Наступна мета ЗСУ – Мелітополь, ворота до Криму, – The New York Times


21:4214.12.2022

Україна посилює зусилля з ізоляції і послаблення російських сил у стратегічно важливому місті Мелітополь і навколо нього напередодні того, що, як очікується, стане наступним важливим етапом війни – українського наступу з метою витіснити російські війська з півдня України.

Про це пише The New York Times.

Київ використовує високоточні ракетні удари великої дальності, диверсійні місії і цілеспрямовані вбивства для того, щоб закріпитися в місті, яке розташоване приблизно в 40 милях за лінією фронту в Запорізькій області. Мелітополь відомий як ворота до Криму через його розташування на перехресті двох основних автомагістралей і важливої залізничної лінії, що з’єднує Росію з цим півостровом та іншими окупованими нею територіями на півдні України.

У понеділок ввечері в Мелітополі через річку Молочну було здійснено диверсію на мосту – акт, який як українські, так і російські офіційні особи приписують київським силам – з відеозаписом, на якому видно, що дві опори, які підтримують проліт, було підірвано. Руйнування мосту поставило під загрозу ключовий російський маршрут постачання до Мелітополя з півдня.

Як українські, так і російські офіційні особи визнали нещодавні українські удари і спроби вразити російські командні центри, склади боєприпасів і шляхи постачання в Мелітополі, чиє довоєнне населення становило близько 150 000 осіб. Наслідки деяких нещодавніх атак були зафіксовані на відео, яке російські солдати транслювали в соціальних мережах.

Неясно, чи були ці удари прелюдією до наступу, чи відволікаючим маневром, поки українські сили готуються атакувати росіян з іншого напрямку. Але військові аналітики описали їх як значні і сказали, що вони вписуються в схему використання Україною високоточних ракет для нанесення ударів по російських логістичних об’єктах.

Мелітополь є ключовим вузлом, і відновлення контролю над ним може допомогти українським силам повернути під свій контроль не лише всю Запорізьку область, а й решту сусідньої Херсонської області. Це потенційно може навіть відкрити шлях для витіснення російських військ назад до Криму, який росіяни контролювали до вторгнення.

“Все це повністю тримається на Мелітополі”, – заявив на вихідних Олексій Арестович, головний радник президента Володимира Зеленського (це помилка, Арестович – радник Офіса президента, – ІншеТВ). “Якщо Мелітополь впаде, вся російська оборона аж до Херсона розвалиться, і українські збройні сили вискочать прямо на кордон з Кримом”.

Після того, як російські війська зазнали поразки на північному сході України і були змушені відступити з південного портового міста Херсон, вони намагаються укріпити оборонні позиції по всій лінії фронту, яка простягається на сотні миль. Українські сили продовжують повільно просуватися на півдні, але найбільш інтенсивні бої точаться на сході, де російські війська намагаються захопити місто Бахмут, і Москва продовжує кидати солдатів у бій.

“Складається враження, що ворог має нескінченний людський ресурс”, – сказав українським ЗМІ Володимир Назаренко, заступник командира підрозділу Національної гвардії України, який воює в цьому районі. “Прифронтові райони Бахмута повністю зруйновані. Решта міста знаходиться під постійним вогнем противника, ворог знищує місто”.

Водночас Білорусь – північний сусід України і найближчий союзник Кремля – провела раптову оцінку боєготовності своїх збройних сил. Росія використала Білорусь як плацдарм для свого вторгнення в лютому, і існують постійні побоювання, що вона може зробити це знову, можливо, із залученням білоруських військових.

Державна прикордонна служба України заявила у вівторок, що не виявила на кордоні з Білоруссю підрозділів, здатних здійснити вторгнення на даний момент.

“Ми будемо спостерігати, як буде розвиватися ситуація, в тому числі, наскільки близько ці підрозділи підійдуть до кордону з Україною”, – сказав на прес-конференції Андрій Демченко, прес-секретар прикордонної служби.

Україна також готується до чергової масштабної атаки на свою енергетичну інфраструктуру, і Президент Володимир Зеленський попередив націю про ймовірність нових ударів.

“Відсутність масштабних ракетних ударів означає лише те, що ворог готується до них і може завдати удару в будь-який момент”, – сказав він.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль перебував у Парижі у вівторок на одноденному саміті, який залучив понад 1 мільярд доларів короткострокових міжнародних зобов’язань, щоб допомогти українцям пережити зиму, відновивши інфраструктуру електро-, тепло-, водопостачання та охорони здоров’я, зруйновану внаслідок російських бомбардувань.

“Вся країна змушена жити в умовах, коли електроенергія доступна лише кілька годин на добу, – сказав він. “І все це відбувається взимку при мінусовій температурі”.

Пан Зеленський сказав, що відключення електроенергії є “останньою надією” росіян, коли вони б’ються на полі бою. Українські військові дали зрозуміти, що не хочуть давати російським військам часу на перегрупування та відновлення, завдаючи ударів по російських позиціях по всій окупованій Україні. Деякі з найбільш помітних ударів були завдані навколо Мелітополя.

Мелітополь був одним з перших міст, які російські війська захопили на початку війни, важливим елементом їхнього бажаного сухопутного мосту вздовж Азовського моря, що з’єднує дві області України, які вони або їхні маріонетки захопили в 2014 році: Крим на півдні і частини Донбасу на сході.

Наступна мета ЗСУ - Мелітополь, ворота до Криму, - The New York Times 1
Наступна мета ЗСУ - Мелітополь, ворота до Криму, - The New York Times 5
Наступна мета ЗСУ - Мелітополь, ворота до Криму, - The New York Times 3
Наступна мета ЗСУ - Мелітополь, ворота до Криму, - The New York Times 6

Захоплення міста і його транспортних вузлів розірвало б цей міст і ускладнило б постачання і підкріплення російських сил на півдні України, але захоплення міста є надскладним завданням. Найближча територія, яку утримують українські війська, знаходиться приблизно за 40 миль на північ від Мелітополя.

У неділю загорілася християнська церква в Мелітополі, яку, за словами мера міста у вигнанні, використовують як російську базу. Мер Іван Федоров назвав подію в неділю “феєрверком на сході Мелітополя”.

Відеозаписи рятувальників на місці події, оприлюднені російськими державними ЗМІ, показали, що навіть коли російські сили працювали над гасінням пожежі в церкві, вони все ще оговтувалися від вибухів, що сталися в місті та навколо нього протягом вихідних. Мешканці повідомили про щонайменше 10 потужних вибухів в ніч з суботи на неділю і вранці в неділю, хоча не було зрозуміло, чи були це вибухи від російських засобів ППО.

В одному випадку кілька вибухів пролунали в готельно-ресторанному комплексі на околиці міста, згідно з повідомленнями українських офіційних осіб та відеозаписами наслідків. Пан Федоров повідомив, що об’єкт, відомий як “Мисливський привал”, використовувався російською розвідкою, і що десятки російських солдатів були вбиті, ще сотні поранені та евакуйовані до Криму для надання медичної допомоги.

Його повну розповідь не вдалося підтвердити незалежним чином. Але Євген Балицький, призначений Росією голова тієї частини Запорізької області, яку Росія заявила про свою анексію у вересні, підтвердив факт удару по комплексу, заявивши, що об’єкт був обстріляний, коли “мирні громадяни” вечеряли в суботу ввечері.

Він сказав, що двоє людей загинули і 10 отримали поранення, і що база відпочинку була зруйнована. На відео з місця події видно кілька жертв, а сам комплекс охоплений полум’ям.

Минулого тижня призначений Кремлем заступник голови Мелітополя пережив замах на вбивство, повідомили російські державні ЗМІ – останній у низці нападів на маріонеткових адміністраторів Москви в окупованій Україні. Вибухівка спрацювала біля мелітопольського чиновника Миколи Волика, коли він виходив зі свого будинку, повідомляє державне інформаційне агентство “РИА Новости”.

У вівторок вдень у центрі міста пролунав гучний вибух, повідомив пан Федоров у своїй заяві. За його словами, за вибухом послідувала безперервна стрілянина. Не відразу було зрозуміло, що могло бути мішенню, оскільки російські війська негайно перекрили дороги в цьому районі.

Наталія, пенсіонерка, яка мешкає в Мелітополі, розповіла, що почала помічати великий наплив російських солдатів у південному місті наприкінці листопада. За її словами, вони зайняли школи, і вона бачила, як російські солдати пересуваються зі зброєю та важкою артилерією до позицій у місті та навколо нього.

“Їх так багато скрізь”, – сказала Наталя, яка попросила не називати її прізвище з міркувань її безпеки.

Наталя також має будинок за містом і розповіла, що спостерігала, як російські літаки та гелікоптери пролітали так низько над цим районом, що вона могла бачити на них літеру “Z”, що відсилає до літери, яка стала символом підтримки вторгнення.

На початку грудня російські війська майже закрили весь доступ до міста і з міста, сказав пан Федоров, мер у вигнанні.

У полюванні на партизанів – бойовиків та інших осіб, які допомагають українській армії – російські сили встановили кілька блокпостів і обшукують автомобілі та людей, сказав пан Федоров.

Після кожного вибуху, за словами пана Федорова, російські силовики ходять по домівках. Якщо вони знаходять будь-яку українську символіку або зброю, навіть мисливську, вони забирають мешканців на допит, а деяких затримують на тривалий час.

Багатьох ув’язнених, за його словами, зараз змушують допомагати копати окопи навколо Мелітополя.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube