Німеччина буде зобов’язана затримати Путіна, якщо він в’їде на німецьку територію, – міністр юстиції ФРН


09:5819.03.2023

Німеччина готова заарештувати російського диктатора Володимира Путіна, якщо він опиниться на її території.

Про це сказав міністр юстиції ФРН Марко Бушманн газеті Bild am Sonntag.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі висунув звинувачення кремлівському правителю за ймовірну депортацію українських дітей, що є воєнним злочином згідно з міжнародним правом. Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав це рішення під час свого візиту до Японії. Ніхто не стоїть над законом.

Чи повинен Путін тепер очікувати, що його можуть заарештувати під час поїздки за кордон? Так, – заявив федеральний міністр юстиції Марко Бушманн: “Я очікую, що МКС швидко звернеться до Інтерполу (міжнародне поліцейське агентство – ред.), а також до договірних держав і попросить їх про виконання рішення”.

Тоді Німеччина буде зобов’язана затримати Путіна, якщо він в’їде на німецьку територію, і передати його МКС, додав Бушман.

Професор міжнародного права Марселя Кау (Університет Констанца) вважає ордер на арешт з Гааги “радикальним заходом з далекосяжними юридичними і – щодо свободи пересування Путіна – фактичними наслідками”. Дві третини всіх держав зобов’язані виконувати його, в тому числі всі члени ЄС.

А як щодо решти світу? Експерт Кау: “У міжнародному праві все частіше говорять про те, що держави, які не є учасниками договору, також можуть бути зобов’язані видавати обвинувачених до Гааги”.

Путін, ймовірно, може відчувати себе у справжній безпеці лише в Росії.

Однак переговори з розпалювачем війни за межами Росії стають дедалі складнішими. Кау: “Навіть якби Путіна запросили до ЄС для мирних переговорів, він мав би бути юридично звільнений від ордеру на арешт”.

У будь-якому випадку, більш імовірно, що Путін більше ніколи добровільно не ступить на західну землю.

Нагадаємо: На Путіна чекає багато цікавого, трек спецтрибуналу не перетинається з рішенням МКС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube