МВФ прогнозує Росії за п’ять років суттєве просідання економіки


17:0506.05.2024

МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму. На чому грунтується такий невтішний для агресора прогноз та що думають з цього приводу думають в самій РФ.

Російська економіка в найближчі п’ять років зростатиме повільніше за світову і продовжуватиме втрачати частку в глобальному ВВП. Такий прогноз озвучив МВФ у свіжому квітневому блоці макроекономічних проєктувань, пише Кореспондент.

За оцінкою фонду, на кінець минулого року на Росію припадало 2,94% світового випуску товарів і послуг за паритетом купівельної спроможності (ПКС). До 2025 р. ця частка знизиться до 2,9%, у 2026-му опуститься до 2,85%, у 2027-му – до 2,8%.

До кінця 2028 р., за розрахунками МВФ, на РФ буде припадати 2,75% світової економіки, а у 2029 р. лише 2,7%.

“Це стане мінімумом за всю сучасну історію країни, нижче, ніж дно 1998 р., коли на тлі дефолту частка Росії у ВВП світу падала до 2,83%”, – йдеться у прогнозі МВФ.
Тож всупереч амбітним планам Кремля та обіцянкам диктатора Володимира Путіна, економіку РФ таки чекає стагнація.

З МВФ погоджуються й експерти. Так, професор з Інституту дослідження миру в Осло Павло Баєв вважає, що промислове виробництво Росії стагнує.

“Промислове виробництво стагнує. Російський енергетичний сектор страждає від зниження доходів і затримки проєктів. Санкційні лазівки закриваються”, – сказав він The Telegraph.
Своєю чергою український експерт теж вважає, що на економіку РФ тиснуть санкції Заходу.

“Санкційна політика Заходу дає взнаки. Вона має накопичувальний ефект та рано чи пізно мала вдарити по РФ”, – каже Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm.
У 2022-2023 рр. Росії довелося оперативно перекроювати свою зовнішню торгівлю, маршрути для експорту та імпорту, а також шукати нових торгових партнерів. Згідно з інформацією Федеральної митної служби РФ, частка європейських країн у товарообігу знизилася майже до 23%, а обсяг експорту у доларовому вираженні впав майже на 70%.

Навіть у РФ визнають, що посилення санкційного тиску залишається суттєвим зовнішнім ризиком для російської економіки у середньостроковому періоді.

“Фактично єдиним механізмом тиску санкцій на Росію з боку Заходу залишається механізм вторинних санкцій”, – зазначається в прогнозі Інституті народно-господарського прогнозування Російської академії наук (РАН).
Своєю чергою Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру каже, що війна з Україною впливає і на РФ.

“Війна – дорога іграшка, тож не дивно, що економіка РФ стикається з проблемами”,- каже він.

Читайте: У МВФ висловили оптимізм щодо перспектив економіки України



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube