Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер’єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО)


06:4614.04.2023

Федеральні чиновники розслідують витік секретних даних американської розвідки, що розкривають державну таємницю про війну в Україні.

У четвер федеральні слідчі заарештували 21-річного військовослужбовця повітряної національної гвардії, який, на їхню думку, причетний до витоку секретних документів американської розвідки, що підірвали відносини з американськими союзниками і викрили слабкі місця в українській армії.

Чоловік, якого The New York Times вперше ідентифікувала як Джека Тейшейру, є членом розвідувального крила Військово-повітряної національної гвардії штату Массачусетс і пов’язаний з інтернет-групою, в якій вперше з’явилися витоки документів.

Військовослужбовець Тейшейра керував онлайн-групою розбрату під назвою Thug Shaker Central, в якій близько 20-30 осіб, переважно молодих чоловіків і підлітків, об’єдналися через спільну любов до зброї, расистських онлайн-мемів і відеоігор.

У четвер вдень близько півдюжини озброєних гвинтівками агентів ФБР увірвалися на територію будинку в Норт-Дайтоні. Генеральний прокурор Меррік Гарланд заявив у четвер, що ФБР провело арешт; бюро заявило, що продовжує проводити “санкціоновану правоохоронну діяльність” в резиденції. Пан Гарланд сказав, що військовослужбовця Тейшейру звинувачують у незаконному обміні секретною оборонною інформацією.

За словами влади, кілька місяців тому один з користувачів онлайн-групи завантажив сотні сторінок брифінгів розвідки в невелику чат-групу, читаючи лекції її членам, які згуртувалися під час ізоляції від пандемії, про важливість бути в курсі світових подій.

The New York Times поспілкувалася з чотирма членами чат-групи Thug Shaker Central, де адміністратором групи був рядовий авіації Тейшейра. Хоча друзі-гравці не змогли назвати ім’я лідера групи, зібрані “Таймс” цифрові докази привели до рядового Тейшейри.

Ось що ще варто знати:

The Times вдалося зв’язати рядового Тейшейру з іншими членами угруповання Thug Shaker Central через його ігровий профіль в Інтернеті та інші записи. Деталі інтер’єру будинку рядового Тейшейри, розміщені в соціальних мережах на сімейних фотографіях, також збігаються з деталями на полях деяких фотографій з витоку секретних документів.

Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер'єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО) 1
Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер'єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО) 5
Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер'єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО) 3
Джека Тейшейру, якого звинувачують у зливі секретних документів, знайшли за інтер'єром його кухні (ФОТО, ВІДЕО) 6

Члени Thug Shaker Central, які розмовляли з The Times, сказали, що документи, які вони обговорювали в Інтернеті, мали суто інформативний характер і привернули до себе увагу лише після того, як один з підлітків-членів організації зробив кілька десятків з них і розмістив їх на публічному інтернет-форумі. За їхніми словами, той, хто здійснив витік, не був інформатором, а секретні документи ніколи не повинні були покинути їхній маленький куточок в Інтернеті.

Витік документів розкриває чутливі матеріали – карти української протиповітряної оборони і огляд позиції Південної Кореї щодо постачання боєприпасів в Україну – але саме безпосередня актуальність розвідданих найбільше турбує чиновників Білого дому і Пентагону -деякі з документів, як виявилося, були створені заледве 40 днів тому.

Нагадаємо, США намагаються заспокоїти партнерів після “зливу” секретних даних та оцінюють масштаби витоку – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube