоному морі”. У такий спосіб Росія поширює повідомлення, щоб підірвати довіру до одних або поставити під сумнів інших.

Розкриваючи існування мережі “Портал Комбат”, французька влада сподівається підвищити обізнаність громадськості про виклики дезінформації та посилити стійкість громадської думки. Оскільки сайти розміщені в інших іноземних юрисдикціях, вони не можуть бути закриті. У будь-якому випадку, агенції, які ними керують, можуть знову відкрити інші в інших місцях.

Кажуть, що ця операція не пов’язана безпосередньо з іншими маневрами, які нещодавно стали відомими, такими як історія з фальшивими французькими найманцями, які загинули в Харкові в січні, або операція “Двійник”, розкрита в червні, в якій були узурповані ідентичності новинних веб-сайтів. У будь-якому випадку, характеристику та атрибуцію операцій складно довести. Але всі ці маневри ілюструють масштаби дезінформації в стратегії Москви з підриву Заходу.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube