Український омбудсмен прокоментував відео, на якому воїни ЗСУ нібито розстрілюють військовополонених (ВІДЕО)


16:1020.11.2022

В інтернеті в ніч на 18 листопада поширилися відео, на якому, як стверджується, українські військовослужбовці вбивають російських полонених. Записи спочатку з’явилися в українських телеграм-каналах, потім їх стали активно постити російські провоєнні пабліки.

Справжність відеозаписів із незалежних джерел не підтверджена. Коли вони зроблені, також неясно. Український опозиційний блогер Анатолій Шарій, який виступає з проросійських позицій, стверджує, що викладав один із записів у своєму закритому каналі ще “кілька днів тому”.

На одному з відео групу військових, імовірно, у формі збройних сил РФ беруть у полон на подвір’ї житлового будинку, потім з’являється людина зі зброєю, лунають звуки пострілів, і відео різко обривається.
На другому записі, ймовірно, знятому з дрона над тим самим двором, показано тіла 12 солдатів у тій самій формі. Поруч із деякими з них видно сліди крові. Що відбувалося в проміжок часу між двома відеозаписами, неясно.

Як стверджують російські провоенні телеграм-канали, відеозаписи було зроблено в районі села Макіївка під Сватове в Луганській області. За їхнім твердженням, українці, які фігурують на записі, – це нібито випускники університету МВС у Харкові, які раніше грали в команді КВК “Слідство ведуть”.

Голова РПЛ при президентові Росії Валерій Фадєєв назвав те, що трапилося, “демонстративним зухвалим злочином” і заявив, що інформацію буде направлено до Управління Верховного комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, Ради Європи та правозахисних організацій – загалом “за 2000 адресами”.

Відео інциденту показав і прокоментував радник ОП Олексій Арестович в розмові з адвокатом і правозахисником Марком Фейгіним.

Як пояснив Арестович, все виглядає так, що або один з російських військових вирішив скористатись ситуацією і відкрити вогонь по наших воїнах, або російські військовослужбовці одразу лише вдавали, що здаються в полон, щоб зручніше атакувати військових ЗСУ. В обох випадках використання сценарію здачі в полон для нападу – воєнний злочин, і про статус полонених мови йти не може.

Сьогодні цю історію прокоментував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

-Російська Федерація повідомила міжнародні організації про віроломство російських військовослужбовців, через інсценування здачі в полон, однак звинуватила у цьому Україну. Хоч українські правоохоронні органи та експерти ще вивчають походження цього відео, його справжність не підтверджена, через резонанс події у медіа, надам попередні роз’яснення.

Ми воюємо з цинічним ворогом, для нього не існує правил ведення війни. Це стосується як ведення самих бойових дій, так і дезінформаційних кампаній навколо них.

Інцидент, який, ймовірно, стався і потрапив на відео, відбувся 12 листопада або раніше у селищі Макіївка на лінії фронту на Луганщині. Однак, російські високопосадовці почали розкручувати цю історію лише пару днів тому, оскільки до цього «популярністю» в Росії користувалася інша новина – як росіяни страчують власного громадянина Нужина, який повернувся з полону. Цей випадок ніколи не буде розслідувати Слідчий комітет РФ і по ньому не звернуться до міжнародних організацій росіяни. Метою всіх цих інформаційних кампаній Кремля є одне – припинити здачу в полон новомобілізованих невмотивованих російських солдат, налякавши їх стратою, в разі вчинення таких дій.

З окремих шматків відео про інцидент можна зробити висновок, що скориставшись інсценуванням здачі в полон, російські військовослужбовці вчинили воєнний злочин, а саме — відкрили вогонь на ураження військових Збройних сил України.

У такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненим, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства — повинні бути покараними.

Як Омбудсман я буду слідкувати за розслідуванням цього інциденту і пізніше надам детальніші роз’яснення.

Україна є частиною цивілізованого світу і воює за свою незалежність з диктатором і терористом максимально дотримуючись міжнародних норм.

Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необґрунтовану геноцидну війну проти українського народу.

Припинити загибель росіян можна, припинивши війну проти цивільного населення і критичної інфраструктури України. І це може зробити Росія, це може зробити Путін без нашої допомоги. А, значить, він сам хоче продовження смертей своїх громадян.Не дивно, що такі «вкиди» зі звинуваченнями відбуваються саме на фоні звільнення Херсону і викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля.

Перемикнути увагу не вдасться. Вбивці залишаються вбивцями, а воєнних злочинців очікує трибунал.Ми в Україні це розуміємо. Це розуміє і світ, – написав омбудсмен.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube