“Я не хочу завдавати тобі болю, але з ракетою це займе всього хвилину”, – Джонсон розказав, як погрожував йому Путін перед війною (ВІДЕО)


05:2030.01.2023

Борис Джонсон заявив, що Володимир Путін погрожував йому ракетним ударом у “надзвичайній” телефонній розмові напередодні вторгнення Росії в Україну.

Тодішній прем’єр-міністр сказав, що Путін сказав йому, що це “займе лише хвилину”.

За словами пана Джонсона, цей коментар був зроблений після того, як він попередив, що війна стане “цілковитою катастрофою” під час “дуже довгої” телефонної розмови в лютому 2022 року.

Деталі цієї розмови розкриваються в документальному фільмі BBC, присвяченому взаємодії Путіна зі світовими лідерами.

Джонсон попередив Путіна, що вторгнення в Україну призведе до західних санкцій і збільшення кількості військ НАТО на кордонах Росії.

Він також намагався стримати російські військові дії, сказавши Путіну, що Україна не вступить до НАТО “в осяжному майбутньому”.

Але пан Джонсон сказав: “Він погрожував мені в якийсь момент і сказав: “Борисе, я не хочу тобі зашкодити, але з ракетою це займе лише хвилину” або щось на кшталт цього. Весело.

“Але я думаю, що судячи з дуже спокійного тону, яким він говорив, з його відстороненого вигляду, він просто підігравав моїм спробам схилити його до переговорів”.

За словами пана Джонсона, президент Путін був “дуже добре знайомий” під час “найнезвичайнішого дзвінка”.

Неможливо з’ясувати, чи була погроза пана Путіна справжньою.

Однак, з огляду на попередні російські напади на Велику Британію – останній раз у Солсбері в 2018 році – будь-яка погроза з боку російського лідера, якою б легковажною вона не була, ймовірно, була б сприйнята паном Джонсоном всерйоз.

Дев’ять днів потому, 11 лютого, міністр оборони Бен Воллес прилетів до Москви, щоб зустрітися зі своїм російським колегою Сергієм Шойгу.

У документальному фільмі BBC “Путін проти Заходу” показано, що пан Воллес поїхав із запевненнями, що Росія не вторгнеться в Україну, але він сказав, що обидві сторони знали, що це була брехня.

Він описав це як “демонстрацію залякування або сили, тобто: Я збираюся брехати вам, ви знаєте, що я брешу, і я знаю, що ви знаєте, що я брешу, і я все одно збираюся брехати вам.

“Я думаю, що це було про те, щоб сказати: “Я сильний”, – сказав пан Воллес.

Він сказав, що “досить холодна, але пряма брехня” підтвердила його віру в те, що Росія вторгнеться в Україну.

Залишаючи зустріч, він сказав, що генерал Валерій Герасимов, начальник російського генерального штабу, сказав йому, що “ніколи більше нас не принижуватимуть”.

Менш ніж через два тижні, коли 24 лютого танки перетнули кордон, пан Джонсон отримав посеред ночі телефонний дзвінок від президента Зеленського.

“Зеленський дуже, дуже спокійний, – згадує пан Джонсон. “Але він сказав мені, що, знаєте, вони атакують скрізь”.

За словами пана Джонсона, він запропонував допомогти перевезти президента в безпечне місце.

“Він не пристав на цю пропозицію. Він героїчно залишився на місці”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube