Звинувачений у корупції ексчиновник Міноборони Лієв пройшов детектор брехні (ФОТО)


18:5905.02.2024

Колишній керівник департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександр Лієв, якого підозрюють у розкраданні на закупівлі снарядів для ЗСУ, пройшов детектор брехні.

Про це повідомляє кореспондент Еспресо Дмитро Дідора. 

Лієв у понеділок, 5 лютого, пройшов детектор брехні вдруге. Первинний поліграф провели 2 лютого, оскільки процедура передбачає повну відсутність подразників.

Олександр Лієв заявив, що їхав за кордон, аби отримати автівки для розмінування, однак планував відвідати друзів у Румунії. 

Він підтвердив, що зустрічався з керівником компанії “Львівський арсенал” Юрієм Збітнєвим у Києві в кафе та просив повернути кошти. 

Лієв відкинув усі звинувачення на свою адресу та наголосив, що його затримали незаконно. 

Колишній керівник департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександр Лієв проходить детектор брехні

Фото: Дмитро Дідора

У висновку поліграфолога Володимира Ведмедя, йдеться, що Олександр Лієв наступним чином відповів на запитання:  

  • Чи була отримана неправомірна вигода? Ні (достовірна інформація)
  • Чи знав завчасно, що контракт буде не виконаний? Ні (достовірна інформація)
  • Чи перетинав кордон для переховування? Ні (достовірна інформація)
  • Чи відчував тиск керівництва? Ні (недостовірна інформація).

“Державний службовець завжди перебуває під тиском керівництва. Я в той момент справді перебував під тиском, і відчуваю цей тиск досі. Не через конкретний контракт, а загалом. Бо обсяги постачання були не такі, як хотілося. Тому правильна відповідь буде: не отримував незаконних вказівок”, – пояснив Олександр Лієв журналістам.

Що відомо про справу “Львівського арсеналу”

Колишній керівник департаменту військово-технічної політики Міноборони Олександр Лієв проходить детектор брехні

Фото: Дмитро Дідора
Про те, як Міноборони втратило 2 млрд грн на трьох контрактах про закупівлю боєприпасів, йшлося в розслідуванні журналістів hromadske, опублікованому в листопаді 2023 року. Зокрема, і про контракти з українською компанією “Львівський арсенал” про постачання 100 тис. мінометних мін на суму $37,6 млн

За інформацією журналістів, хорватська компанія WDG Promet, замішана у згаданому контракті, купила за гроші Міністерства оборони України закинутий пороховий завод Vitezit у Боснії та Герцеговині

27 січня стало відомо, що оголосили підозру чиновникам Міноборони та менеджерам “Львівського арсеналу”, яких викрили на розкраданні 1,5 млрд грн. У розкраданні підозрюють Лієва та ще чотирьох людей.  

Прокурори просили обрати Лієву запобіжний захід тримання під вартою та заставу в розмірі 268 млн грн. Проте суд відмовив у клопотанні.

Нагадаємо, що раніше активісти звинувачували Лієва у нібито підтримці російської окупації Криму. Йому закидали нібито блокування доступу українських військових до маяків, заклики “почутити Крим” та підтримку “референдуму” в Криму.

Лієв у своє виправдання писав, що “24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав Київ, а вже в березні та квітні організував та доставив 14 тисяч тон зброї в зони бойових дій.

З Віталієм Кімом озброювали Миколаївщину, з Дмитром Живицьким – Сумщину, з Сергієм Гайдаєм – Луганщину, з Віталієм Ковалем – Рівненщину, Олексієм Кулебою – Київщину. З травня був переведений на інший напрям роботи, з того часу щоденно координую процеси, про які і писати-то не можу”.

Крім того, Лієва звинуватили в росгромадянстві, УП показала “паспорт”, в якому все – не його (ФОТО, ВІДЕО). Пізніше видання визнало помилку і вибачилось.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube