Війна ще на 2-5 років, допомога все більше під питанням, тінь Трампа все густіша, – інсайди від CNN


17:2419.01.2024

У той час як президент Джо Байден продовжує закликати законодавців схвалити його запит на допомогу Україні у розмірі 60 мільярдів доларів, адміністрація прийшла до похмурого усвідомлення того, що це, ймовірно, останній шанс для будь-якого нового військового фінансування з боку США, яке може надійти до зруйнованої війною країни до президентських виборів 2024 року.

Законодавці повідомили про це безпосередньо Білому дому, повідомив CNN американський чиновник. Підкреслюючи нинішній глухий кут, чиновники Пентагону з минулого місяця не провели жодної зустрічі, щоб вирішити, що саме відправити Україні зі збройних запасів міністерства оборони – тому що грошей на фінансування пакетів допомоги не залишилося.

У середу Байден зустрівся в Білому домі з законодавцями Палати представників і Сенату, щоб окреслити, що поставлено на карту для України. У якийсь момент президент звернувся до свого радника з національної безпеки Джейка Саллівана і директора Національної розвідки Авріл Хейнс, щоб викласти конкретні можливості, які Україна втратить у найближчі місяці, за словами чиновника Білого дому, знайомого з ходом зустрічі, який відмовився вдаватися в подробиці. Інший чиновник повідомив CNN, що вони конкретно вказали на системи протиповітряної оборони та артилерійські боєприпаси як на приклади ключових можливостей, які можуть бути вичерпані без підтримки США.

Байден також попередив, що американський персонал перебуває на лінії вогню, заявивши, що якщо українсько-російська війна перекинеться на територію НАТО, США будуть змушені взяти безпосередню участь у конфлікті.

Але спікер Палати представників Майк Джонсон, який разом з іншими республіканцями пов’язав додаткове фінансування України з ширшою імміграційною угодою, заявив згодом, що продовження фінансування України ризикує перетворити її на болото для США, подібне до їхньої двадцятирічної війни в Афганістані.

“Ми не можемо витрачати мільярди доларів без чітко сформульованої стратегії, і я знову сказав президенту на сьогоднішній зустрічі, як я говорив неодноразово: “Сер, ви повинні сформулювати, якою є стратегія. Яка кінцева мета?” сказав Джонсон в середу ввечері в інтерв’ю Кейтлан Коллінз з CNN.

У четвер у Білому домі Байден заявив журналістам, що вважає, що зустріч пройшла добре, і що, на його думку, “переважна більшість членів Конгресу підтримує допомогу” Україні.

“Питання полягає в тому, чи збирається невелика меншість підтримати її, що інакше було б катастрофою”, – сказав Байден.

Тим часом у Білому домі, штаб-квартирі НАТО і в Києві чітко усвідомлюють, що якщо Дональд Трамп буде переобраний у листопаді, він, швидше за все, різко зменшить підтримку Києва.

“Причина номер один, чому республіканці не підтримають додаткову допомогу Україні, полягає в тому, що вони не хочуть образити кандидата Трампа і його прихильників”, – заявив у середу в ефірі програми CNN Max депутат-демократ Майк Квіглі. “Він вже дав зрозуміти, що він зробить – війна закінчиться в перший же день його правління, а це означає, що Путін збереже кордони, які він має, якщо не більше”.

Незалежно від того, що станеться в американській політиці цього року, американські та західні розвідники вважають, що війна Росії в Україні, ймовірно, триватиме набагато довше.

Оцінки різняться, але практично всі вони припускають, що бойові дії триватимуть щонайменше ще два роки, згідно з численними джерелами, знайомими з розвідданими – достатньо довго, щоб пережити перший термін Байдена. У приватних розмовах деякі американські та західні чиновники кажуть, що бойові дії можуть тривати ще п’ять років.

З цієї причини посадовці адміністрації та законодавці, включаючи деяких яструбиних республіканців, прагнуть затвердити та спрямувати фінансування в Україну до того, як цей час потенційно спливе наприкінці 2024 року.

“Окрім відчайдушної потреби, багато людей, з якими я спілкувався, думають про те, щоб отримати якомога більше допомоги до січня 2025 року”, – сказав один американський чиновник. “Важливо не тільки те, щоб гроші були виділені, але й те, щоб вони були розподілені до виборів, оскільки будь-які кошти 24-го фінансового року, які все ще чекають на витрату, можуть бути заблоковані Трампом”.

Помічник конгресмена, знайомий з перебігом дискусій, повідомив, що більш радикально налаштовані законодавці, такі як сенатор-республіканець Ліндсі Грем і республіканець Майкл Маккол, були серед тих, хто минулої осені наполягав на тому, щоб Конгрес схвалив виділення достатнього фінансування, щоб утримати українські збройні сили до виборів 2024 року. Зрештою, адміністрація запросила 60 мільярдів доларів, але Конгрес не зміг укласти угоду до кінця минулого року – зробити щось більше в рік виборів може бути трохи більше, ніж нездійсненною мрією, сказав помічник.

“У нас закінчилися гроші”, – сказав американський військовий чиновник, який перебуває в Європі. “Адміністрація змогла зробити деякі чари, [але] ми добираємося до останнього”.

Джерело, знайоме із західною розвідкою, сказало: “По суті, все залежить від того, чи переоберуть Байдена, чи не так?”

Статична ситуація на полі бою

Продовження західної підтримки України є критично важливим, стверджують американські та західні офіційні особи, навіть незважаючи на те, що лінії фронту залишаються в основному статичними протягом останніх кількох місяців після невдалого українського контрнаступу, спрямованого на повернення території, захопленої Росією.

Втім, у короткостроковій перспективі представники американської розвідки не вважають, що скорочення фінансування з боку США матиме значний вплив на бойові дії в Україні. Росія намагається перегрупуватися, що дає Україні деякий час, кажуть люди, знайомі з оцінками. Але в довгостроковій перспективі відсутність американської допомоги може дозволити Москві відновити імпульс, збільшивши постачання зброї і скориставшись підтримкою Ірану і Північної Кореї, сказав один із співрозмовників.

Американські посадовці також розглядають вплив, який може мати припинення американської підтримки на інших союзників, зокрема, послання про те, що США не мають політичної волі підтримувати союзників і партнерів у довгостроковій перспективі. Ще одне занепокоєння викликає те, що Європа, яка вже знаходиться на дні бочки з постачанням зброї і боєприпасів, наслідує приклад США і починає відмовлятися від певної допомоги.

Більш того, припинення американського фінансування України може обмежити здатність України наносити удари на великі відстані по окупованому Росією Криму і Чорному морю – удари, які підтримуються західною зброєю, в тому числі наданими США армійськими тактичними ракетними системами, також відомими як ПТРК “АТАКМС”.

Як повідомило CNN джерело, знайоме з оцінками американської розвідки, якщо цей трубопровід пересохне, то, на думку американських чиновників, Україна може втратити здатність проводити деякі зі своїх найгучніших операцій. Удари України по Чорноморському флоту Росії минулої осені, які змусили Росію вивести багато своїх кораблів з Севастополя в окупованому Криму, розглядаються як особливо ефективне використання наданих Заходом ракет дальнього радіусу дії.

Вся увага на 2025 рік

Очікується, що Україна проведе цей рік, працюючи над зміцненням своєї оборонно-промислової бази і відновленням своїх збройних сил в очікуванні ще більших бойових дій у 2025 році, сказав американський урядовець – стратегія, на якій, ймовірно, зосередиться і Росія.

“Ось чому подальша підтримка Заходу є такою важливою, оскільки саме наступного року буде зроблено все, що вирішить, як розвиватимуться події у 2025 році і, можливо, далі”, – сказала ця особа.

Ще одна спроба великого контрнаступу з боку України з метою розбити російські сили в південному окупованому місті Мелітополь, швидше за все, відбудеться щонайменше через два роки, сказав американський військовий чиновник, який перебуває в Європі, і американські та західні офіційні особи не очікують, що ні Україна, ні Росія отримають значні перемоги на полі бою в 2024 році.

Обидві сторони “занадто виснажені з точки зору військ і техніки, щоб побачити значні зрушення у 2024 році”, – сказав цей чиновник. Українці обговорювали 2025 рік як “більш реальний варіант з точки зору того, що вони можуть створити для початку нового наступу”, – сказав військовий чиновник.

Тим не менш, Росія продовжує намагатися примусити Україну до покори за допомогою величезних шквалів ракетних і безпілотних атак на Київ та інші великі міста по всій країні, що послаблює українську протиповітряну оборону. Україна також намагається набирати нові війська, особливо після виснажливої спроби контрнаступу, яка коштувала тисячі життів.

Президент України Володимир Зеленський заявив на прес-конференції минулого місяця, що його військові запропонували мобілізувати додатково від 450 000 до 500 000 чоловік для участі у війні, але він ще не затвердив цей план, оскільки він коштуватиме Україні мільярди.

“Мобілізація додаткових 450 000-500 000 осіб коштуватиме Україні 500 мільярдів гривень [13 мільярдів доларів], і я хотів би знати, звідки візьмуться ці гроші”, – сказав Зеленський. “З огляду на те, що для виплати зарплати одному солдату потрібно шість українських працюючих громадян, які платять податки, мені потрібно буде десь взяти ще 3 мільйони працюючих людей, щоб мати можливість оплатити додаткові війська”.

Трамп наближається

Це не те, на що сподівалася адміністрація Байдена у дворічну річницю конфлікту, зважаючи на можливість приходу до влади другої адміністрації Трампа.

Минулого року представники адміністрації та Конгресу почали обговорювати, як спрямувати якомога більше допомоги Україні до січня 2025 року, розповіли CNN джерела, знайомі з переговорами.

“Важливо не тільки те, щоб гроші були виділені, але й те, щоб вони були виплачені до виборів, оскільки будь-які кошти з 24-го фінансового року, які ще чекають на витрату, можуть бути заблоковані Трампом”, – сказав американський чиновник.

Минулої осені деякі більш радикально налаштовані члени Конгресу в приватних розмовах підрахували, що Україні знадобиться до 100 мільярдів доларів, щоб прожити до 2024 року, сказав помічник конгресмена. Зрештою, Білий дім зупинився на запиті в 61 мільярд доларів на 2024 рік, що приблизно на 7 мільярдів доларів більше, ніж він просив на військову допомогу Україні на 2023 рік.

Помічник конгресмена, знайомий з перебігом дискусії, сказав, що чим довше тягнуться переговори щодо додаткового бюджету, тим менша ймовірність його схвалення.

“Ми перебуваємо в середині напруженого виборчого циклу, коли для багатьох людей таке важке голосування, як це, в тіні президентських виборів і виборів до парламенту, не є можливим”, – сказала помічниця. Тож для “яструбів” серед нас, висування на перший план – це спосіб зберегти підтримку впродовж політично напруженого року на внутрішньому фронті”.

Тим часом, високопосадовці США протягом останнього року працювали над юридичним обґрунтуванням арешту та передачі Україні активів російського Центрального банку на суму близько 300 мільярдів доларів, що зберігаються на Заході, як раніше повідомляла CNN. Ці активи були заморожені після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Цей рідкісний маневр вимагатиме підтримки союзників США з Групи 7 розвинених країн, а також рішення Конгресу, яке надасть президенту повноваження заарештовувати російські активи, що знаходяться в США. Оскільки в Конгресі все ще точаться суперечки щодо додаткового закону і того, як уникнути закриття уряду, незрозуміло, як скоро цей законопроект буде винесено на голосування.

У найближчій перспективі Україна, можливо, зможе протриматися, хоча і в патовій ситуації, без підтримки США, заявило джерело в західній розвідці. Але це все одно було б значною втратою не лише для України, але й для позицій США у світі, сказав цей співрозмовник.

“Це показує [Росії], що вона змогла захопити територію, і показує іншим країнам, що вони можуть захопити територію силою”, – сказала ця людина. “Вся суть полягає в тому, щоб показати, що в наш час великі держави не можуть просто піти і захопити територію силою”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube