Турецькі банки “закручують гайки” Росії через страх перед санкціями США


10:0618.01.2024

Банки Туреччини посилили перевірку транзакцій, пов’язаних з Росією, щоб не потрапити під санкції США.

 Про це пише Bloomberg. 

Цей крок призвів до збільшення часу обробки грошових переказів і випадків, коли кошти повертаються назад або затримуються на кілька днів, кажуть банкіри, знайомі з цим питанням. Вони відмовилися назвати свої імена, оскільки не були уповноважені говорити. Казначейство і Міністерство фінансів відмовилися від коментарів.

За словами інших учасників процесу, посилення підходу стало відповіддю на указ президента США Джо Байдена, який дозволяє Вашингтону запроваджувати вторинні санкції через війну в Україні. Зміни були оновлені на сторінці Управління з контролю за іноземними активами наприкінці грудня, після чого турецькі банки вжили заходів, кажуть співрозмовники.

Китай і Об’єднані Арабські Емірати, два ключові торгові центри для Росії, також посилюють обмеження на фінансування російських клієнтів. Обмеження в Туреччині відбуваються в той час, коли країна прагне бути виключеною з міжнародного “сірого” списку юрисдикцій, які вважаються нездатними боротися з відмиванням грошей. Внесення до цього списку зменшує шанси Туреччини на залучення іноземних інвесторів.

За словами Мустафи Гюльтепе, голови Асамблеї експортерів Туреччини, перевірки турецьких банків призвели до “уповільнення” транзакцій банками, а експортери відчувають труднощі з отриманням платежів. Міністр торгівлі Омер Болат заявив, що уряд працює над вирішенням цієї проблеми.

Нагадаємо, НБУ визначився з датою запровадження в Україні миттєвих платежів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube