Майже 10 тис. пацієнтів на Миколаївщині пройшли безоплатну діагностику з раннього виявлення раку


17:2406.05.2024

З  початку 2024 року вже 10 тисяч пацієнтів та пацієнток безоплатно зробили обстеження з ранньої діагностики новоутворень. Це мамографія, гастроскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія та колоноскопія. Ці дослідження є пріоритетними в Програмі медичних гарантій. Їх вартість оплачує Національна служба здоров’я медичному закладу, який має відповідний договір. Загалом з початку року НСЗУ виплатила медичним закладам Миколаївщини понад 4 мільйонів гривень за проведені обстеження. 

“У питаннях окнопривенції, НСЗУ дотримується світового стандарту розуміння проблеми: чим старше людина , тим більше ризик виникнення злоякісної пухлини. Виходячи з цього, пріоритетом для Національної служби здоров’я є розбудова мережі раннього виявлення та забезпечення пацієнтів доступом до якісних та безоплатних досліджень. Мамографія, колоноскопія, гастроскопія, цистоскопія та гістероскопія – це послуги, які є доступними та безкоштовними для мешканців Миколаївської області. НСЗУ рекомендує всім людям, які старші за 40 років, щорічно проходити планові огляди та отримувати ці дослідження.”, – зазначив Денис Чорний, керівник Південного міжрегіонального департаменту НСЗУ. 

Як зробити обстеження безоплатно? 

Щоб пройти безоплатно обстеження, необхідно отримати є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Лікар має направити пацієнта чи пацієнтку на обстеження при наявності ризиків новоутворень:

– мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;

– цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від  50 років.

В межах пакетів пацієнту безоплатно гарантується:

  • консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;
  • аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);
  • власне обстеження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);
  • проведення біопсії (за необхідності);
  • місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;
  • надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;
  • надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії);
  • опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;
  • надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Ознайомитися з повним переліком послуг можна на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 1-3, 5-6, 11).

Пройти дослідження безоплатно можна як в комунальних, так і приватних медичних закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу.Так на Миколаївщині, за пакетом “Мамографія” договори уклали 4 медзаклади, за пакетом “Колоноскопія” –  15, за пакетом “Бронхоскопія” –  10, за пакетом “Гістероскопія” – 16 , за пакетом “Езофагогастродуоденоскопія” – 22 та за пакетом “Цистоскопія” – 11. 

Звертаємо увагу, що пацієнти, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря можуть отримати послугу безоплатно за пакетом “Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах”.

Знайти адреси та телефони закладів з договором із НСЗУ можна на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”https://cutt.ly/0eqITwGf.  Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть необхідну назву пакету у фільтрі “Група послуг”. Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор підкаже контакти найближчого закладу. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube