Атаку на російський військовий аеродром на місці координували українські спецназівці, – NYT


10:1606.12.2022

Безпілотників, які атакували аеродроми Росії вранці 5 грудня, запустили з території України. Один із ударів нібито було завдано за допомогою українського спецназу.

Про це повідомляє  The New York Times.

Україна здійснила найзухвалішу атаку за час війни в Росії, використовуючи безпілотники для нападу на дві військові бази.

Роман Старовойт, губернатор Курської області Росії, заявив у вівторок вранці, що екстрені служби загасили пожежу і що ніхто не постраждав. Аеропорт у місті Курськ використовується для цивільної авіації та російськими військовими. Відео з Курська у вівторок показало велику пожежу зі шлейфами диму, видимими з усього міста.

У понеділок Україна використовувала безпілотники для атаки на дві російські військові бази в сотнях миль всередині Росії, аеродром Енгельс і військову базу Дягілєво, за словами російського міністерства оборони і високопоставленого українського чиновника, який говорив на умовах анонімності.

Українські військові заявили, що за минулу добу вони завдали 15 ударів по російському персоналу, озброєнню і військовій техніці. П’ять інших ударів були нанесені по позиціях противника з зенітно-ракетних комплексів, йдеться в повідомленні. У повідомленні не згадується конкретно про удари на російській території.

У попередніх випадках, коли Кремль звинувачував Україну в нанесенні ударів по цілях на території Росії, українські військові відмовлялися брати на себе відповідальність. Це відповідає офіційній політиці майже повного замовчування вибухів на російській території.

Безпілотники були запущені з української території, і принаймні один з ударів був нанесений за допомогою спецназу, розташованого поблизу бази, який допоміг направити безпілотники до цілі.

Атаку на російський військовий аеродром на місці координували українські спецназівці, - NYT 1
Атаку на російський військовий аеродром на місці координували українські спецназівці, - NYT 3

Ці удари сигналізували про нову готовність Києва перенести боротьбу на бази в самому серці Росії, підвищуючи ставки у війні, і вперше продемонстрували здатність України атакувати на таких великих відстанях. Невдовзі після атак на бази Росія направила шквал ракет у бік українських міст.

Аеродром Енгельс на річці Волга на півдні Росії є базою для деяких російських бомбардувальників великої дальності, здатних нести ядерну зброю, в тому числі Ту-160 і Ту-95. Українські офіційні особи кажуть, що це також плацдарм для постійних російських ракетних атак на інфраструктуру, які залишили мільйони українців з перебоями зі світлом, теплом чи водою – або взагалі без них – з настанням зими.

Інший вибух стався на військовій базі Дягілєво в центральному місті Рязані, що лише близько 100 миль від Москви, за даними Міністерства оборони Росії. Саме там є загиблі та поранені, повідомило російське державне інформаційне агентство “РИА Новости”.

Авіабаза Енгельс і військовий об’єкт Рязань знаходяться на відстані від 300 до 450 миль від українського кордону, що знаходиться за межами досяжності будь-якої відомої ракети в українському арсеналі.

Ще до того, як Міністерство оборони Росії звинуватило Україну у використанні безпілотників для нападу, вибух на аеродромі в Енгельсі спонукав деяких впливових російських блогерів, які виступають за вторгнення, закликати до нових ударів по Україні і відновити критику на адресу російських збройних сил. “Іноді нам здається, що навіть якщо ви покладете бомбу в кишеню цим людям – вони все одно не помітять”, – написав популярний коментатор Военный Осведомитель у месенджері Telegram.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube