Вже цього року ФДМУ запустить Земельний банк: скільки земель на Миколаївщині туди буде передано на першому етапі


15:0604.05.2024

Реалізація проєкту «Земельного банку» дозволить аграріям отримати доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі». Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна складатиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

 Про це повідомляють в пресслужбі ФДМУ, передає Інше ТВ.

Фонд уже провів відповідну роботу: здійснив інвентаризацію державних земельних активів; виділив частку, яка належать Фонду; визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже в 806 тис. га, з яких перебуває: 386 тис. га в управлінні ФДМУ; 277 тис. га в Національній академії аграрних наук; 99,2 тис. га в Мін’юсті; понад 40 тис. га в інших міністерствах.

На цей час підготовлено та передано до Кабінету Міністрів України для прийняття проект розпорядження про вилучення земель із користування державних підприємств, які сьогодні є їх користувачами, і передачу цих земель державному підприємству, яке буде оператором земельного банку. Перелік ділянок вже сформований та доданий в проект розпорядження Кабміну.

Проектом визначено ті землі, які будуть йти в першому пулі передачі в оренду, це 110 тис. га. із них 90,5 тис. га – в управлінні ФДМУ, ще 19,5 тис га – у десятка підприємств Мін’юсту, орієнтовно 2,5 тис. земельних ділянок. Середній розмір однієї ділянки – приблизно 45 га., але вони є різні (як 2,5 чи 10 га, так і 100, 200 чи навіть 1 тис. га). 

По Миколаївській області до першого пулу включено 142 земельні ділянки загальної площею 19738,5538 га, це земельні ділянки наступних державних підприємств: ДП «Володимирське», ДП «Дослідне господарство «Реконструкція» селекційно-генетичного інституту національного центру насіннєзнавства та сортовивчення», ДП «Племрепродуктор «Степове», ДП «Радгосп «Виноградна долина», ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№115)», ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу».

Коли розпорядження прийме Кабінет Міністрів, стартує процес перереєстрації земель.

Для того, щоб консолідувати державні землі та ефективно ними управляти Фонд державного майна України створить кількох державних операторів земельного банку (скорочено або узагальнено – Земельний Банк). 

Першого оператора вже створено – ДП “Фонд аграрних інвестицій”. Він отримає в управління землі з першого пулу та згодом корпоратизується (стане ТОВ, яке на 100% належить державі). Це підприємство набуде в оренду землі на 50 років під 12% для подальшої суборенди.

Для кожного наступного пулу земель буде створено свого оператора, оскільки попередньому після корпоратизації не можна передавати нові землі.

Земельний Банк (точніше ДП, що трансформуються в ТОВ) займатиметься передачею інвесторам в суборенду державних сільськогосподарських земель через вже відпрацьовані прозорі механізми.

Термін суборенди буде максимально до 14 років для вирощування однорічних рослин і 25 років – для багаторічних. Такі терміни оренди сприятимуть ефективному використанню земель, застосуванню належних технологій вирощування та догляду за рослинами, забезпечуватимуть сівозміну, де і коли потрібно. 

Обмежень щодо обсягів суборенди, розмірів ділянок для одного орендаря не буде. 

Стартова вартість суборенди становитиме не менше 12% від нормативної грошової оцінки ділянки. Для різних регіонів вона відрізнятиметься, але в середньому буде на рівні 3-4 тис. грн за 1 га в рік. Але це лише стартова ціна, тож за результатами торгів, через конкуренцію, коли учасники змагатимуться за право оренди, вона зростатиме. Ріст може бути в рази, особливо за найбільш цінні земельні ділянки.

Переможець аукціону має оплатити наперед перший рік оренди землі. Далі щороку сплачується орендна плата, яка індексується.

Влітку, після старту аукціонів, орієнтовний сумарний дохід від оренди першого пулу ділянок за період серпень-грудень 2024 року очікується в 1 млрд грн. Загалом, коли більшість земель буде передана в оренду, щорічний дохід прогнозується в розмірі 7-8 млрд грн.  

Як повідомляло Інше ТВ, У І кварталі на Миколаївщині від приватизації об’єктів державної власності отримано 14,3 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube