Транзит газу через Україну скоротиться вдвічі – ЗМІ


16:4627.05.2024

Транзит російського газу в ЄС через Україну може скоротитися майже вдвічі, у разі якщо Газпром більш не транспортуватиме газу в Австрію. Про це повідомляє Кореспондент.

На тому тижні найбільша в Центральній Європі австрійська компанія OMV повідомила, що через суд інша європейська енергокомпанія може зупинити платежі Газпрому. Якщо рішення суду буде виконане і в Австрії, то це унеможливить проведення платежів за газ Газпрому і призведе до припинення поставок.

У OMV не називають деталі рішення суду та компанію учасницю процесу. ЗМІ писали, що мовиться про німецьку Uniper, яка в 2022 році зазнала величезних втрат. Втрати виникли через те, що Газпром скоротив, а потім припинив постачання газу через Північний потік-1. В результаті компанії довелося шукати альтернативні джерела газу за вищою ціною. Тепер Uniper через арбітраж вимагає від Газпрому відшкодування 15 млрд євро.

Співрозмовник видання припустив, що рішення суду, ймовірно, стосується позову саме Uniper.

Нині невідомо, коли саме постачання газу з РФ для Австрії може припинитися, але OMV повідомила про ймовірність такого розвитку подій. У компанії зазначили, що їхні клієнти будуть забезпечені ресурсом з альтернативних джерел.

Транзит через Україну скоротиться суттєво, але оплату за транзит Газпром має продовжувати за умовою чинного контракту “качай або плати” за 40 млрд кубометрів на рік.

Читайте: Уряд поставив задачу “Нафтогазу” щодо видобутку газу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube