Перед смертю Навального в колонії відбувалося щось дивне, – свідок зсередини


19:4917.02.2024

У день смерті Олексія Навального неформальна комунікація з ІК-3, тобто без контролю з боку співробітників Федеральної служби виконання покарань, була ще складнішою, ніж завжди. Але редакції Новая газета Европа вдалося вийти на зв’язок з одним з ув’язнених, і він розповів, що “незрозумілий кіпеж почався в критці ще ввечері 15 лютого”.

-Почалося все з того, що вечірня повірка, вона в нас відбувається з 20:00 до 20:30, була сильно прискорена, – розповів ув’язнений ІК-3. – Таке часто буває напередодні свят, коли вертухаї за стіл поспішають, але вчора ніякого свята не було. Потім нас замкнули по бараках, попередили, щоб не було жодних рухів між бараками, і посилили охорону. Тож на вулицю й носа було не висунути. Було чути, як на територію зони пізно ввечері та вночі тричі заїжджали якісь машини, але які саме, у віконце не розгледиш.

За словами ув’язненого, ранок 16 лютого почався з тотального “шмону” бараків. Співробітники колонії вилучили кілька стільникових телефонів, карти і навіть кип’ятильники, на користування якими раніше дивилися крізь пальці. Із фраз охорони ув’язнені зробили висновок, що в колонії очікується перевірка.

Зазвичай про такі перевірки і адміністрація зони, і ув’язнені дізнаються не за день-два до приїзду, а приблизно за місяць, – каже джерело видання, – і готуються до них заздалегідь. Тому що ні в’язням, ні вертухаям (охоронцям) зайві косяки, які можуть знайти перевіряльники, не потрібні. А тут бах, з бухти-барахти – і комісія приїжджає! Явно мало щось трапитися!

За словами ув’язненого, про смерть Олексія Навального в колонії стало відомо близько 10-ї години ранку (08:00 за московським часом).

ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу, часто виконує в колоніях функції штрафного ізолятора, ШІЗО, в ІК-3 ЄПКТ передбачено на 50 місць), куди його помістили, розташоване осторонь від бараків, але якби туди під’їжджала швидка, то це було б видно, – каже ув’язнений. – Жодних швидких вранці 16-го в колонії не було, з’явилася тільки після того, як стало відомо, що Навальний уже мертвий. Тож я думаю, що Навальний помер набагато раніше того часу, який оголосили. Найімовірніше, ще вчора ввечері. А інакше навіщо треба було замикати нас наглухо в бараках, а вранці влаштовувати шмон?

Водночас співрозмовник вважає, що смерть Навального була несподіванкою і для керівництва колонії.

-Із самого ранку і “господар” (начальник колонії), і “кум” (начальник оперативної частини колонії) ходили як порожнім мішком по голові прибиті, каже ув’язнений. – Удень, приблизно о третій годині (13:00 за Москвою), в адміністрацію одразу кілька машин проїхало. Одна з “Сови” (ІК-18, “Полярна сова”, – колонія для засуджених довічно), ще парочка, мабуть, із Лабитнангі (найближче до селища Харп місто, приблизно за 35 км) і одна точно із Салехарда (приблизно 70 км від Харпа). Я так думаю, загальну позицію перед комісією з Москви виробляли.

Хоча там повністю не відмовляються від припущення, що керівництву колонії довелося виконувати наказ, який виконувати не хотілося.

-Точний час смерті встановлює первісна експертиза, – коментує “Новой-Европа” патологоанатом Ірина Ситнова. – За температурою тіла, трупним задубінням, вмістом внутрішніх органів. Оскільки родичі сумніваються в заявленій владою причині смерті, то наполягатимуть на незалежній експертизі, яка з імовірністю 99% зможе встановити саме причину смерті. Якщо Навальний дійсно помер від тромбоемболії, як заявляє влада, то на розтині це буде ясно видно, і повторна експертиза це зможе підтвердити. “Тромб, що відірвався” – зараз справжній бич, від якого помирають більше, ніж від СНІДу і раку разом узятих.

Якщо тромб закупорює легеневу артерію, то смерть настає протягом секунд. А до цього моменту людина може навіть не підозрювати, що жити їй залишилося лічені хвилини.

Але точний час смерті повторна експертиза, найімовірніше, встановити вже не зможе.

Як пояснив судмедексперт Ігор С. (прізвище є в редакції), точний час смерті потрібен для того, щоб установити не тільки причину смерті, а й щоб відновити події, що передували зупинці життєдіяльності.

Адже тромб міг відірватися сам по собі, а міг – від механічного впливу. Наприклад, Навального могли вдарити по нозі, де цей тромб зріяв, від чого він відірвався від вени і пішов “гуляти” організмом.

І саме такі відомості експерти отримують під час першого розтину.

-Після першого розтину внутрішні органи перебуватимуть у такому стані, що мало що скажуть експертам, – каже судовий медик. – А отже, велика ймовірність того, що останні години життя Олексія Навального так і залишаться таємницею для його родичів і громадськості. Якщо тільки родичі не доб’ються того, щоб перший розтин відбувався за участю незалежних експертів, які не дадуть змоги внести в документи факти, що не відповідають дійсності. В іншому разі оскаржити час смерті буде неможливо, а отже, і відновити події, що цій смерті передували, буде важко.

Нагадаємо, як повідомляло ІншеТВ, смерть Навального підтвердили його родичам, але тіло політичного в’язня зникло (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube