Для скандального звіту Amnesty International взяті покази людей у в’язницях рф


20:1908.08.2022

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International під час підготовки скандального звіту щодо війни в Україні використовувала свідчення людей, які пройшли фільтраційні табори росіян чи утримувалися в тюрмах на окупованій території.

«Amnesty International використали для підготовки скандального звіту свідчення людей, які знаходились в фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово окупованих територіях – а отже інтерв’ю відібрані під очевидним тиском», – повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури України.

Залучені АІ особи збирали матеріал на території фільтраційних таборів та тюрем, розташованих у Криму та на Донбасі. Водночас, опитування проводилось серед «бажаючих» надати інформацію.

Очевидно, що такі інтерв’ю були відібрані під тиском з боку російських спецслужб й окупаційних адміністрацій. Інколи «правильне» інтерв’ю було єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. А отже, ці матеріали не мали потрапити у звіт, наголошують у Центрі.

«Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ», – наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, в своєму звіті Amnesty International звинуватила ЗСУ в тім, що нібито вони розташовують війскових та озброєння в житовій забудові, школах та лікарнях.

Офіційні особи, правозахисники та громадскість України розкритикували звіт як такий, що теоретизує війну та не має нічого спільного з реальними бойовими діями, толерує агресора. The Times присвятило звіту статтю, в якій звинуватило правозахисників у просуванні російських наративів.

Український філіал АІ зробив заяву, що звіт готувався без урахування позиції українського офісу. Наступного дня після публікації звільнилася голова AI в Україні Оксана Покальчук.

Напередодні в організації перепросили за «страждання та гнів», спричиненні публікацією звіту, однак наголосили, що не відмовляються від наведений у ньому висновків про те, що відбиваючи російську агресію, ЗСУ «наражають на небезпеку» цивільних.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube