В РФ заявили про “жест доброй волі” в скороченні експорту нафти


11:2204.03.2024

Росія скоротить видобуток і експорт нафти ще на 471 тис. барелів на добу (б/д) у другому кварталі – у координації з деякими членами Організації країн-експортерів нафти ОПЕК+. Про це заявив російський віце-прем’єр-міністр Алєксандр Новак, зазначивши, що це їхній добровільний крок.

Про це повідомляє Reuters

Другий за величиною світовий експортер нафти скоротив експорт сирої нафти і палива на 500 000 барелів на добу в першому кварталі на додаток до своєї попередньої обіцянки скоротити видобуток разом з іншими членами групи ОПЕК+.

Росія планує поступово послаблювати скорочення експорту, йдеться в заяві Новака. У квітні вона скоротить видобуток ще на 350 000 барелів на добу, а експорт – на 121 000 барелів на добу. У травні додаткове скорочення видобутку становитиме 400 000 барелів на добу, а експорт – 71 000 барелів на добу. У червні всі додаткові скорочення будуть пов’язані з видобутком нафти, додав він.
Новак не згадав про скорочення експорту палива, виробництво якого постраждало з початку року через незаплановані перебої і атаки безпілотників з боку сусідньої з Росією України.

Скорочення обсягів переробки означає, що стало доступно більше російської сирої нафти, що сприяє скороченню видобутку нафти.
За словами Новака, скорочення експорту буде здійснено порівняно із середнім рівнем експорту за травень і червень 2023 року.
У квітні 2023 року Росія пообіцяла добровільно скоротити видобуток сирої нафти на 500 000 барелів на добу до кінця 2024 року до приблизно 9,5 млн барелів на добу.

Після недільної заяви не було одразу зрозуміло, на якому рівні буде квота на видобуток в Росії. Однак, якщо скорочення буде впроваджено, як і планувалося, видобуток впаде до майже 9 млн барелів на добу в червні.
Шестимісячна заборона на експорт російського бензину з 1 березня також не знайшла відображення в заяві Новака.
Торгівля російською сирою нафтою і паливом перебуває під західними санкціями через конфлікт в Україні, в той час як Сполучені Штати минулого місяця також ввели санкції проти провідної російської танкерної групи “Совкомфлот” (FLOT.MM).



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube