Boeing готовий випускати для України невеликі високоточні снаряди, здатні летіти на 150 км


11:2228.11.2022

Американська корпорація Boeing хоче налагодити постачання високоточних снарядів до України. У Пентагоні зараз розглядають цю пропозицію.

Про це повідомляє Reuters.

Пентагон розглядає пропозицію компанії “Боїнг” щодо постачання Україні дешевих невеликих високоточних бомб, які можуть бути встановлені на наявні ракети, що дозволить Києву наносити удари далеко в тилу Росії, в той час як Захід намагається задовольнити попит на нові види озброєнь.

Військові запаси США і союзників скорочуються, і Україна стикається зі зростаючою потребою в більш складному озброєнні, оскільки війна затягується. Запропонована Boeing система, що отримала назву “Бомба малого діаметру наземного базування” (GLSDB), є одним з приблизно півдюжини планів виробництва нових боєприпасів для України і східноєвропейських союзників Америки, повідомили джерела в галузі.

GLSDB може бути поставлена вже навесні 2023 року, згідно з документом, з яким ознайомилися Reuters і три людини, знайомі з планом. Він поєднує в собі бомбу малого діаметру GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва з яких широко поширені в запасах США.

Армія також розглядає можливість прискорити виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів, які в даний час виробляються тільки на державних підприємствах, дозволивши оборонним підрядникам будувати їх.

Вторгнення в Україну збільшило попит на зброю та боєприпаси американського виробництва, в той час як союзники США у Східній Європі “розміщують багато замовлень” на цілий ряд озброєнь, які вони постачають в Україну.

“Йдеться про отримання великої кількості за низькою ціною”, – сказав Том Карако, експерт з питань озброєнь та безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Хоча кілька одиниць GLSDB вже виготовлено, існує багато логістичних перешкод для офіційних закупівель. План “Боїнга” вимагає відмови від розкриття ціни, що звільняє підрядника від поглибленої перевірки, яка гарантує Пентагону найкращу можливу пропозицію. Будь-яка домовленість також вимагатиме від щонайменше шести постачальників прискорити поставки своїх деталей і послуг для швидкого виробництва зброї.

Представник Boeing відмовився від коментарів. Представник Пентагону підполковник Тім Горман відмовився коментувати надання будь-яких “конкретних можливостей” Україні, але сказав, що США і їх союзники “визначають і розглядають найбільш підходящі системи”, які допоможуть Києву.

Хоча Сполучені Штати відхилили запит на отримання ракети ATACMS дальністю 185 миль (297 км), дальність дії GLSDB – 94 милі (150 км) – дозволить Україні вражати цінні військові об’єкти, які раніше були недосяжними, і допоможе їй продовжувати наносити контрудари, руйнуючи російські тилові райони.

GLSDB виробляється спільно компаніями SAAB AB (SAABb.ST) і Boeing Co (BA.N) і перебуває в розробці з 2019 року, задовго до вторгнення, яке Росія називає “спецоперацією”. У жовтні виконавчий директор SAAB Мікаель Йоханссон сказав про GLSDB: “Ми неминуче незабаром очікуємо підписання контрактів на це”.

Згідно з документом – пропозицією “Боїнга” Європейському командуванню Збройних сил США (EUCOM), яке здійснює нагляд за озброєнням, що прямує в Україну, – основні компоненти GLSDB будуть надходити з нинішніх американських складів.

Ракетний двигун М26 є відносно доступним, а GBU-39 коштує близько 40 000 доларів за штуку, що робить готову ГЛСДБ недорогою, а її основні компоненти – легкодоступними. Хоча виробники озброєнь борються з попитом, ці фактори дають можливість випустити зброю на початку 2023 року, хоча і з низькими темпами виробництва.

GLSDB керується за допомогою GPS, може долати деякі електронні перешкоди, може використовуватися за будь-яких погодних умов і може застосовуватися проти броньованої техніки, повідомляє сайт SAAB. GBU-39, яка буде функціонувати як боєголовка GLSDB, має невеликі складні крила, що дозволяють їй планувати на відстані понад 100 км, якщо її скинути з літака, і вражати цілі діаметром до 3 футів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube