США можуть оприлюднити розвіддані про готовність Китаю дати зброю Росії. На яку саме розраховує Москва


06:5223.02.2023

Адміністрація Байдена розглядає можливість оприлюднення розвідувальних даних, які, на її думку, свідчать про те, що Китай зважує, чи постачати зброю для підтримки війни Росії в Україні, заявили американські чиновники.

Про це йдеться в повідомленні WSJ із посиланням на офіційних осіб.

Обговорення питання публічного розкриття інформації відбувається напередодні п’ятничного засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, присвяченого першій річниці вторгнення Росії в Україну. Засідання відбувається після низки закритих звернень до Китаю, скоординованих союзниками по Організації Північноатлантичного договору, які завершилися офіційним попередженням, виголошеним на вихідних у Мюнхені Ван І, високопосадовцю зовнішньополітичного відомства Китаю, низкою західних посадовців, зокрема держсекретарем США Ентоні Блінкеном та міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі.

Пан Блінкен оприлюднив своє попередження після зустрічі, заявивши в інтерв’ю CBS News, що Китай серйозно вивчає можливість постачання зброї до Росії.

Зустріч Блінкена і Вана в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки завершилася без жодних ознак спільної позиції з ключових питань, згідно з описами людей, знайомих з перебігом зустрічі. Одне з цих джерел описало її як “напружену”, а нещодавнє збиття китайського аеростата-розвідника затьмарило розмову.

В останні тижні західні країни отримали інформацію про те, що Пекін може скасувати попереднє самообмеження на постачання зброї до Росії, за словами американських і європейських чиновників, хоча, схоже, що Китай ще не прийняв остаточного рішення. За словами чиновників, раніше Пекін був обережним і обмежував свою підтримку фінансовою допомогою і закупівлею нафти, але, згідно з останніми оцінками розвідки, ця позиція зараз змінюється.

“До цього часу”, – сказав високопоставлений західний чиновник, – “існувала певна невизначеність щодо того, яку практичну допомогу Китай може надати Росії”. Чиновник сказав, що розвідувальні дані, які мають США і їхні союзники, “набагато менш двозначні”.

Речник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь не відповів прямо, коли його запитали в середу, чи буде Китай надавати летальну підтримку російським військовим зусиллям. “Відомо, що країни НАТО, включаючи США, є найбільшим джерелом зброї для бойових дій в Україні, але вони продовжують стверджувати, що Китай може постачати зброю Росії”, – сказав пан Ван.

На майбутніх міжнародних зустрічах не планується подальших зустрічей між високопосадовцями США та Китаю. Речник Державного департаменту Нед Прайс заявив у середу, що Вашингтон “дуже уважно стежить за тим, щоб визначити”, чи просувається Китай у наданні летальної допомоги Росії.

З наближенням першої річниці війни США працюють з іншими західними країнами, щоб продемонструвати свою рішучість підтримати Україну, посилити тиск на Москву і застерегти Китай від більшої участі в підтримці Москви. Президент Байден у понеділок відвідав Київ вперше з часу минулорічного вторгнення, пообіцявши підтримку України з боку Вашингтона.

Потенційна конфронтація з Китаєм через летальну допомогу відбувається на тлі ескалації напруженості між Пекіном і Вашингтоном через кампанію Заходу з тиску на Росію, яка розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Протягом минулого року Китай допомагав Москві, купуючи російську нафту і продаючи комерційні товари, такі як мікрочіпи і безпілотники, які також мають військове застосування.

За словами американських і європейських чиновників, те, що Китай може надати летальну зброю Росії, ґрунтуючись на нових розвідувальних даних, є помітним відходом від більш загальних товарів подвійного призначення, які китайські компанії надавали протягом останнього року. Чиновники відмовилися деталізувати дані розвідки.

Останні оцінки розвідки також підкреслили зростаюче занепокоєння Пекіна щодо погроз президента Росії Владіміра Путіна застосувати ядерну силу, заявили посадовці. Це занепокоєння було єдиною спільною точкою дотику із західними посланцями щодо Росії на мюнхенських зустрічах. Хоча Китай вже давно остерігається підбадьорювати Москву, він також занепокоєний економічними і політичними наслідками провалу Росії, зазначили чиновники.

Адміністрація Байдена, починаючи з передвторгнення Росії до України, оприлюднила практично безпрецедентну кількість розсекречених розвідувальних даних про військові плани Москви, її торгівлю зброєю з Іраном і пов’язані з цим теми. Директор Національної розвідки США Авріл Хейнс заявила минулого тижня, що, хоча “ще занадто рано говорити про це”, офіційні особи поки що не помітили жодного погіршення якості джерел розвідки США через ці оприлюднення.

Попередження в Мюнхені прозвучало після низки приватних звернень до Китаю. За словами чиновників, воно було скоординоване між західними союзниками в надії, що це зупинить Пекін від незворотного кроку – початку поставок зброї.

Хоча адміністрація Байдена працює над розсекреченням розвідданих для можливого оприлюднення, остаточного рішення щодо публічного розкриття або часу його оприлюднення ще не прийнято, заявили чиновники.

Китайська торгівля зброєю оповита таємницею, і незрозуміло, яке саме озброєння може отримати Росія. Китай є світовим лідером у виробництві озброєнь, які активно використовуються у війні в Україні, включаючи далекобійні артилерійські системи, високоточні реактивні системи залпового вогню, протитанкові ракети і ракети класу “земля-земля”, а також малі тактичні безпілотники і боєприпаси, що блукають.

Російські військові страждають від нестачі боєприпасів і зброї, а проблеми на полі бою переслідують їх по всій вертикалі командування.

Американські та європейські чиновники заявили, що Пекін не обов’язково надасть сучасне озброєння, але, швидше за все, замінить те, що російські війська втратили на полі бою в Україні, наприклад, боєприпаси, або що вони не можуть виробляти через санкції, наприклад, електроніку.

“Це не питання технологій, – сказав Василь Кашин, фахівець з Китаю і директор Центру комплексних європейських і міжнародних досліджень Вищої школи економіки в Москві. “Це насамперед питання виробничих потужностей. А з точки зору виробничих потужностей Китай у багатьох аспектах, особливо якщо ми говоримо про озброєння сухопутних військ, може бути сильнішим за Росію і все НАТО разом узяте”.

Попередження пана Блінкена про потенційну передачу зброї пролунало за кілька днів до візиту пана Вана до Москви, однієї з низки зустрічей на вищому рівні між Китаєм і Росією, і в той час, коли Пекін готується оприлюднити свій власний план припинення війни в Україні.

Пекін заявив, що оприлюднить 24 лютого, в річницю вторгнення, деталі пропозиції щодо встановлення миру в Україні, хоча ідея про те, що Китай виступить у ролі посередника, була зустрінута з глибоким скептицизмом у США та Європі.

У середу пан Путін оголосив, що Сі Цзіньпін, лідер Китаю, відвідає Росію.

Західні аналітики сумніваються у здатності Китаю бути надійним посередником у конфлікті, вказуючи на його очевидну упередженість щодо Росії. З моменту російського вторгнення пан Сі ще жодного разу не говорив з президентом України Володимиром Зеленським, тоді як з паном Путіним він розмовляв неодноразово за цей час.

В ООН представники Вашингтона підтримують резолюцію, яка вимагає від Росії “негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів і закликає до припинення бойових дій”.

Один західний чиновник сказав, що союзники США сподіваються отримати більше 130 голосів у четвер.

Такі резолюції Генеральної Асамблеї не мають обов’язкової сили, на відміну від резолюцій Ради Безпеки. Тим не менш, американські чиновники сподіваються, що послання більшості країн-членів ООН продемонструє широку опозицію російському вторгненню і покладе початок розробці мирного плану, який включатиме виведення російських військ.

“Зараз вони є державою-парією, і якщо вони хочуть рухатися вперед у цьому світі, вони повинні закінчити цю війну”, – заявила журналістам посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд. “Рішуче голосування в Генеральній Асамблеї недвозначно дасть їм це зрозуміти”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube