Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА)


20:4521.02.2024

Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50%. І хоча це лише одна громада, факт залишається фактом – громади Миколаївщини (в загальній сумі) отримували в 2,5 рази більше базової дотації з державного бюджету, ніж віддавали реверсної.

Такий висновок можна зробили з дослідження Руху ЧЕСНО «Бюджети розвитку чи війни: як змінилася фінансова спроможність громад», передає Інше ТВ.

Для підтримки громад із меншими доходами держава використовує так зване горизонтальне вирівнювання на основі значення індексу податкоспроможності відповідного бюджету (стаття 99 Бюджетного кодексу).

Якщо індекс податкоспроможності менший за 0,9, відповідні місцеві бюджети отримують базову дотацію (80% від суми, необхідної для досягнення показника 0,9); якщо вищий за 1,1, до державного бюджету передається реверсна дотація (50% суми, що перевищує значення індексу 1,1), яка є джерелом фінансування базової дотації. Якщо ж індекс — від 0,9 до 1,1, то така громада не віддає державі грошей і не отримує нічого з бюджету.

У Миколаївській області утворено 52 громади, які загалом отримали в 2023 році 712 млн.грн. базової дотації з державного бюджету. Деякі громади були настільки спроможні, що здійснювали реверсну дотацію державному бюджету, і ця сума по Миколаївській області минулого року склала 273 млн.грн.

Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 1
Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 7

На цей момент одна з громад Миколаївської області – дотаційна на понад 50%, і через це Миколаївщина розділила 10-те місце з Волинською, Тернопільською, Рівненською та Львівською областями у ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50%.

Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 3
Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 8

Додамо, що до трійки найбільш спроможних громад, які перерахували найбільші суми реверсних дотацій до державного бюджету, увійшли Дніпровська, Львівська і Черкаська.

Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 5
Миколаївщина увійшла в ТОП-10 областей за кількістю громад з дотаційністю понад 50% (ІНФОГРАФІКА) 9

Як повідомляло Інше ТВ, при прийнятті бюджету міста Миколаєва на 2024 рік директор департаменту фінансів ММР Віра Святелик зауважила, що через вилучення військового ПДФО бюджет міста втратив близько 2,7 млрд.грн., а дотація з державного бюджету, яка б мала компенсувати вилучення військового ПДФО, склала лише 419 млн.грн.  



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube