У ЄС затвердили чергові 5 млрд. євро Україні з пакету макрофіну


15:1320.09.2022

Рада ЄС сьогодні схвалила додаткову макрофінансову допомогу Україні обсягом 5 млрд євро, повідомили в євроінституції.

“Рада (ЄС) сьогодні офіційно ухвалила рішення надати Україні додаткову макрофінансову допомогу обсягом 5 мільярдів євро терміново”, – йдеться у повідомленні.

Так, 9 вересня міністри фінансів ЄС погодили заяву на підтримку цієї додаткової допомоги Україні на неформальному засіданні Ради ЄС Ecofin у Празі.

“Європейський Союз підтримує Україну. Ми виконуємо свої обіцянки та допомагаємо забезпечити, щоб українська держава та її ключова інфраструктура продовжували функціонувати, попри агресивну війну росії. На наступних зустрічах Ecofin я домагатимуся якнайшвидшого узгодження надання 3 мільярдів євро, що залишилися, для чого ми також повинні домовитися про поділ цієї суми на кредити та гранти”, – зазначив міністр фінансів головуючої у Раді ЄС Чехії Збинек Станюра.

Як повідомляється, ця макрофінансова допомога у 5 мільярдів євро буде надана Україні у вигляді довгострокових кредитів на дуже пільгових умовах. Окрім того, як повідомляється, ухвалене сьогодні рішення надає бюджету ЄС кошти для покриття ризику збитків за цими додатковими кредитами, а також кредитом в 1 млрд євро, ухваленим 12 липня і наданим двома траншами 1 та 2 серпня.

“За цим рішенням має бути швидке ухвалення подальшого рішення, що реалізує третій етап запланованої повної макрофінансової допомоги Союзу на додаткову суму до 3 мільярдів євро, як тільки буде визначено структуру цієї допомоги”, – додали в євроінстиції.

За 5 млрд євро макрофіну вже подякував Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. “Сьогодні Рада ЄС ухвалила макрофінансову допомогу розміром 5 млрд євро. Дякую державам-членам ЄС за єдинство у підтримці України. Кожен ваш голос – вагомий внесок у нашу спільну перемогу. Пакет у 9 млрд євро до кінця року є запорукою цього”, – написав Шмигаль у Twitter.

Цей транш є частиною пакету макрофінансової допомоги ЄС Україні на суму до 9 млрд євро, оголошеного Європейською комісією 18 травня та схваленого Європейською радою 23-24 червня.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube