В Польщі відновлюють поранену техніку з України – працюють в 3 зміни (ФОТО)


06:0630.01.2023

Один з польських військових заводів працює практично цілодобово задля повернення на поле бою пошкодженої української артилерії та бронетехніки.

Про це пише The Wall Street Journal

У розлогому заводському комплексі, оточеному занедбаними будівлями, сотні техніків цілодобово працюють над одним з найбільших викликів української війни: ремонтом артилерії та важкої бронетехніки і поверненням її на передову.

У майстерні розміром з футбольне поле, де стоять три гармати AHS Krab, гудуть механіки, повітря наповнене запахом металевого пилу та автомобільного мастила. Два “Краби”, які виглядають як танки, але є самохідними 155-мм гаубицями, позбавлені частини гусениць і поцятковані дірками від куль та понівеченим металом.

В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 1
В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 9

Ще один “Краб” стоїть, виблискуючи чистотою, готовий до відправки назад в Україну маршрутом, який став найбільшою передачею озброєнь в Європі з часів Другої світової війни. Ремонт кожної машини може зайняти до двох місяців у техніків, які повинні пройти безліч перевірок безпеки, перш ніж їх допустять на територію заводу в місці, яке The Wall Street Journal погодився не розголошувати.

В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 3
В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 10

Окрім ремонтних робіт у Польщі, механіки постійно контактують з технічними фахівцями в Україні – багато з яких до війни були цивільними особами – і навчають їх за допомогою зашифрованих програм, як ремонтувати все – від танків до ракет.

В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 5
В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 11

“Ця гармата прибула сюди в найгіршому стані з усіх, які ми бачили”, – каже інженер Мирослав Сурованець, показуючи на відновлений “Краб”, одну з 10 гармат, відремонтованих за останні місяці. “У неї був відсутній весь ствол, корпус сильно пошкоджений”.

В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 7
В Польщі відновлюють поранену техніку з України - працюють в 3 зміни (ФОТО) 12

Обслуговування і ремонт боєприпасів є головним викликом у війні, яка використовує зброю найшвидшими темпами з часів зіткнення нацистської Німеччини з Радянською Росією на тій самій території майже 80 років тому.

Масштаб польської операції з утилізації озброєнь, про яку раніше не повідомлялося, підкреслює складність проблеми технічного обслуговування, яка невдовзі стане набагато більшою. У середу адміністрація Байдена оголосила про плани відправити 31 танк M1 Abrams в Україну, приєднавшись до європейських союзників, які відправлять до 100 танків Leopard 2 німецького виробництва.

Польські офіційні особи заявляють, що очікують, що “Абрамси” будуть відремонтовані в Польщі, в західному місті Познань, що робить колишню радянську державу-сателіт передовою в операції з технічного обслуговування, яка поширюється на Чеську Республіку, Румунію і Болгарію. Польща також, ймовірно, відіграватиме важливу роль у ремонті і обслуговуванні “Леопардів”, зважаючи на великий досвід її оборонної промисловості у роботі з цими танками.

“Можна з упевненістю стверджувати, що Польща є лідером в обслуговуванні техніки, яка використовується українцями на полі бою”, – сказав Томаш Смура, експерт з військових технологій з Фонду Казимира Пуласького, незалежного аналітичного центру у Варшаві.

У п’ятницю президент України Володимир Зеленський подякував Польщі за згоду на передачу 74 танків, серед яких 30 ПТ-91 і 14 Leopard 2.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube