США виділяють кошти на захист культурної спадщини України


11:2024.02.2023

Україна отримає від США сім мільйонів доларів на захист культурної ідентичності та спадщини України, які перебувають під постійною загрозою та атаками з боку російських військ. Про це у четвер, 23 лютого, заявив речник американського зовнішньополітичного відомства Нед Прайс, пише Кореспондент.

Він підкреслив, що Росія має намір відібрати в України не лише її території, а й зазіхає на її культуру та ідентичність, які також зараз потребують підтримки.

Прайс поінформував, що ініціативу захисту культурної спадщини в Україні очолює Бюро з питань освіти та культури Державного департаменту, який співпрацюватиме з посольством США в Києві, Міністерством культури та інформаційної політики України, українськими громадськими організаціями та міжнародними партнерами.

Ініціатива віддаватиме пріоритет об’єктам культурної спадщини та колекціям, які “безпосередньо постраждали від російської війни”.

Зокрема, гроші виділяються на документування пошкоджених об’єктів та колекцій для притягнення до відповідальності, захисту від пошкоджень та крадіжок, аварійної стабілізації пошкоджених об’єктів, розробки та впровадження планів щодо збереження та реставрації, спеціального навчання та інших дій.

Відомо, що станом на середину лютого в Україні налічується 1200 об’єктів культурної спадщини, які зруйновані або частково пошкоджені. З них 500 об’єктів є пам’ятками культури та історії. Точного підрахунку збитків немає, але Міністерство оцінює їх у межах 3-5 мільярдів доларів.

Читайте: США можуть оприлюднити розвіддані про готовність Китаю дати зброю Росії. На яку саме розраховує Москва



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube